Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК-Д Фінанси.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Тема 2.

Форми організації бізнесу і особливості фінансової діяльності підприємств різних форм власності і господарювання

Форми організації бізнесу і особливості фінансової діяльності підприємств різних форм власності і господарювання

Форми власності і типи організації підприємницької діяльності. Індивідуальна власність і приватне підприємство. Особливості формування і використання капіталу в приватному підприємстві. Колективна власність і приватне підприємство. Особливості формування і використання капіталу в приватному підприємстві. Колективна власність і форми колективного підприємництва. Характеристика товариства з обмеженою відповідальністю, закритого акціонерного товариства. Державна власність і державне підприємництво. Форми державних підприємств. Об'єднання підприємств і порядок формування їх капіталу.

Основні види доходів підприємств: звичайний, капітальний і дивідендний. Амортизація.

Прискорена амортизація. Оподаткування доходів підприємств. Податкові пільги та інвестиції.

Тема 3.

Капітал підприємства, його формування і використання

Капітал підприємства і його основні елементи. Характеристика фіксованих активів основного капіталу. Основні засоби і їх оцінка. Нематеріальні активи і визначення їх вартості. Довгострокові інвестиції. Амортизація і методи її розрахунку. Текучі активи (обіговий капітал) підприємства. Визначення вартості основних елементів поточних активів підприємства. Чистий оборотний капітал. Пасивний капітал підприємства і його склад.

Характеристика власного капіталу. Акціонерний капітал. Статутний капітал і джерела його формування.

Додатковий (надлишковий) капітал підприємства. Резервний капітал, його формування і використання.

Нерозподілений прибуток і його використання.

Тема 4.

Цінні папери, порядок їх емісії і обігу

Цінні папери і їх роль в розвитку фінансів. Законодавчі основи емісії і обігу цінних паперів Україні. Готівкові і безготівкові цінні папери. Депозитарій цінних паперів. Реєстри цінних паперів і порядок їх ведення. Емісія цінних паперів. Основні види цінних паперів. Характеристика торгових цінних паперів. Цінні папері, що засвідчують про частку у капіталі підприємства. Похідні цінні папери. Папери, що ї похідними від цінних паперів. Приватизаційні папери та їх використання.

Види приватизаційних паперів. Конвертація цінних паперів. Компенсаційні сертифікати і їх використання.

Тема 5.

Цінні папери підприємств і їх використання

Акції і їх роль в фінансовій діяльності підприємства. Типи акцій. Порядок емісії акцій. Погашення акцій у випадках ліквідації підприємства. Викуп підприємством своїх власних акцій у акціонерів. Використання викуплених акцій. Опціони на акції. Облігації підприємств і їх роль в залученні капіталу. Характеристика відсотків та цільових облігацій. Порядок емісії облігацій підприємств. Обіг облігацій. Конвертовані облігації.

Номінальна, емісійна і ринкова вартість цінних паперів. Подрібнення і консолідація акцій.

Тема 6.

Фінансовий контроль над підприємством. Холдінги

Контроль над підприємством і його значення. Форми контролю над корпорацією: на основі повної власності, шляхом володіння більшості акцій, з використанням меншості акцій, менеджеріальний контроль. Приватний контроль і контроль з боку фінансових інститутів. Контрольний пакет акцій і його ознаки. Міноритарний контроль. Скидка за неконтрольний пакет, характер пакету. Холдінгова компанія і її фінансова діяльність. Дочірнє підприємство, особливості формування і використання його капіталу. Способи створення холдінгових компаній. Створення холдінг-компаній в процесі корпоратизації і приватизації. Обмеження на створення і діяльність холдінг-компаній.