Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Підручник з МЕ

.pdf
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.02.2020
Размер:
2.21 Mб
Скачать

ТЕМА 4.ТЕОРІЯ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

їну можливий, коли лаг попиту коротший за лаг реагування). Технологічний розрив можна подолати через копіювання нововведень, але тільки «потік» нововведень забезпечує умови стабільної технологічної переваги і відповідної спеціалізації країни.

3.Модель «економії на масштабах виробництва» доводить, що країни з містким внутрішнім ринком повинні розвивати виробництво, яке забезпечує зростання економічного ефекту при збільшенні масштабу виробництва. Основним у цій моделі є припущення, що розвинуті країни наділені факторами виробництва приблизно в однакових пропорціях, а тому торгівля між ними доцільна в тому разі, якщо вони спеціалізуються на виробництві товарів різних галузей, що дозволяє знижувати витрати за рахунок масового виробництва.

4.Моделі внутрішньогалузевої торгівлі відображають міжнародну торговельну практику, коли країни торгують між собою товарами однієї галузі, які виробляються майже при однаковій фактороінтенсивності, а дуже часто і факторонаділеності. Іншими словами, мотивація міжнародної торгівлі обумовлена не умовами виробництва, а умовами попиту.

Виділяють п’ять головних факторів розвитку цієї торгівлі: 1) близькість рівнів ВВП на душу населення та ідентичність кривих попиту у двох країнах; 2) близькість цін факторів і витрат виробництва диференційованих продуктів; 3) близькість величин тарифних і нетарифних бар’єрів або їх відсутність; 4) приблизно однаковий ступінь диференціації конкуруючих товарів; 5) невеликі транспортні витрати.

Усвідомлюючи значимість наслідків глобальної економічної кризи, її руйнуючий характер, наукове співтовариство поступово схиляється до необхідності обґрунтування теоретичних пріоритетів її подолання, розробки моделей стабілізації світового господарства в цілому. Перш за все, це стосується міжнародної торгівлі.

Домінуюча неоліберальна модель глобалізації відповідає коротко- і середньостроковим інтересам розвинутих країн. Активізація відпливу продуктивних ресурсів по каналах міжнародної торгівлі позбавляє країни з перехідною економікою та країни, що розвиваються, джерел саморозвитку, ініціює процеси інтенсифікації вторинності їх національних виробництв. А у довготерміновій перспективі — стимулюватиме глобальні дисбаланси: дефіцити і коливання цін на енергетичні ресурси і продовольчі товари.

81

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА

Ефективним теоретичним підґрунтям для розробки механізму стабілізації міжнародної торгівлі у період подолання глобальної кризи є нова теорія міжнародної торгівлі і нової економічної географії Пола Кругмана, лауреата Нобелевської премії з економіки 2008 року, що не ставить під сумніви результати класичних теорій, а лише доповнює їх. Йдеться про вплив монополістичної конкуренції та ефекту масштабу на ефективність міжнародного товарообміну. Крім того відмічено, що мобільність факторів і зростаюча економія від масштабу призводить до перетоку факторів у певні економічні регіони. Це дасть можливість концентрації та активізації ділової активності окремих економічних регіонів з метою стабілізації міжнародної торгівлі.

4.8. Ціноутворення в міжнародній торгівлі. Міжнародна торгівля і розподіл доходів

При аналізі ціноутворення на світовому ринку враховується пропозиція та динаміка попиту. Якщо криві попиту об’єднати з кривими пропозиції, то можна продемонструвати вплив міжнародної торгівлі на виробництво, споживання і ціни (рис. 4.2).

Надлишковий попит (Dm) визначає виникнення дефіциту американських тканин на американському ринку і характеризує можливий обсяг імпорту за визначеною ціною. Ринкова кон’юнктура, що характеризується надлишковою пропозицією (Sx) на англійському ринку, визначає умови можливого експорту. Таким чином, світова ціна визначається точкою перетину кривих надлишкового попиту Dm та надлишкової пропозиції Sx (рис. 4.2, б):

Dm = Dus — Sus,

(4.1)

де Dus — попит на ринку США;

 

Sus — пропозиція на ринку США.

 

Sx = Sf –Df ,

(4.2)

де Sf — пропозиція на ринку Англії;

 

Df — попит на ринку Англії.

