Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РАБ.ТЕТР.ОВД.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Тема 10, 11 Економіка ветеринарних заходів. Вивчення методики визначення економічної ефективності ветеринарних заходів, розрахунки економічних збитків. Методика проведення заняття

Викладач знайомить студентів із економічними показниками. Потім студенти самостійно проводять розрахунки задач за допомогою калькуляторів та методичних вказівок з економіки.

Завдання: провести розрахунок задач, керуючись методичними вказівками з економіки.

Приклад №1: в акціонерному товаристві від сибірки загинули 2 дорослі корови живою масою по 420 кг кожна. Договірна закупівельна ціна 1 кг живої ваги - _____грн. Збиток від знищення трупів шляхом спалювання склав _____грн.

Розрахуйте збиток від загибелі та знищення 2-х трупів корів.

Приклад №2: на фермі від пневмонії загинуло 3 голови телят віком 3,5 міс. Утильзавод заплатив господарству за трупи _______грн. (грошова виручка). Умовна вартість теляти при народженні ______грн., середньодобовий приріст живої маси здорових телят 0,5 кг, договірна реалізаційна ціна 1 кг живої маси - _______грн.

Приклад №3: на птахофермі в результаті захворювання було вимушено забито 60 дорослих курок. Жива маса дорослої курки склала 3 кг, забійний вихід м’яса птиці 63%, договірна закупівельна ціна 1 кг живої маси - _______грн., а реалізаційна ціна 1 кг м’яса курки - ______грн.

Розрахуйте фактичний економічний збиток від вимушеного забою 60 голів дорослих курок.

Приклад №4: на свинокомплексі в результаті захворювання свиней було вимушено забито 10 гол. поросят віком 3-ох місяців. Умовна вартість поросяти при народженні _______грн., жива маса поросят 35 кг. Забійний вихід м’яса свинини вищої вгодованості – 58%. Середньодобовий приріст живої маси – 0,25 кг. Договірна закупівельна ціна 1 кг живої маси - ______грн., а реалізаційна ціна 1 кг м’яса свинини - ________грн.

Розрахуйте фактичний економічний збиток від вимушеного забою 10 гол. поросят.

Приклад №5: в отарі 260 гол. дорослих тонкорунних овець захворіли псороптозом. Середній настриг шерсті від здорових вівцематок складає 3,6 кг, від хворих – 2,3 кг. Середня тривалість хвороби 1 сезон. Договірна реалізаційна ціна 1 Ц шерсті ________грн.

Розрахуйте фактичний економічний збиток від захворювання вівцематок псороптозом.

Приклад №6: в господарстві на одній із ферм в результаті захворювання корів серозним маститом було реалізовано 1200 кг молока зниженої якості по ціні _______грн. за 1 Ц. На іншій фермі цього ж господарства мастит не реєстрували, молоко від здорових корів реалізовувалось по ціні ________грн. за центнер.

Розрахуйте фактичний економічний збиток від реалізації 1200 кг молока зниженої якості.

Приклад №7: на м’ясокомбінаті із-за різних уражень туш санітарній переробці було піддано 2000 кг яловичини. Договірна реалізаційна ціна 1 кг яловичини 2-ї категорії складає _____грн. В результаті санітарної переробки 2000 кг яловичини на консерви і їх реалізації фактична виручка склала _________грн.

Розрахуйте фактичний економічний збиток від санітарної переробки 2000 кг яловичини на консерви.

Приклад №8: в господарстві 200 корів, 50 нетелей, 120 свиноматок і 5000 тонкорунних вівцематок. За рік від корів і нетелей отримано 170 гол. телят, від свиноматок – 340 поросят, вівцематок – 4200 гол. ягнят. Плановий коефіцієнт народжуваності в тваринництві дорівнює 1, свинарстві – 16, в вівчарстві – 1,2.

Вартість теляти молочних порід при народженні __________грн.; вартість поросяти від основної свиноматки ________грн.; вартість ягняти від шерстних порід при народженні _______грн.

Розрахуйте фактичний економічний збиток від недоотримання телят, поросят, ягнят при яловості та загальний збиток.

Приклад №9: на молочному комплексі ендометритом захворіло 80 корів. Середня тривалість від отелу до запліднення у перехворілих корів становила 184 дні, а у здорових – 30.

Тривалість вагітності корів 285 днів, плановий коефіцієнт народжуваності – 1, вартість теляти при народженні від молочних корів - ________грн.

Розрахуйте фактичний економічний збиток від недоотримання телят внаслідок подовження сервіс-періоду.

Приклад №10: на племінне господарство в зв’язку з захворюванням ВРХ туберкульозом було накладено карантин і заборонено продаж тварин, як племінних. До виникнення хвороби племінне господарство щорічно продавало в інші господарства племінних бичків із середньою вагою 300 кг, по договірній реалізаційні ціні __________грн. за 1 Ц.

Розрахуйте фактичний економічний збиток від втрати племінної цінності бичків.

Приклад №11: в с/г підприємстві внаслідок ветеринарних обмежень протягом 30 днів не використовувались 25 скотомісць. Собівартість валової продукції на 1 скотомісце ________грн.

Розрахуйте фактичний економічний збиток від простою виробничих приміщень.

Приклад №12: в с/г підприємстві в результаті захворювання робочих коней незаразними хворобами 10 гол. не працювали протягом 6 днів. Вартість 1 робочого коне (воло) дня _______грн.

Розрахуйте фактичний економічний збиток.