Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Педагогічні технології.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
66.79 Кб
Скачать

Класифікація педагогічних технологій

У теорії та практиці роботи шкіл сьогодні існує безліч варіантів навчально-виховного процесу. Кожен автор і виконавець привносить в педагогічний процес щось своє, індивідуальне, у зв'язку, з чим говорять, що кожна конкретна технологія є авторською. З цією думкою можна погодитися. Проте багато технологій за своїми цілями, змістом, застосовуваних методів і засобів мають досить багато спільного і з цих загальних ознак можуть бути класифіковані в кілька узагальнених груп.

За сутнісним та інструментально значущим властивостями (наприклад, цільової орієнтації, характером взаємодії вчителя і учня, організації навчання) виділяються наступні класи педагогічних технологій.

  • За рівнем застосування виділяються загальнопедагогічні, частнометодіческіе (предметні) і локальні (модульні) технології.

  • По філософської основі: матеріалістичні і ідеалістичні, діалектичні та метафізичні, наукові (сцієнтистські) і релігійні, гуманістичні та антигуманні, антропософські і теософські, прагматичні та екзистенціалістської, вільного виховання і примусу і інші різновиди.

  • По провідному чиннику психічного розвитку: біогенні, соціогенні, психогенні і ідеалістскіе технології. Сьогодні загальноприйнято, що особистість є результат сукупного впливу біогенних, соціогенних і психогенних факторів, але конкретна технологія може враховувати або робити ставку на будь-якої з них, вважати його основним.

В принципі не існує таких монотехнологій. які використовували б тільки один який-небудь єдиний фактор, метод, принцип - педагогічна технологія завжди комплексна. Однак своїм акцентом на ту чи іншу сторону процесу навчання технологія стає характерною і отримує від цього свою назву.

  • За наукової концепції засвоєння досвіду виділяються: асоціативно-рефлекторні, бихевиористские, гештальт-, інтеріорізаторскіе, розвиваючі. Можна згадати ще малопоширені технології нейролінгвістичного програмування і сугестивна.

  • За орієнтації на особистісні структури: інформаційні (формування шкільних знань, умінь, навичок з предметів - ЗУН); операційні (формування способів розумових дій - СУД); емоційно- художні й емоційно-моральні (формування сфери естетичних і моральних відносин - Сен), технології саморозвитку (формування самоврядний механізмів особистості - СУМ); евристичні (розвиток творчих здібностей) і прикладні (формування дієво-практичної сфери - СДП).

  • За характером змісту і структури називаються технології: навчальні і виховують, світські й релігійні, загальноосвітні та професійно-орієнтовані, гуманітарні та технократичні, різні галузеві, частнопредметние, а також монотехнологіі, комплексні (політехнолога) проникаючі технології.

У монотехнологіях весь навчально-виховний процес будується на який-небудь однієї пріоритетної, домінуючою ідеєю, принципі, концепції, в комплексних - комбінується з елементів різних монотехнологій. Технології, елементи яких найбільш часто включаються в інші технології і грають для них роль каталізаторів, активізатором, називають проникаючими.

  • За типом організації і управління пізнавальною діяльністю В.П. Беспалько запропонована така класифікація педагогічних систем (технологій). Взаємодія вчителя з учнем (управління) може бути розімкненим (неконтрольована і некорректіруемая діяльність учнів), циклічним (з контролем, самоконтролю і взаємоконтролю), розсіяним (фронтальним) або спрямованим (індивідуальним) і, нарешті, ручним (вербальним) або автоматизованим (за допомогою навчальних засобів). Поєднання цих ознак визначає наступні види технологій (за В. П.

Беспалько - дидактичних систем):

  • класичне лекційне навчання (управління - розімкнене, розсіяне, ручне);

  • навчання за допомогою аудіовізуальних технічних засобів (розімкнене, розсіяне, автоматизоване);

  • система «консультант» (розімкнене, спрямоване, ручне);

  • навчання за допомогою навчальної книги (розімкнене, спрямоване, автоматизоване) - самостійна робота;

  • система «малих груп * (циклічне, розсіяне, ручне) - групові, диференційовані способи навчання; ^

  • комп'ютерне навчання (циклічне, розсіяне, автоматизоване);

  • система «репетитор * (циклічне, спрямоване, ручне) - індивідуальне навчання;

  • ’’програмне навчання» (циклічне, спрямоване, автоматизоване), для якого є заздалегідь складена програма.

У практиці звичайно виступають різні комбінації цих «монодідактіческіх» систем, найпоширенішими з яких є: