Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дихання.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

Гігієна органів дихання людини

Мікроорганізми і пил затримуються слизовою оболонкою верхніх дихальних шляхів і видаляються разом з слизом. Війки носової порожнини затримують 40% пилу. Але частина їх може потрапити в організм і викликати різні захворювання: грип, туберкульоз, ангіну, дифтерію.

У курців гинуть захисні бар’єри дихальних шляхів: війковий епітелій, настає «облисіння» дихальних шляхів, припиняється їх самоочищення. В них розмножуються хвороботворні бактерії і віруси. Харкотиння набуває вигляду слизу з домішками гною, через підвищену ламкість кровоносних судин. У курців життєва ємність легень приблизно на 400 мл менша, ніж у здорових людей. В США підприємці вважають за краще брати людей, які не палять, оскільки вони менше хворіють і мають вищу працездатність.

У курців розтягуються і втрачають еластичність стінки альвеол, гине захисна плівка і макрофаги; потовщуються стінки легеневих капілярів і альвеол, що погіршує газообмін між легенями і кров’ю; виникає безліч «мертвих» легеневих зон, які вже не беруть участь в диханні. Виникає хронічна пневмонія, що веде до заростання легеневої тканини сполучною та до серцевої і дихальної недостатності. Дитячий і жіночий організм більш вразливіший до негативної дії куріння, а тому всі хворобливі ознаки в дітей та жінок настають набагато раніше.

В зв’язку з цим гігієна органів дихання включає:

- підтримку чистоти в приміщеннях, бо пил містить велику кількість бактерій і їх спор;

- очищення повітря на вулицях шляхом озеленення;

- в період епідемій не відвідувати людні місця, по можливості робити вакцинацію;

- дотримуватись правил особистої гігієни;

- загартовуватись, займатись фізкультурою, що підвищує опірність організму;

- не мати шкідливих звичок.

Питання до самоперевірки

  1. Які функції дихальної системи?

  2. Вкажіть взаємозв’язок будови і функцій дихальних шляхів і легень.

  3. Охарактеризуйте дихальний цикл людини.

  4. Назвіть об’ємні показники дихання.

  5. Поясніть механізм газообміну в легенях і тканинах.

  6. Охарактеризуйте нервову регуляцію дихання.

  7. Охарактеризуйте гуморальну регуляцію дихання.

  8. У чому полягають причини зупинки дихання?

  9. Як впливає спосіб життя людини на стан дихальної системи?

Туберкульоз та його профілактика

В Україні з 1995 року зареєстрована епідемія туберкульозу. Яка донині невпинно прогресує. За роки епідемії показник захворюваності на туберкульоз збільшився в 1,7 разів, смертності – в 1,5 разів. Кількість хворих на туберкульоз складає близько 1,4 % населення України.

Україна по рівню смертності від туберкульозу займає перше місце в Європі.

Туберкульоз – інфекційне захворювання, яке викликається бактерією туберкульозу, паличкою Коха. Туберкульоз веде себе агресивно, вражає всі вікові та соціальні групи населення. Туберкульозом може захворіти кожен.

Майже третина населення земної кулі інфікована туберкульозними бактеріями. Коли вони потрапляють в організм людини не завжди розвивається активний туберкульоз, тому що імунна система контролює інфекційний процес і не дозволяє збудникові розмножуватися в організмі людини. Людина інфікована, але здорова.

Збудники туберкульозу є одними з найбільш стійких у навколишньому середовищі мікроорганізмів. Вони на диво життєздатні, стійкі до висихання, холоду та більшості дезінфікуючих засобів. У річковій воді можуть жити до 5 місяців, у ґрунті – від 3 міс. До 1-2 років, у вуличному пилу – 10-15 днів, на одязі, предметах – протягом багатьох місяців.

Симптоми туберкульозу:

  • тривалий кашель (2-3 тижні);

  • підвищена температура тіла (37,5°С);

  • пітливість;

  • схуднення;

  • блідість;

  • втрата апетиту і маси тіла.

Своєчасно виявлений хворий, що одержує повноцінне лікування ,через 6-8 тижнів не є джерелом інфекції. Вчасно розпочате лікування є запорукою повного одужання. Категорично забороняється переривати лікування.

В умовах епідемії туберкульозу діти – найбільш незахищений контингент.

«Групою ризику» щодо туберкульозу: хворі на часті пневмонії, цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку та 12 палої кишки, ВІЛ-інфіковані, а також декретовані групи населення.