Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РАБ.ТЕТР.ОВД.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Тема 17 Складання плану фінансування ветеринарних заходів та кошторису витрат лікарні державної ветеринарної медицини. Методика проведення заняття

Викладач знайомить студентів із основними положеннями теми та на прикладі кошторису державної лікарні студенти вивчають дану тему.

Завдання: студенти самостійно вивчають тему.

Короткі пояснення:

Джерелами фінансування ветеринарної медицини є: кошти державного і місцевого бюджетів; позабюджетні кошти; відрахування від страхових платежів; кошти господарств усіх форм власності; кошти госпрозрахункових установ і підприємців.

Службу ветеринарної медицини в Україні організовує держава, яка бере на себе витрати на утримання державної ветеринарної медицини і проведення основних протиепізоотичних та ветеринарно-санітарних заходів.

За рахунок коштів державного бюджету фінансуються:

  • Державний департамент ветеринарної медицини України;

  • Управління державної ветеринарної медицини Автономної Республіки Крим, областей, Київське та Севастопольське міські управління державної ветеринарної медицини та обласні державні лікарні ветеринарної медицини;

  • Центральна, зональні, спеціалізовані та обласні ДЛВМ;

  • Регіональна служба державного ветеринарного контролю на державному кордоні і транспорті та її структурні підрозділи;

  • Підприємства біологічної промисловості (біофабрики);

  • Всі науково-дослідні інститути та їх філії, навчальні заклади з підготовки лікарів та фельдшерів ветеринарної медицини.

  • Підрозділи ветеринарної міліції із забезпечення карантинних ветеринарних заходів.

Кошти, що виділяються із державного бюджету, використовуються: на заробітну плату спеціалістам ветеринарної медицини та допоміжного персоналу; на відрядження та службові роз'їзди; на оснащення органів та установ державної ветеринарної медицини необхідним обладнанням та меблями; на будівництво та ремонт виробничих і житлових будинків установ державної ветеринарної мережі; на придбання транспортних засобів, дезінфікуючих установок та іншої техніки.

Фінансування протиепізоотичних заходів, перелік яких затверджує Кабінет Міністрів України, також здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Такі кошти передбачаються у фінансових планах Державного департаменту та обласних управліннях державної ветеринарної медицини. Останні частину згаданих коштів розподіляють районним і міським управлінням державної ветеринарної медицини. Використовуються ці кошти на проведення заходів щодо запобігання і ліквідації інфекційних хвороб тварин, для лабораторно-діагностичних і радіологічних досліджень харчових продуктів і сировини тваринного походження, досліджень на трихінельоз тощо; проведення карантинних заходів, щеплень, вимушеної дезінфекції, придбання біопрепаратів, антигельмінтиків, деззасобів, спецодягу і взуття для боротьби із заразними хворобами; створення резервного фонду біопрепаратів, медикаментів і деззасобів; утримання автотранспортних засобів (в т.ч. на придбання паливно-мастильних матеріалів) для боротьби з епізоотіями; витрати на відрядження і зарплату спеціалістам ветмедицини та іншим особам, які залучаються для боротьби з епізоотіями; утримання тимчасових ветеринарно-карантинних загонів і підрозділів ветеринарної міліції із забезпечення карантинних ветеринарних заходів тощо.

За рахунок вказаних вище коштів Державний департамент ветеринарної медицини централізовано здійснює оплату біопрепаратів, антигельмінтиків, дезінфікантів та інших засобів захисту тварин корпорації "Укрветзоопромпостач" і державному підприємству "Укрветпромпостач", а обласні управління ветмедицини відповідно — обласним акціонерним товариствам ветеринарно-зоотехнічного постачання. За рахунок коштів місцевого бюджету фінансуються:

  • Районні та міські управління державної ветеринарної медицини з підпорядкованими їм районними державними лікарнями, дільничними лікарнями, дільницями та пунктами ветеринарної медицини;

  • Районні та міські державні лабораторії ветеринарної медицини;

  • Державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринках.

Установи, що перебувають на госпрозрахунку, фінансуються за рахунок коштів, які надходять із господарств, від підприємств і громадян за виконану роботу і надання платних послуг. До таких підрозділів належать госрозрахункові обласні ветеринарно-санітарні загони і їх районні відділення, виробничі відділи державних лабораторій ветеринарної медицини, ветеринарні кооперативи тощо.