Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Testi

.docx
Скачиваний:
114
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
35.97 Кб
Скачать

І. Структура і функції білків та нуклеїнових кислот

1. Гемоглобін відноситься до складних білків, який транспортує кисень в організм і виводить вуглекислий газ із нього. Вкажіть до якого класу речовин він відноситься.

A *Хромопротеїнів

2. В клінічній практиці для фракціонування білків сироватки крові та інших біологічних рідин використовується метод висолювання. Які сполуки застосовуються для цієї мети?

A. *Солі лужних металів

3. При електрофоретичному розділенні білків сироватки крові альбуміни проявляють найбільш виявлені електронегативні властивості. Яка амінокислота у великій кількості міститься в молекулах альбумінів і визначає їх кислотні властивості?

A. *Глутамінова кислота

4. Для поліпшення тканинного дихання при асфіксії новонароджених та для відновлення окиснювальних процесів в організмі використовують цитохром С. До якого класу речовин належить ця сполука?

  1. *Гемопротеїни

5. Склад азотистих основ ДНК та РНК відрізняється. Яка гетероциклічна азотиста основа не входить до складу ДНК?

  1. *Урацил

6. Хворий знаходиться у відділенні 'штучна нирка'. Вкажіть метод який використовується для очищення його крові від низькомолекулярних сполук.

  1. *Діаліз

7. Вивчення просторової конформації білків здійснюється за допомогою певного методу. Вкажіть його.

  1. *Рентгеноструктурний аналіз

8. Альфа-спіраль є однією з форм вторинної структури білка. Вкажіть, які зв'язки стабілізують цю структуру.

  1. *Водневі

9. Наведіть приклад олігомерного білка, що має надмолекулярну структуру.

A. *Вірус тютюнової мозаїки

10. Виберіть із списку гемопротеїн:

A. * Каталаза

11. Який газ утворює стійку сполуку із гемоглобіном крові?

A. *СО

12. Білки складаються з амінокислот. За якими структурними компонентами можна судити про інтенсивність білкового обміну?

A. *Азот

13. У склад нуклеопротеїнів входить значна кількість простих білків, які стабілізують їх структуру і мають лужний характер. Вкажіть які це білки:

A. *Протаміни і гістони

14. В хромосомах ядер ДНК зв’язана з білками гістонами, створюючи структури, що мають назву нуклеосоми. Середину нуклеосом складають вісім молекул гістонів. Яка з перелічених амінокислот у великій кількості входить до складу цих білків?

A. * Лізин

15. Структурною особливістю фібрилярних білків є утворення мультимолекулярних ниткоподібних комплексів – фібрил, які складаються з декількох паралельних поліпептидних ланцюгів. Назвіть фібрилярний білок, що входить до складу волосся, шкіри, нігтів.

A. *Альфа-кератин

16. При формуванні третинної структури більшості глобулярних білків неполярні залишки амінокислот занурені у внутрішню гідрофобну фазу молекули. Назвіть одну з таких гідрофобних амінокислот.

A. *Валін

17. Багато білків має четвертинну структуру, тобто складається із декількох поліпептидних ланцюгів, кожен з яких має свою характерну впорядковану конформацію. Вкажіть один з таких білків.

A. *Гемоглобін

18. Пацієнту, що страждає на захворювання суглобів лікар призначив мазь, діючою речовиною якої є глікозаміноглікан – найважливіший компонент хряща. Яка це речовина?

A. *Хондроітинсульфат

19. Нуклеїнові кислоти забезпечують збереження і передавання нащадкам спадкової інформації, а також механізм її реалізації. Яка нуклеїнова кислота містить інформацію про кількість і порядок розташування амінокислотних залишків у молекулі білка?

A. *мРНК

20. Первинна структура нуклеїнових кислот це лінійний полінуклеотидний ланцюг, що має певний склад і порядок розташування мононуклеотидів. Які зв’язки стабілізують цю структуру?

A. * 3,5-фосфодиефірні

21. Основну субстанцію міжклітинного матриксу сполучної тканини утворюють протеоглікани, вуглеводним компонентом яких є глікозаміноглікани. Який глікозаміноглікан відіграє важливу роль в регуляції проникності тканин?

A. *Гіалуронова кислота

22. При багатьох захворюваннях для підтвердження діагнозу в біохімічних лабораторіях проводять аналіз білкових фракцій за допомогою електрофоретичного методу. Яка властивість білків лежить в основі даного методу?

A. *Наявність заряду

23. У фармацевтичній промисловості із біологічних рідин виділяють білки, які використовують як фармпрепарати при лікуванні. Вкажіть, який метод для цього використовують:

A. * Висолювання

24. У клініці для парентерального білкового харчування, використовують фармпрепарати гідролізату білків. Повноцінність гідролізатів визначається за наявністю незамінних амінокислот. Вкажіть, яка із перерахованих амінокислот відноситься до незамінних:

A. *Метіонін

25. У результаті оксидазних реакцій утворюється пероксид водню, який є токсичною речовиною для організму. Важливу роль у його відновленні відіграє глутатіон. Назвіть амінокислоти, які входять до складу:

A. *Глутамінова кислота, цистеїн, гліцин

26. У клітинах організму еукаріотів ДНК знаходиться у зв'язаній з білками формі. Вкажіть білки, що з’єднані з ниткою ДНК та стабілізують її:

A. *Гістони

27. Хворому після операції призначили глікозаміноглікан, що має антикоагуляційну дію. Назвіть дану речовину:

A. *Гепарин

28. У структурі тРНК на теперішній час окрім головних азотистих основ виявлено понад 50 мінорних. Назвіть одну з них.

A. *Дигідроурацил

29. При термічній обробці їди спостерігаються незворотні зміни просторової структури білка. Цей процес отримав назву:

A. *Денатурація

30. У склад білка входять протеїногенні амінокислоти. В якому положенні обов’язково повинна бути в їх структурі аміногрупа?

A. * -положенні

31. В організмі людини присутні як прості, так і складні білки. Чим відрізняються по структурі складні білки від простих?

A. *Наявністю небілкового компоненту у білку

32. Знаючи структуру біологічно-активних речовин, можна судити про їх біохімічну функцію в організмі. До якого класу біологічно-активних речовин відноситься полінуклеотид, який побудований із дезоксимононуклеотидів?

A. * ДНК

33. Простетична група складних білків приєднується до поліпептидного ланцюга за допомогою різних зв'язків. Через яку групу приєднується залишок фосфорної кислоти до білків у фосфопротеїнах?

A. *ОН-групу серину

34. При дослідженні крові виявлені структурні зміни еритроцитів та гемоглобіну. Заміна якої амінокислоти у -ланцюгу гемоглобіну може до цього призводити?

A. *Глютамінової кислоти на валін

35. Препарат танін використовується в практичній медицині як в’яжучий засіб при гострих і хронічних захворюваннях кишечника. В’яжуча дія таніну пов’язана з його здатністю:

A. *Денатурувати білки

36. Для отримання із підшлункової залози тварин у чистому вигляді ферменту амілази використовують метод афінної хроматографії із закріпленим на носієві лігандом. Яку із наступних речовин використовують

A. *Крохмаль

37. Білки мають високий рівень просторової організації. Які зв'язки приймають участь у формуванні та стабілізації вторинної структури білкової макромолекули?

A. *Водневі

38. Гемоглобін еретроцитів зв'язує та переносить кисень від легень до тканин. Який рівень структурної організації гемоглобіну забезпечує дихальну функцію кровії:

A. *Четвертинний

39. В основі структурної класифікації амінокислот лежить будова бокового радикала. Яка із перерахованих амінокислот відноситься до діаміномонокарбоновим?

A. *Лізин

40. Вуглеводневий компонент протеогліканів представлений глікозаміногліканами (ГАГ). Який із глікозаміногліканів локалізований переважно в печінці, легенях, судинній стінці?

A. *Гепарин

41. Гемоглобін влодіє здатністю утворювати з чадним газом дуже стійку, небезпечну для життя сполуку. Як воно називається?

A. *Карбоксигемоглобін

42. Серповидно – клітинна анемія обумовлена мутацією гена, який відповідає за синтез білкової частини гемоглобіну. При цьому полярна амінокислота замінюється на неполярну, що призводить до зменшення розчинності гемоглобіну і зміни розчинності еритроцитів. Вкажіть, яка заміна має місце в молекулі гемоглобіну ?

A. *Глутамінова кислота - на валін

43. В технології отримання фармацевтичних білкових препаратів використовують висолювання. Яким методом можна звільнити від низькомолекулярних домішок?

A. *Діалізом

44. Дипептид карнозин підвищує ефективність іонних помп у м'язових клітинах. Вкажіть із яких амінокислот він утворюється?

A. *Гістидин, L - аланін

45. Ціаніди є сильними отрутами для організму людини. Вкажіть, яка сполука буде найкраще їх зв’язувати?

A. *Метгемоглобін

46. При виділенні ферментів із гомогенату використовують сульфат амонію. Вкажіть яким методом можна очиcтити від нього фермент?

A. *Діаліз

47. Триптофан — амінокислота, яка входить до складу білків. Який азотовмісний гетероцикл входить до його структури?

A. * Індол

48. Однією із функцій білків є захист організму від інфекційних хвороб. Який профілактичний противірусний препарат неспецифічного захисту рекомендують під час епідемії грипу?

A. * Інтерферон

49. Пацієнту з ушкодженим стравоходом рекомендовано парентеральне харчування. Вкажіть, який з вказаних фармпрепаратів є гідролізатом амінокислот?

A. * Гідролізин

50. Поряд з нормальними типами гемоглобіну в організмі дорослої людини можуть бути присутні паталогічні. Вкажіть один із них.

A. *HbS

51. В склад хроматину входять гістонові білки, які мають позитивний заряд. Яка із перерахованих амінокислот в великій кількості входить у склад гістонових білків і несе на собі позитивний заряд?

A. * Лізин

52. Для розділення альбумінів і глобулінів у клініко-біохімічних лабораторіях використовують метод висолювання. Які із перерахованих речовин викликають висолювання білків?

A. * Нейтральні солі

53. Деякі білки в організмі людини проявляють буферні властивості. Завдяки вмісту якої амінокислоти проявляє свої буферні властивості у крові гемоглобін?

A. * Гістидин

55. При електрофоретичному розділенні білків сироватки крові альбуміни проявляють найбільш виявлені електронегативні властивості. Яка амінокислота у великій кількості міститься в молекулах альбумінів і

A. * Глутамінова кислота

56. Оксиди нітрогену можуть окислювати Fe2+ у молекулі гемоглобіну до Fe3+ з утворенням його похідного, не здатного приєднувати кисень. Назвіть цю речовину:

A. * Метгемоглобін

57. Іони важких металів дуже токсичні. Вони блокують SН-групи, що входять в активний центр ферментів. До якого типу належить механізм їх інгібування?

A. * Неконкурентне

58. При офтальмологічних захворюваннях в якості антиглаукоматозного засобу до недавнього часу використовували препарат армін із групи ФОС (фосфорорганічних сполук), що має сильну антихолінестеразну

A. * Неконкурентне

59. Пацієнту з глаукомою призначено пірофос (фосфорорганічну сполуку), який пригнічує активність ацетилхолінестерази шляхом:

A. *Неконкурентного гальмування

60. 40-річного чоловіка госпіталізовано внаслідок отруєння чадним газом. Яка з перелічених фракцій гемоглобіну буде підвищеною у даного пацієнта?

A. *Карбоксигемоглобін

61 Для виявлення у біооб'єктах амінокислот і їх кількісного визначення застосовують реакції:

А. *Нінгідринову

62. Амінокислоти - це органічні амфотерні сполуки. Із наведених -амінокислот виберіть основну амінокислоту:

А. *Лізин

63. В основі хімічної структури будь-якого білка лежить пептидний зв'язок. У результаті якої взаємодії вона утворена?

А. *Альфа-карбоксильної групи однієї аміно-кислоти і альфа-аміногрупи іншої амінокислоти

64. За допомогою якого реактиву можна встановити амінокислотну послідовність аналізуючи пептиди?

А. *Фенілізотіоціанат

65. У білках іоногенні групи амінокислот розташовуються на поверхні макромолекули й обумовлюють електростатичну взаємодію. Які з перерахованих нижче амінокислот містять йоногенні групи:

А. *Тирозин

66. Амінокислоти - біологічно активні сполуки, що беруть участь в обмінних процесах, використовуються в синтезі лікарських препаратів. Яка з приведених амінокислот є компонентом білів?

А. *2-амінопропанова кислота

67. Чоловік 35 років страждає на гепатоцеребральну дистрофію (Хвороба Вільсона-Коновалова). В сечі різко підвищений вміст амінокислот. У крові цих хворих спостерігається:

А. *Понижений вміст церулоплазміну

68. У собаки з хронічною фістулою слинної залози узята слина для вивчення її складу. У слині виявлена речовина білкового походження. Укажіть, що це за речовина:

А. *Муцин

69. При гідролізі білка виявлено флавінмононуклеотид (ФМН). Який з перечислених білків гідролізували?

А. *Хромопротеїди

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]