 

82

ТЕМА 4.ТЕОРІЯ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

а) ринок тканин США б) міжнародна торгівля в) ринок тканин Англії тканинами

Рис. 4.2. Ціноутворення в міжнародній торгівлі

В умовах відсутності торгівлі на ринку США ринкова рівновага встановлюється у точці А при ціні $2 за метр. Після встановлення вільних зовнішньоторговельних відносин ціна зменшується до рівня $1, виникає дефіцит (рис. 4.2, а).

Споживчий надлишок зростає на площу (a + b + d), a втрати виробників становитимуть площі (а). Чистий виграш США дорівнюватиме площі (b + d).

Світова ціна — це грошове вираження інтернаціональної вартості товарів і послуг, що реалізуються на зовнішньому ринку. Ключовою особливістю міжнародної ціни на відміну від внутрішньої є множинність, коли на один і той же товар можуть встановлюватися різні ціни.

Класифікація світових цін:

1. За напрямком товарних потоків:

Експортна ціна — ціна, за якою товар реалізується зарубіжному контрагенту.

Імпортна ціна — ціна, за якою товар купується у зарубіжного контрагента.

2. За умовами розрахунків:

Ціна комерційних угод — відображає інтернаціональну ціну виробництва при звичайному порядку здійснення угоди купівлі-про- дажу.

83

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА

Ціна клірингових розрахунків — ціна товару, в якій враховані умови й особливості клірингу (кліринг — це система безготівкових розрахунків за товари та послуги, що ґрунтується на заліку взаємних вимог та обов’язків).

Ціна програм допомоги — ціна товару, в якій враховані умови і особливості реалізації програм допомоги.

Трансфертна ціна — ціна товару, за якою здійснюються внутрішньокорпораційні операції.

3. За повнотою врахування витрат:

Ціна нетто — чиста ціна товару на місці його купівлі-продажу. Ціна споживання — сума витрат покупця, враховуючи витрати на

придбання та використання товару в нормативний термін. 4. За мірою фіксації:

Контрактна ціна — ціна, яка встановлюється в контракті і виражається у валюті країни експортера, імпортера або третьої країни.

Тверда ціна — встановлюється в момент підписання контракту та не підлягає ніякому коригуванню впродовж терміну його дії.

Рухома ціна — фіксується в момент укладання контракту і може бути переглянута в подальшому, якщо ринкова ціна певного товару до моменту його поставки зміниться.

Змінна ціна — ціна, що встановлюється в момент виконання контракту шляхом перегляду договірної ціни з урахуванням змін у виробництві, в період виконання тривалого термінового контракту.

Ціна з наступною фіксацією — ціна, за якою в контракті обговорюються умови фіксації та принципи визначення її рівня.

Ціна, яка публікується, — ціна, що повідомляється в спеціальних та фірмових джерелах інформації. Вона, як правило, відображає рівень світових цін.

Проілюструємо на прикладі вплив міжнародної торгівлі на розподіл доходів власників економічних ресурсів (табл. 4.1).

Розвиток зовнішньої торгівлі означає, що в експортних галузях виробництво розширюється, а ціна експортної продукції зростає до рівня світової. Попит на фактори виробництва, які використовуються у цих галузях, а також ціни на ці фактори зростають. І навпаки, у галузях, які конкурують з імпортом, відбуваються протилежні процеси.

Загальна закономірність полягає в тому, що чим більше той чи інший фактор спеціалізований на експортному виробництві, тим більше він виграє від вільної зовнішньої торгівлі.

84

ТЕМА 4.ТЕОРІЯ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 4.1

Вплив міжнародної торгівлі на розподіл доходів

 

 

 

 

 

 

Показник

 

США

 

 

Англія

Початкові ціни

Дешева пшениця,

 

Дорога пшениця,

 

дороге сукно

 

 

дешеве сукно

 

 

 

 

Реакція цін

Зростання цін на пшеницю

Зниження цін на пшеницю

 

Зниження цін на сукно

Зростання цін на сукно

 

 

 

 

 

Реакція обсягу

Збільшення

виробництва

Скорочення

виробництва

виробництва на

пшениці

 

 

 

пшениці

 

 

ціни

Скорочення

виробництва

Збільшення

виробництва

 

сукна

 

 

 

сукна

 

 

Вирішальна лан-

Відмова

від

виробництва

Відмова

від

виробництва

ка — зміна попи-

кожного ярду сукна звіль-

кожного

бушеля пшениці

ту на фактори

няє багато

робітників і

звільняє багато землі і не-

виробництва

небагато

землі;

приріст

багато робітників; приріст

 

виробництва

пшениці по-

випуску сукна потребує ба-

 

требує

меншої

кількості

гато робітників і небагато

 

робітників і більше землі

землі

 

 

Реакція цін на

Падіння ставок заробітної

Зростання ставок заробіт-

фактори вироб-

плати та зростання оренд-

ної плати та

підвищення

ництва

ної плати (в обох секторах)

орендної плати (в обох сек-

 

 

 

 

 

торах)

 

 

Підсумок

Ціни між країнами вирівнюються. Збільшилася спеціа-

 

лізація. Країни залишаються у виграші. Вигоди отриму-

 

ють: американські землевласники, англійські робітники.

