Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заруб РКР.docx
Скачиваний:
468
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
595.67 Кб
Скачать

14. Основний конфлікт твору Гофмана «Крихітка Цахес на прізвисько Ціннобер»

Творчість Гофмана є втіленням духу німецького романтизму. До ознак стилю письменника належить переплетіння в творах реальності та неймовірної фантазії, високого та потворного, особливого та буденного. Гофман широко застосовує такі прийоми як іронія та гротеск. «Крихітка Цахес» - дивна казка, написана німецьким генієм. Основним конфліктом твору є протистояння ентузіастів та філістерів. Філістери уособлюють собою примітивний спосіб життя, споживацький. Їх не цікавлять високі духовні цінності, вони керуються лише користю. Ентузіасти ніби антиподи філістерів. Це справжні ідеалісти, які прагнуть щось змінити у житті. Гофман у своєму творі показує світ, де панують в основному філістери. В цьому місті немає місця для дива, тому звідти виганяють навіть фей. Залишається лише фея Рожа-Гожа. Головні події зосереджені навколо постаті маленької потвори – Цахеса. Бідна селянка Ліза народила сина, який ззовні був схожий скоріше на роздвоєну редьку, ніж на людину. Внутрішня суть відповідала зовнішності. Наприклад, коли пастор хотів його погладити, Цахес намагався його вкусити. Так би і жив потворний малюк, не знаючи ніяких милостей, але сталося диво. По дорозі додому зустрілася їм фея Рожа-Гожа, яка пожаліла крихітку. Вона розчесала йому гребінцем волосся, внаслідок чого з’явилися у нього три чарівні золоті волосини. Їх властивість була дивовижна – коли хтось в присутності крихітки говорив розумні речі або створював щось красиве – всі ці заслуги приписували Цахесу. Так крихітка Цахес став поважним паном Циннобером. Більшість людей повірили в його особливість, бо були обмеженими людьми – філістерами. І лише декілька ентузіастів розгледіли в поважному Циннобереві звичайну потвору. Одним з таких людей був романтичний поет Бальтазар. Він ідеаліст, який протиставляється філістеру Цахесу. Між ними виникає конфлікт. Бальтазар читав чудові вірші, а слава дісталася Цахесу. Та на присвоєнні цієї заслуги крихітка не зупинився, він захотів одружитися на коханій дівчині Бальтазара. Цього вже не міг витримати молодий поет. Він вирішує викрити Циннобера. Допомагає йому доктор Проспер Альпанус. Це добрий маг, який також не може миритися з несправедливістю. Зрештою ентузіаст Бальтазар перемагає філістера Цахеса. І нібито вирішується конфлікт на користь ентузіастів. Але в кінці Гофман ніби насміхається вже й над поетом Бальтазаром. Одружившись, він заспокоюється, живе звичайним життя і стає в чомусь схожим на … філістера.

15. Сюжет «Крихітка Цахес»

Розвиваючи фольклорний мотив про чудодійне волосся, письменник змушує фею Розабельверде наділити маленьку потвору Цахеса таємничою властивістю: все талановите і значне, що робиться і мовиться у його присутності, приписується лише йому. Три золоті волосинки, власником яких став Цахес, — це символічний образ золота, грошей і їхньої влади над людьми і суспільством. Завдяки своїй чудесній обдарованості, Цахес робить заморочливу кар’єру. У професорських колах його вважають за найвеличнішого поета. Це і відкриває йому шлях до серця чудової Кандіди. Не менших успіхів досягає він і на суспільній арені. Цахес стає таємним радником, а потім і міністром. Невідомо, яких би ще висот досяг Цахес, коли б не втручання доброго мага Альпануса. За його допомогою Бальтазар вириває на голові Цахеса три чарівні волосинки: ілюзії розсіюються і, на подив його щирих прихильників, він постає перед ними у всій своїй разючій потворності. Ставлення людей, що так несподівано змінилося до нього, людей, які недавно плазували перед ним, здається Цахесу “революцією”, “повстанням”, “поваленням усіх основ”. Рятуючись від глузувань, він кидається в срібний нічний горщик, і, занурившись у “стихію”, що містилася в ньому, трагічно гине.

Особливості сюжету. Образи-символи. Золоті волосини – символ золота, грошей і їхньої влади над людьми і суспільством. Князь Пафнутій – символ псевдо просвітительської науки; професорМош Терпін – карикатура на тих, хто захопив командні пости в науці, безжалісно бюрократизувавши її; вручення ордену Зелено-плямистого тигра – критика діяльності урядовців; Бальтазар – антипод Цахеса, символ світу поетичної мрії.

Композиція. Твір складається з 9 розділів і розділ останній. Кульмінація сюжету – виривання Бальтазаром трьох золотих волосин у Цахеса на його ж заручинах з Кандидою. Розв’язка сюжету – прозріння народу і смерть Цахеса у срібному нічному горщику. Фінал трагікомічний. Цахес високо піднісся і низько впав. Сам він не доклав жодних зусиль ні д свого піднесення, ні до свого падіння. Різкими змінами у своїй долі він зобов’язаний оточенню. Цахеса спочатку обожнювали, а потім стали переслідувати. Ось такі люди вони жорстокі і швидко змінюють своє ставлення. Крихітка Цахес став їхнім і н д и к а т о р о м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]