Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дихання.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

Тема лекції: Анатомія, вікова фізіологія і гігієна дихальної системи

План

  1. Значення дихання для організму людини.

  2. Будова та функції органів дихання, їх вікові зміни.

  3. Дихальний цикл. Типи дихання.

  4. Легеневі об’єми. Газообмін у легенях та тканинах.

  5. Нервова та гуморальна регуляції дихання.

  6. Мікроклімат приміщень. Повітряно-температурний режим.

Основні поняття: дихання, газообмін, органи дихання, дихальний цикл, дихальні рухи, легеневі об’єми, життєва ємність легенів, антропотоксини, мікроклімат.

1. Біологічне значення дихання

Дихання людини є обов’язковою умовою її життя, невід’ємною складовою гомеостазу організму.

В приказці: «Потрібний, як повітря» мається на увазі щось конче потрібне, без чого не можна прожити. Дійсно, людина без їжі витримує 40 діб, без води – до трьох днів, а без повітря – лише 5 хвилин.

Дихання – це необхідний фізіологічний процес постійного обміну газами між організмом і зовнішнім середовищем.

Процес дихання включає 5 етапів:

  1. Обмін повітря між довкіллям і альвеолами легень (легенева вентиляція).

  2. Обмін газів між альвеолярним повітрям і кров’ю (дифузія газів у легенях).

  3. Транспорт газів кров’ю.

  4. Газообмін між кров’ю, тканинами і клітинами.

  5. Використання кисню клітинами і виділення ними вуглекислого газу (тканинне дихання).

Чотири етапи відносяться до зовнішнього дихання, а п’ятий етап – до внутрішньо тканинного дихання. Яке відбувається на біохімічному рівні.

Крім газообміну, дихання є важливим фактором теплорегуляції. Легені виконують функцію виділення, оскільки через них виводиться СО2, аміак і інші леткі сполуки.

Зі слизом з органів дихання видаляються продукти обміну речовин: сечовина, сечова кислота, солі мінеральних речовин, пил і мікроорганізми.

Дихання, як і кровообіг, надзвичайно важливий процес для забезпечення гомеостазу організму. Порушення дихання призводить не тільки до зміни газового складу внутрішнього середовища організму, а й до глибоких змін у всіх реакціях обміну речовин, в усіх процесах життєдіяльності.

2. Будова та функції органів дихання, їх вікові зміни

До органів дихання входять повітряності шляхи (носова порожнина, носоглотка, гортань, трахея, бронхи) та легені.

Таблиця. Будова та функції органів дихання

Орган

Будова з віковими особливостями

Функції

Носова порожнина

Носова порожнина ділиться хрящовою перегородкою на дві половинки: праву і ліву. В ній є 3 носові ходи: верхній, середній і нижній.

Стінка носової порожнини вкрита слизовою оболонкою з війчастим епітелієм, має густу сітку капілярів. У слизі є лейкоцити з фагоцитарною здатністю, а також білок лізоцим. Нюхові рецептори локалізуються в верхньому носовому відділі.

Носова порожнина сполучається з гайморовою, лобною і клиноподібною пазухами, порожнинами черепа..

Носові ходи у дітей вужчі, ніж у дорослих, формуються до 14-15 років. У перші дні життя дитини дихання через ніс утруднене.

Очищення, зігрівання, зволоження, знезаражування повітря, сприймання запахів.

Глотка (носоглотка)

М’язова трубка, в яку відкриваються порожнини носа, рота, гортані та слухові трубки, які сполучають порожнину глотки з порожниною середнього вуха.

Носоглотка у дітей широка і коротка, слухова труба знаходиться низько. У дітей віком 4-10 років виникають аденоїдні розрощення, тобто збільшення лімфатичної тканини у ділянці глотки і носа.

Проходження повітря, знезаражування повітря.

Гортань

Порожнина, утворена хрящами, до яких прикріплені м’язи і голосові зв’язки – гнучкі, пружні волокна, розміщені паралельно, утворюючи голосову щілину. Зверху вхід у гортань покривається надгортанником, який перешкоджає надходженню їжі в гортань і дихальні шляхи.

Порожнина гортані має дві пари складок, що затуляють вхід у гортань під час ковтання. Нижня пара складок вкриває голосові зв’язки, простір між якими називається голосовою щілиною видихуване повітря, проходячи через вузьку щілину, примушує коливатися голосові зв’язки – виникає звук. У звукоутворенні беруть участь язик, губи, щоки, порожнини носа і рота. У чоловіків голосові зв’язки довші, ніж у жінок, тому в них низький голос. Гортань у дітей коротша і вужча, ніж у дорослих, інтенсивно росте в 1-3 роки життя та в період статевого дозрівання.

У хлопчиків 12-14 років починає рости кадик на щитоподібному хрящі.

Проходження повітря, утворення голосу і звукової мови.

Трахея

Нижній відділ гортані довжиною 10-13 см, утворений із 16-20 неповних хрящових кілець. Задня стінка трахеї перетинчаста, в ній є гладенькі м’язові волокна, прилягає до стравоходу, що сприяє проходженню їжі по ньому.

Проходження повітря

Бронхи

Правий і лівий бронх багаторазово поділяються, сполучені хрящовими півкільцями і утворюють бронхіальне дерево. Слизова оболонка, що вистилає трахею і бронхи, дуже багата на кровоносні судини. Тому у дітей вони легше ушкоджуються, ніж у дорослих.

Проходження повітря

Легені

Права легеня утворена трьома частками, ліва – двома. Легені складаються з легеневих міхурців – альвеол (d = 0,2 – 0,3 мм). Стінка альвеол – це один шар плоского епітелію і еластичні волокна. Альвеоли вкриті сіткою кровоносних капілярів. Їх 300 – 700 млн. Площа 60-120 м². Кожна легеня вкрита серозною оболонкою – плеврою з двома листками – вісцеральним і парієнтальним. Перший щільно зрісся з легенями, другий приріс до грудної клітки. Між цими листками є щілина, заповнена серозною рідиною, яка зволожує поверхні плеври, зменшує тертя між листками під час дихальних рухів. Повітря в щілині плеври немає, тиск негативний – нижчий атмосферного на 6-9 мм рт.ст., що сприяє збільшенню дихальної поверхні легенів при вдиху, поверненню крові до серця, покращенню кровообігу та лімфовідтоку. Кровонаповнення легень у дітей підвищене.

Газообмін, терморегуляція, виділення продуктів життєдіяльності.