Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3_vikladachi.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Матеріали, необхідні для самопідготовки

  1. “Клінічна імунологія та алергологія” Підручник за ред. Проф. Г.М. Дранніка.–к.–Здоров’я, 2006.–888 с.

  2. Андрейчин м.А., Чоп’як в.В., Господарський і.Я. Клінічна імунологія та алергологія.–Тернопіль: Укрмедкнига, 2005.–372 с.

  3. Казмірчук В.Є., Ковальчук Л.В. Клінічна імунологія та алергологія.- Вінниця: Нова книга.-2006.-528 с.

Клінічні завдання для самопідготовки (тема – №3)

1. У хлопчика 5 років рецидивуючий фурункульоз, у матері і бабусі – парадонтит, брат прооперований з приводу флегмонозного апендициту. Які вірогідні порушення імунітету у дитини?

А. фагоцитозу .

В. гуморальної ланки

С. клітинної ланки

Д. селективний дефіцит IgA.

2. Хворий 18 років, поступив зі скаргами на головний біль, слабкість, високую температуру, біль у горлі. Об'єктивно: збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см у діаметрі, щільні, еластичні, малоболісні, не спаяні між собою. Гепатоспленомегалія. В крові - лейкоцитоз, віроцити - 15\%. Ймовірний діагноз?

А. Ангіна .

В. Дифтерія

С. Інфекційний мононуклеоз

Д. Гострий лімфолейкоз.

Е. -

3. Тридцятилітня пацієнтка 2 роки хворіє дифузним токсичним зобом. Традиційна консервативна терапія не дала ефекту. Порушення якої ланки патогенезу має місце у хворої.

А. Збільшення імуноглобулінів А .

В. Збільшення імуноглобулінів М

С. Збільшення імуноглобулінів D

Д. Збільшення імуноглобулінів E .

Е. Збільшення імуноглобулінів G

4. Хворий 20 років, скаржиться на невелику загальну слабкість, підйом температури до 37,5 протягом останніх 6 діб, слизуваті виділення з носу, біль та почуття «піску» в очах. Об`єктивно: гіперемія зіву, гіпертрофія мигдаликів, збільшення задньошийних, вуглощелепних лімфовузлів, набряк та ін`єкція судин кон`юнктив. Попередній діагноз: фарингокон`юнктивальна гарячка. Інформативними методами діагностикі при цьому захворюванні є:

А. Шкіроалергічна проба .

В. Гемокультура

С. -

Д. Реакція імунофлюоресценції (РІФ)

Е. Реакція аглютинації та лізіса (РАЛ)

5. Хворий Р., 22 років, звернувся до лікарні на другий день хвороби зі скаргами на високу температуру, головний біль у ділянці чола, надбрівних дуг, біль при русі очними яблуками, біль у м'язах і суглобах. Об-но: Т-39°С. Обличчя гіперемоване, склери ін'єковані. Слизова оболонка м'якого піднебіння, задньої стінки глотки гіперемована з крапковими крововиливами, фолікули гіпертрофіровані. Які зміни в гемограмі типові для цього захворювання?

А. Лейкоцитоз .

В. Нейтрофільоз

С. Лейкопенія

Д. Прискорене ШОЕ

Е. Лімфоцитоз

6. Хвора Л., 23р., надійшла у відділення з діагнозом: виразково-некротична ангіна. З боку внутрішніх органів патології не виявлено. До надходження самостійно приймала стрептоцид по 1,0 г 4 рази на день. У загальному аналізі крові: L-2,2 Г/л, Б-0\%, Є-1\%,П-0\%, С-10\%, Лф-77\%, М-12\%, ШОЕ – 40 мм\год. Діагноз, що передбачається?

А. Гострий лейкоз

В. Імуноалергічний агранулоцитоз

С. Сепсис

Д. Ізоімунна нейтропенія

7. В хворого ранкова скутість, біль у пясно-фалангових в проксимальних міжфалангових суглобах. Наявні симетрічні ураження суглобів і ревматоїдні вузелки. В крові – нормохромна анемія, лейкоцитоз, прискорене ШОЕ, реакція Ваалера-Роузе 1:120 (норма 1:32). Який фенотип Т-лімфоцитів взаємодіє з синовіальними клітинами при даному захворюванні

А. CD3

В. CD2

С. CD25

Д. CD1

Е. CD4

8. Хворому М, 49 років проведена алотрансплантація нирки. Індекс гістосумісності 75\% Після пересадки нирки хворому була призначена імуносупресивна терапія. На 16-ий день після операції відкрився гнійник з зеленуватим виділенням і раптово з’явилися ознаки гострої ниркової недостатності. В імунограмі: значне зменшення загальної кількості CD3-та CD4-клітин при підвищенні числа CD8-та CD19-лімфоцитів, ІРІ- 0,8. Що загрожує хворому?

А. Інфекційне ускладнення

В. Гострий криз відторгнення

С. Надгострий криз відторгнення

Д. Медикаментозний гломерулонефрит

9. Хворий А., 19 років, занедужав гостро – підвищилася Т тіла до 39 С, з'явилася слабість, нудота. Блювоти, болю у животі не було. Температура утримувалася на високих цифрах 2 дні, потім знизилася до нормальної. На 6-ий день хвороби потемніла сеча, на 5-й помітив субіктеричність склер. До цього часу самопочуття хворого покращилося, зникли нудота, слабкість. Об'єктивно: помірна жовтяниця шкіри та склер , висипки немає. Пульс – 66 уд/хв, АТ-110/70 мм.рт.ст. Живіт м'який, безболісний у всіх відділах, печінка на 2,5 см виступає з-під реберної дуги, промацується селезінка. Яка причина підвищення температури тіла в переджовтяничному періоді цього захворювання?

А. Токсинемія

В. Вірусемія

С. Холецистит

Д. Бактеріемія

10. У жінки 20 років на протязі 8 років у серпні - вересні виникає риніт, кон’юктивит, а в минулому році приєдналися приступи задухи або кашлю з утрудненим диханням. При шкірному тестуванні виявлена гіперчутливість до пилку амброзії. Який інтерлейкін має вирішувальне значення у синтезі антитіл, обумовлюючих захворювання?

А. IL 6.

В. IL 1.

С. IL 2.

Д. IL 3.

Е. IL 4.

Ключі:

1-A, 2-C, 3-E, 4-D, 5-C, 6-B, 7-E, 8-A, 9-B, 10-E.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]