Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
37.87 Кб
Скачать

2.2 Стильове вирішення дитячої книжки.

Стильове вирішення книги «Білосніжки та семеро гномів» - це не пряме наслідування конкретного мистецького стилю. Воно ґрунтується на образних асоціативних звязках із українським бароко та народним розписом Це передано одязі персонажів, образах дерев тощо.

В українському живописі стиль бароко позначився насиченістю композицій, колористичною вишуканістю й декоративністю. Персонажі на портретах зображуються в дорогій одежі, типаж і аксесуари українізуються. В портреті помітне прагнення до імпозантності пози, небуденного оточення.

Характерною особливістю бароко є проникнення світського світогляду в усі сфери художньої діяльності. Монументальність форм, експресивність,

введення алегорій та символів, пишна декоративність орнаментики, парадність.

га урочистість притаманні бароко. Злиття принципів бароко з національною народною традицією визначило своєрідність його українського варіанту.

Художня мова відтворення портретного образу своєрідно переплітала барочні ідеї та національні традиції, яким також були притаманні риси театралізації, умовності, певна символічна система.

Вишуканий стиль бароко якнайкраще виражав духовні інтереси української козацької старшини й вищого духовенства, їхні прагнення до рафінованої аристократичності.

Становлення стилю бароко в різних видах українського мистецтва проходило не Одночасно. Нові художні тенденції в середині XVII століття знайшли своє втілення перш за все в книжковій графіці та іконописі, проявляючись у посиленні емоційного звучання релігійних сцен, у конкретизації місця дії та образів, наближення їх до народного типажу, що призвело до зміни засобів їхньої художньої виразності. У ювелірному мистецтві України вже з другої половини XVII ст. помітно ускладнення форм виробів та їхньої орнаментики.Поступово предмети набувають все пишнішого декору з використанням в орнаменті листя аканта, гірлянд з квітів та плодів, стилізованих черепашок.

Перш за все було ретельно вивчено епоху, стиль мистецтва того часу, типи людей, обстановку, одяг, орнаменти, щоб мати можливість відобразити регіональні особливості в ілюстраціях. Поверхневе копіювання зовнішніх ознак і художніх прийомів стилю епохи ще не розкриває глибини змісту і є стилізаторством.

Визначивши ті моменти в творі, на яких слід зробити акцент, було обдумано, якими засобами досягти цього, знайдено струнку композицію книги і зроблено ескізи Залучення адекватних нових мотивів не перечить змісту книги «Білосніжка та сім гномів», не шкодить задуму, а лише доповнює і збагачує його.

2.3. Графічні константи

Виходячи з основних завдань при створенні дизайну книжки «Білосніжка та сім гномів», її графічне вирішення можна поділити на оформлення й ілюстрацію книги. До оформлення цієї книги відноситься її декоративний вигляд, мальовані шрифтові елементи, композиційну побудову текстового набору і так далі (обкладинка, титульний лист та ін ). Ілюстрації цієї книги вирішують завдання образного розкриття літературного тексту за допомогою малюнків (ілюстрацій різного вигляду). Ілюстрації є важливим елементом художнього і поліграфічного оформлення видань.

Ставилось завдання вирішити ідейний задум і лад книги тільки художніми засобами оформлення. Елементи оформлення (на обкладинці, титулі, суперобкладинці і т. д.) мають малюнок, який сприяє розкриттю літературного тексту. Ілюстрації в книзі не втрачають декоративності, не перестають бути елементами прикраси книги, що відмінно гармонують з набором, папером.

Ця книга ставить завдання — розкрити за допомогою художніх засобів образотворчого мистецтва ідейно-художній зміст твору, зберегти єдність образного і декоративного ладу книги з духом твору, передати за допомогою ілюстрацій народний дух казки.

Одним із художніх засобів при розробці дизайну книжки є шрифт Окрім 1твратур,,ого тексту у вигляді шрифтового набору, в оформлення входять інші Обов'язкові текстові елементи (заголовні і видавничі дані). Зовнішність сучасної І0іпгн складається з безлічі елементів — від обкладинки до набірного тексту. Виходячи з обов'язкового формату, визначається об'єм книги, кількість і вид художніх засобів, іх розподіл по всій книзі Всі образотворчі елементи в книзі дуже тісно пов'язані з шрифтом. Створення шрифтів — найстародавніше і високе мистецтво. Багато поколінь художників працювали над створенням шрифтів гарного малюнка, досконалих пропорцій, шрифтів ясних, легких для чигання і різноманітних по зображенню. Тільки маючи в своєму розпорядженні різноманітні і красиві шрифти, можна успішно вирішувати завдання оформлення книги Шрифтові елементи обкладинки, титули, суперобкладинки, шмуцтитули, окремі заголовки, повинні гармонійно поєднуватися з набірними шрифтами, з іразотворчими елементами Особлива увага при розробці дизайну книжки «Рукавичка» надається іучності читання тексту. Зі зручністю читання пов'язана швидкість читання та якісіь сприйняття прочитаного. Основне в зручності читання — зрозумілість іітер, знаків і адекватність їх сприйняття. На зручність прочитання вплітають малюнок знаків і літер, гарнітура шрифту, його кегль, якість відбитка, довжина рядка і т. ін. Починаючи роботу, слід завжди пам'ятати, що книга — продукт поліграфічного мистецтва, елементами якого є майстерність складання, верс- ня. друку, брошурування і т. п. Естетичні почуття може викликати, алриклад, і чисто шрифтовий розворот книги, тобто такий, на якому нема нічого, крім шрифту. Цього можна досягнути завдяки правильному верстанню, вдаю підібраному шрифту, співрозмірності сторінки складання та полів. Лише при дотриманні законів пропорційності, відповідності різних елементів у іерстанні книги виникає відчуття прекрасного.

