Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економічний аналіз.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
73.38 Кб
Скачать

6.Ритмічність виробництва

Ритмічність виробництва – це чітка, стійка і збалансована діяльність підприємства, яка дає можливість рівномірно випускати продукцію, і відповідно виконувати свої зобов’язання перед споживачами. Ритмічною вважається така робота, коли продукція виробляється рівними частинами за будь які однакові проміжки часу.

За ритмічного виробництва можлива неритмічність випуску продукції, коли під час виробу забракне хоча б однієї деталі або вузла.

Можлива і інші ситуація, коли рівномірно випускається продукція, але існують певні збої у виробництві окремих деталей, напівфабрикатів.

Узагальнюючим показником є коефіцієнт ритмічності, який розраховується способом найменшого числа.

Тема: «Аналіз ефективного використання виробничих ресурсів»

  1. Аналіз ефективного використання видових ресурсів

    1. Аналіз чисельності , складу та руху робочої сили аналіз використання фонду робочого часу

    2. Використання фонду робочого часу

    3. Аналіз трудомісткості продукції

    4. Аналіз продуктивності праці

  2. Аналіз матеріальних ресурсів

    1. Методика аналізу матеріальних ресурсів

    2. Аналіз обґрунтованості та ефективності формування портфеля договорів на поставку матеріальних ресурсів

    3. Аналіз ефективного використання матеріальних ресурсів

  3. Аналіз ефективності використання основних фондів

    1. Значення, завдання та джерела інформації

    2. Аналіз складу, динаміки,структури і технічного стану основних фондів

    3. Аналіз ефективності використання основних фондів

    4. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства

Аналіз ефективного використання видових ресурсів Аналіз чисельності , складу та руху робочої сили аналіз використання фонду робочого часу

Результати господарської діяльності залежать від ефективності використання живої праці – найбільш активного і вирішального фактора виробництва. Забезпеченість підприємства необхідними трудовими ресурсами, їх раціональне використання, високий рівень продуктивності праці сприяють збільшенню обсягів виробництва продукції, ефективному використання обладнання, машин, механізмів, зниженню собівартості продукції та зростанню прибутку.

Одним із найважливіших завдань економічного аналізу є контроль за правильним і ефективним використанням трудових ресурсів. Аналіз забезпеченості підприємства робочою силою здійснюється способом порівняння фактичної чисельності працівників за категоріями із плановими показниками із показниками досягнутими в минулому періоді. Це дає можливість визначити рівень виконання плану, а також динаміку показників. Основними показниками використання трудових ресурсів є доні про чисельність персоналу різних категорій і професій, його кваліфікацію та освітній рівень, про витрати робочого часу в людино-днях, людино-годинах, кількість виробленої продукції, або виконаних робіт, а також відомості про рух особового складу підприємства. Зміни особового складу працівників підприємства виражаються в оперативних документах.