 

Збитки мають: американські робітники, англійські зем-

 

левласники

 

 

 

 

 

Для порівняння експортної та імпортної спеціалізації факторів використовують показник ступеня експортної спеціалізації фактора:

S

, x / m

Qix Qim

,

(4.3)

 

i

 

Qi

 

 

 

 

де Qix — частка доходу і-го фактора в загальній вартості експорту; Qim — частка доходу і-го фактора в загальній вартості конкурую-

чої з імпортом продукції, рівної за обсягом імпорту;

Qi — частка доходу і-го фактора в сумарному національному доході.

85

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА

4.9. Міжнародна торгівля та економічне зростання

Виділяють три типи економічного зростання залежно від того, в якій галузі збільшення використання якісних ресурсів призводить до зростання обсягів виробництва.

1.Експорторозширююче зростання має місце в тих галузях, де зростає обсяг виробництва експортної продукції. Це призводить до розвитку світової торгівлі і зменшення відносної ціни експортної продукції.

2.Імпортозаміщуюче зростання характерне для зростання обсягу виробництва в галузях, що конкурують з імпортом. Це сприяє зменшенню попиту і цін на імпортовані товари, скороченню міжнародної торгівлі.

3.Розорююче зростання виникає у випадку, коли підсумкове погіршення умов торгівлі ставить економіку в менш вигідне положення не тільки порівняно з варіантом інвестування в імпортозаміщуючі галузі, а й з вихідним варіантом до початку зростання факторів.

Добробут країни при цьому стане меншим, ніж до економічного зростання. Його характерні риси.

– економічне зростання пов’язане з розвитком експортних галузей;

– зовнішній попит на експорт країни є нееластичним за ціною, а розширення пропозиції призводить до значного зниження цін;

– негативні наслідки погіршення умов торгівлі перебільшують виграш від експорту.

Основні терміни та поняття

Протекціонізм, фритредерство, абсолютні переваги, порівняльні переваги, факторні переваги, меркантилізм, конкурентні переваги, імпортозаміщуюче зростання, експорторозширююче зростання, розорююче зростання, парадокс Леонтьєва, теорема Столпера-Саму- ельсона, теорія життєвого циклу товару, надлишковий попит, надлишкова пропозиція, нова міжнародна економіка, нова економічна географія.

86

ТЕМА 4.ТЕОРІЯ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

Контрольні та дискусійні питання

1.Дайте порівняльну характеристику класичних та неокласичних теорій міжнародної торгівлі.

2.Які головні параметри визначають конкурентні переваги в теорії М. Портера? Наведіть приклади. Визначте вплив міжнародної торгівлі на економічне зростання.

3.Проаналізуйте наслідки міжнародної торгівлі на прикладі імпорту енергоносіїв в Україну з Росії.

4.Як впливає міжнародна торгівля на розподіл доходів?

5.Які теорії міжнародної торгівлі актуалізуються у період глобальної економічної кризи?

6.Яка з новітніх теорій міжнародної торгівлі враховує екологічну детермінанту?

Вправи

Вправа 1. Для кожного положення, наведеного нижче, знайдіть відповідний термін або поняття.

1.Напрям у економічній теорії, політиці та господарській практиці, що проголошує вільну торгівлю та невтручання держави у приватнопідприємницьку діяльність.

2.Джерелом багатства, що ототожнюється з грошовим капіталом,

єсфера обігу; добробут держави залежить від грошового накопичення, домінування експорту товарів над імпортом товарів.

3.Держави повинні спеціалізуватися на виробництві та експорті тих товарів, у виготовленні яких вони мають абсолютну перевагу порівняно з іншими суб’єктами міжнародного економічного співробітництва.

4.Країни, що володіють великим капіталом, мають експортувати капіталомісткі товари та імпортувати трудомісткі.

5.Теорія, яка стверджує, що у міру стандартизації технології виробництва випуск технологічно складних товарів переміщується в країни з нижчим рівнем доходів.