Колір є ще одним художнім засобом, який відіграє важливу роль при оформленні книжки «Дюймовочка». Якщо в книгах іншого типу колір істосовується скупо і лише в деяких елементах книги, то дитяча книга, обливо для дітей молодшого віку, відрізняється багатством кольору,

виспім” обкладинками, безліччю кольорових ілюстрацій Основним ьором для всієї книжки » червоний КОВ якого становить 3, 104, 56 овідно.

Дія того, щоб колірне оформлення було гармонійним і відповідало змісту ання, необхідно враховувати характер видання За твердженням ологів, людина наділяє кожний колір певними властивостями, і цс дуже ,іиво враховувати в дизайні Теплі кольори, як правило, викликають ірий настрій - іх називають активними; холодні (пасивні), навпаки, локоюють Кожний колір маг певну психологічну і фізичну дію на людину.

Головне завдання при роботі з таким художнім засобом як колір — имати у результаті комп'ютерної обробки або на твердій копії саме той колір, тон, відтінок, світлоту, які потрібні

Адже кольори в природі, на моніторі і на друкарському аркуші створені яком різними способами. Для однозначного визначення кольорів у різних лірних середовищах існують колірні моделі.

Система отримання кольорів на моніторі базується на фізичних ивостях природного освітлення Чорний колір отримуємо, коли нсивність всіх трьох складових рівна нулю, білий - при складанні всіх льорів максимальної інтенсивності. Сумарний колір залежить від того, яка лькість кожної з колірних компонент присутня на зображенні Під час оформлення книжки було використано закон традиції, що яскраво о у одязі персонажів.

2.4. Дизайн-розробка сюрінок книжки

Розворот Язі

Перша частина -текст Ілюстрація знаходиться в оточенні двух частин кету, зверху та знизу. На цьому розвороті намальована жаба поряд з іховою шкарлупою в якій лежить Дюймовочка Жаба сидить на маленькому модані та дивиі ься на «сплячу красуню» .

Кольори переважно теплі.

Ьуло вирішено намалювати жабу-модніцю з нафарбованими губами та истом Маїюнок вирізаний по-контуру.

,іуЛ0 «іирінісмо ПИКОрНСІИІ II біле їло для ісксгу

/’о Іворот М2

Цер.ММ ,,псін,шрошоро|у ІСКСІ Ми другій ПОЛОНИНІ і рохи тексту та •грані*

На ілюстрації чорожепа кувіиинка І Іа шй пслика рожспа квітка на якій ^дігть кумедна бабка І Іоряд » кпіткої» сидим, засмучена Дюймопочка і «щіггься на жовтеньку рибку яка виглядає з води.

Ілюстрація виконана в контрастних тонах на білому тлі.

Розворот N93

Перша частина - текст.

На другій частині головна г ероїня Дюймопочка та Хрущ Ця ілюстрація іконана в насичених тонах та уточнена темними лініями, для більшого нтрасгу. Дюймовочка одягнена в насичено рожево-червону сукню та елюиюк у вигляді бутона квітки. В неї довгі світло-жовте волосся, ймовочка трохи збентежена появою Хруща. Поряд Хрущ одягнений як авжній принц. Вони знаходяться в оточені квітів та грав.

Розворот №4 На першій частині розворота - текст на білому глі.

На другій частині зверту текст, а нижче зображена ластівка та головна роїня Тонн більш приглушені для створення ефекту печери в якій ймовочка лікувала ластівку.

Пташка прикрита листям та травами.

Розворот №5 Біла сукня га фата... та маленькі сльози на очах.

Туг зображена польова мишка яка підбирає сукню дівчині для того що

на вийшла заміж.

У шафі видно баг ато суконьта капелюшків. Замість стола використана катушка фіолетових ниток. Іакож ми бвчимо свічку то дзеркало в якому відображаггься сумне лице

ймовочки

Зверху розміщений тексі .