Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
заруб РКР.docx
Скачиваний:
468
Добавлен:
11.01.2020
Размер:
595.67 Кб
Скачать

20)Зображення соціального середовища у тв. Червоне і чорне

Кінець ХІХ ст. у Франції XIX століття, точніше, кінець Реставрації характеризується гострими соціальними супе­речностями і класовим розшаруванням, таким же суперечливим постає внут­рішній світ людини, породженої цим часом. Проникливий аналіз її психології, порухів серця здійснив Стендаль в романі «Червоне і чорне». Роман народився з газетної хроніки про карний злочин, причому злочинів, подібних тому, що скоїв Жюльєн Сорель, у Франції періоду Реставрації відбулося декілька. Хлопці (збереглися імена Берте, Лаффарга) заради кар’єри і місця у суспільстві йшли на вбивство, зраду, обман, і це були не жалюгідні, а досить сильні особистості. Судові справи широко висвітлювала преса і часто інтерпретувала їх як типовий приклад низької моралі плебеїв, які, мовляв, народжуються із прихильністю до злочинної діяльності. Республіканця і наполеонівського солдата, який писав під псевдонімом “барон де Стендаль, кавалерійський офіцер”, глибоко обурювали подібні тлумачення, і він створив роман, в центр якого поставив простолюдина із гарячою кров’ю (Червоне), який народився в епоху, коли старі форми життя знову повернулися на арену, в мертвий сезон епохи Реставрації (Чорне).

Судову хроніку Стендаль перетворив на “хроніку ХІХ ст.”, показав провінційні Вєр’єр і Безансон, а також аристократичний Париж через їхніх типових представників. А ланкою, яка пов’язує між собою окремі картини суспільства став Жульєн Сорель та його доля. Вся суть Франції епохи Реставрації втілюється в його короткому житті.

Ідейна і художня тканина роману ґрунтується нa взаємозв’язку двох планів – розвиткові подій і внутрішній дії: русі думок і почуттів головного героя Жульєна Сореля. Завдяки чисельним внутрішнім монологам, які прилучають читача до думок і почуттів героя, «Червоне і чорне» стає взірцем соціально-психологічного роману в світовій реалістичній літературі ХІХ ст.

Назва роману викликає різні тлумачення: це кров і смерть, кохання і безнадія, сміливість воле­любних поривів і гнітюча влада церкви, черво­не полум’я революції і чорна реакція, чи полум'яне серце під чорною сутаною

21. Символіка в романі червоне і чорне

Два кольори — чорний та червоний, які склали назву роману, уособлюють дві епохи: наполеонівську і епоху Реставрації.

Кольори — символічне визначення змісту цих епох. Червоний — колір мундирів армії Наполеона, колір прапорів Великої французької революції, яка сприяла піднесенню Бонапарта, колір крові, пролитої у війнах та революціях, — отже, колір наполеонівської доби.

Чорний — колір сутан священиків, які мали великий вплив на політичне життя країни, колір втрати надій на здійснення революційних гасел, колір трауру по нездійсненним мріям, отже — колір доби Реставрації.

Жульєн мріє про червоне — сутану кардинала. Отже, червоний — це колір вершини кар'єри, символ самоствердження й успіху. Чорний у соціальному розумінні — колір одягу незнатної людини, символ поразки людини в боротьбі з системою чіткого поділу на класи і закріпленими за ними обов'язками і правами. Кожна людина постійно постає перед вибором, як у грі в рулетку: червоне — чорне, успіх — поразка, життя — смерть.

Кольори також відіграють велику роль у створенні емоційного тла роману. Червоний створює в душі героя настрій піднесеності і водночас тривоги: саме так сприймає Жульєн краплі води в церкві, підсвічені червоним кольоровим склом — вони нагадують йому краплі крові. Чорний символізує найважчі в моральному сенсі для Жульєна часи: навчання в семінарії, де колір одягу був чорний, та службу гувернером і секретарем, з обов'язковим чорним сюртуком для служника.

Ці кольори вказують і на одвічне поєднання позитиву та негативу р душі кожної людини. Для Жульєна вони ще й позначають характер його життя: внутрішнього, таємного, позначеного захопленням Наполеонівською добою (червоний). В ньому Жульєн відвертий, чистий, щирий. Друга половина його душі — чорна. Вона сповнена лицемірства, пристосуванства і корисливості.

Червоний для героя — мрії про подвиг, героїчне, минулу добу. Чорний — дійсність, де втрачаєш себе і приховуєш свою справжню сутність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]