6.Теорія, яка показує залежність конкурентоспроможності країни на світовому ринку від певних параметрів.

7.Визначальне положення цієї теореми: якщо відсутнє спільне виробництво, а економіка характеризується досконалою конкуренцією,

87

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА

то ціна продукту змінюється настільки, наскільки в середньому змінюється ціна факторів виробництва.

8.Розвиток торгівлі, що може знизити відносну ціну експортного товару.

9.Підсумкове погіршення умов торгівлі, яке ставить економіку в менш вигідне становище порівняно не тільки з варіантом інвестування в імпортозаміщуючі галузі, а й з вихідним варіантом до початку зростання.

10.Збільшення факторів, що інтенсивно використовуються в конкуруючих з імпортом виробництвах.

11.Міжнародна торгівля обґрунтовується спеціалізацією розвинутих країн на виробництві й експорті наукомістких та високотехнологічних товарів, а спеціалізація країн, що розвиваються, — ресурсомістких товарів.

12.Грошове вираження інтернаціональної вартості товарів і послуг, що реалізуються на зовнішньому ринку.

Поняття:

а) світова ціна; б) імортозаміщуюче зростання;

в) теорія абсолютних переваг А. Сміта; г) теорема Столпера-Самуельсона;

д) теорія порівняльної наділеності факторами Хекшера-Оліна; е) теорія життєвого циклу товару; є) фритредерство;

ж) теорія конкурентних переваг М. Портера; з) меркантилізм; и) експорторозширююче зростання;

і) модель наукомісткої спеціалізації; ї) розорююче зростання.

Вправа 2. Знайдіть єдину правильну відповідь.

1. Економічна політика держави, спрямована на захист вітчизняної економіки від іноземної конкуренції:

а) протекціонізм; б) фритредерство;

88

ТЕМА 4.ТЕОРІЯ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

в) парадокс В. Леонтьєва; г) теорія С. Ліндера.

2.Кожна країна має спеціалізуватися на виробництві тих товарів, витрати на виробництво яких порівняно нижчі в межах цієї країни, хоча загалом вони можуть бути вищими, ніж за кордоном:

а) меркантилізм; б) теорія абсолютних переваг А. Сміта;

в) теорія порівняльних переваг Д. Рікардо; г) теорема Стопера-Самуельсона.

3.Експорт США більш трудомісткий і менш капіталомісткий, що суперечить теорії Хекшера-Оліна:

а) теорія Хекшера-Оліна-Самуельсона; б) нефакторна модель; в) теорія спадних витрат;

г) теорія технологічного розриву.

4.Згідно з теорією життєвого циклу товару умовами виникнення порівняльних переваг стають:

а) наукові дослідження та розробки; б) низька заробітна плата; в) висока кваліфікація робітників;

г) високий рівень розвитку економіки в країні.

5.До випадкових обставин, що за теорією конкурентних переваг

М.Портера впливають на конкурентоспроможність нації, не відносять:

а) інновації; б) природно-кліматичні умови;

в) зміну умов інвестування; г) рівень розвитку обслуговуючих галузей.

6.Згідно з теоремою Столпера-Самуельсона встановлення вільних торговельних відносин призводить до зростання винагороди фактора, що:

а) інтенсивно використовується у виробництві товару, ціна якого знижується;

89

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА

б) інтенсивно використовується у виробництві товару, ціна якого зростає;

в) мало використовується у виробництві товару, ціна якого знижується;

г) немає правильної відповіді.

7.Точкою перетину яких кривих визначається світова ціна: а) надлишкового попиту та надлишкової пропозиції; б) виробничих можливостей та кривої пропозиції; в) виробничих можливостей; г) виробничих можливостей та кривої попиту.

8.Яке зростання має місце в тих галузях, де зростає обсяг виробництва експортної продукції:

а) розорююче зростання; б) експорторозширююче зростання;

в) імортозаміщуюче зростання; г) постійне зростання.

9.Яке зростання сприяє зменшенню попиту і цін на імпортовані товари, скороченню міжнародної торгівлі:

а) розорююче зростання; б) експорторозширююче зростання;

в) імортозаміщуюче зростання; г) постійне зростання.

10.Ключовою особливістю міжнародної ціни на відміну від внутрішньої є:

а) змінність; б) множинність; в) постійність;

г) контрольованість.

11.Яка модель пов’язує торгівлю між країнами з існуванням відмінностей у рівнях їхнього технологічного розвитку:

а) модель наукомісткої спеціалізації; б) модель «економії на масштабах виробництва»;

90