Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до виконання бакалаврських р...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
467.97 Кб
Скачать

3.2 Рекомендації для написання теоретичного розділу бакалаврської дипломної роботи

Даний розділ бакалаврської дипломної роботи носить загальнотеоретичний та методологічний характер. В ньому на основі вивчення зовнішнього середовища та аналізу наукових праць вчених, економістів, дослідників формулюється сутність проблеми, яка виникла на сучасному етапі розвитку економіки в цілому, певної галузі або регіону, визначається значення вирішення цієї проблеми для теорії і практики менеджменту.

Даний розділ виконується на базі літературних джерел (як вітчизняних, так і закордонних), статистичних матеріалів, а також на основі зібраної студентом інформації про об’єкт досліджень. Використання інформаційних матеріалів повинно супроводжуватись посиланням на їх джерела. Наприклад, „ ... в [5] зазначається, що ....”; „ ... кількість безробітних в регіоні в 2009 році досягла 10-ти тисяч осіб [7] ” тощо.

При виконанні теоретичного розділу бакалаврської дипломної роботи студент повинен вміти виявляти та аналізувати ті чи інші економічні проблеми та явища, визначати тенденції розвитку, робити певні теоретичні узагальнення, наводити та складати класифікації, застосовувати відомі теоретичні положення для аналізу конкретних ситуацій, обгрунтовувати вибір методів досліджень, показників тощо.

Назва теоретичного розділу бакалаврської дипломної роботи повинна віддзеркалювати суть проблеми, яка досліджується. Наприклад, теоретичний розділ бакалаврської дипломної роботи може мати такі назви:

- „Розвиток менеджменту в Україні в умовах ринкових трансформацій”;

- „Інвестиційна діяльність підприємств та її значення для розвитку економіки регіону” і т. ін.

В загальному вигляді теоретичний розділ бакалаврської дипломної роботи може складатися з таких підрозділів.

1. Суть проблеми, яка виникла на сучасному етапі розвитку економіки (з конкретних питань та в конкретній галузі (регіоні).

2. Розгорнута характеристика об’єкта та предмета досліджень.

3. Обгрунтування вибору методів, з допомогою яких будуть здійсню-ватись дослідження, і економічних показників, які будуть досліджуватись, та способів їх розрахунку тощо.

4. Висновки.

В першому підрозділі першого розділу бакалаврської дипломної роботи доцільно:

- сформулювати суть наукової проблеми, яка виникла на сучасному етапі розвитку науки, економіки, управління, виробництва тощо на підприємствах певної галузі (регіону);

- оцінити науковий стан розробки даної проблеми фахівцями та практичний досвід її реалізації (в світі, в Україні, на підприємствах певної галузі, в певному регіоні тощо);

- подати аналіз точок зору на проблему різних вчених, фахівців та дослідників, визначити сфери їх практичного застосування, зробити порівняння цих точок зору, виявити переваги та недоліки окремих думок, особливості їх прояву в певних галузях (регіонах) тощо;

- сформулювати власну думку на проблему, на шляхи її розв’язання, а також запропонувати та прокоментувати можливі шляхи її вирішення;

- оцінити значення вирішення наукової проблеми, яка досліджується студентом, для економіки в цілому, науки, підприємств галузі (регіону), виробництва тощо.

В другому підрозділі першого розділу бакалаврської дипломної роботи доцільно:

- визначити, які саме поняття (процеси, етапи, залежності, фактори, функції, чинники, структури, моделі, методи тощо) будуть досліджуватись в даній бакалаврській дипломній роботі;

- розкрити зміст понять, що складають зміст даної наукової проблеми і які будуть досліджуватись студентом, тобто, сформувати так званий „понятійний” апарат дослідження;

- здійснити класифікацію цих понять, визначити їх особливості, взаємозалежність, підпорядкованість, відмінності, структуру тощо.

Якість дипломного проектування зросте, якщо зроблені студентом при виконанні даного підрозділу узагальнення та умовиводи, розроблені та складені класифікації, сформульовані висновки тощо будуть зображені графічно у вигляді схем, таблиць, діаграм.

Приклад одного із таких узагальнень наведений на рис. 3.1.

В третьому підрозділі першого розділу бакалаврської дипломної роботи доцільно:

- визначити та обгрунтувати вибір оптимальних (ефективних) методів проведення наукових досліджень;

- визначити та обгрунтувати вибір показників, коефіцієнтів, процесів тощо, які будуть використовуватись в бакалаврській дипломній роботі для проведення запланованих досліджень;

- визначити та обгрунтувати вибір методик розрахунку чи обчислення показників, які будуть використовуватись в бакалаврській дипломній роботі для проведення запланованих досліджень.

Тобто, при написанні третього підрозділу потрібно обгрунтувати, чому для розв’язання задач, що ставляться в дипломній роботі, обрані саме дані методики і показники, а також способи розрахунку цих показників. Потрібно довести, що обрані методики та показники є найкращими (найефективнішими, найреальнішими тощо), які є в даний час (за даних умов) для проведення запланованих в дипломній роботі наукових досліджень.

Критеріями для обгрунтування вибору методик, показників та способів їх розрахування тощо можуть бути їх простота, зрозумілість, повнота, доступність інформації, чітка цільова спрямованість, найнижча трудомісткість розрахунків при застосуванні, можливість автоматизації розрахунків, використання комп’ютерної техніки, можливість залучити експертів та інші критерії.

Рисунок 3.1 – Класифікація ризиків, які характерні для

кредитних установ (приклад)

При виконанні першого (теоретичного) розділу дипломної роботи особливу увагу потрібно звернути на стиль викладення матеріалу. Тут не можна просто переказувати та переписувати відомі положення, висновки, думки тощо, а потрібно висловлювати своє ставлення до наведеного матеріалу, свою згоду або незгоду з тим, що досліджується. Іншими словами, потрібно критично аналізувати все те, про що пишеться в цьому розділі.

Приклад (фрагмент) написання теоретичного розділу бакалаврської дипломної роботи наведений в додатку В.

Висновки до першого розділу.

Завершується теоретичний розділ написанням висновків. В цій частині у стислій формі повинні бути віддзеркалені всі основні умовиводи, положення, узагальнення тощо, які зробив студент під час виконання теоретичного розділу бакалаврської дипломної роботи.

Написання висновків доцільно робити в такій формі:

„В результаті виконання теоретичного розділу нами було вивчено ..., проаналізовано ....., визначено ....., обгрунтовано...., доведено ....., опрацьовано ....., сформульовано ......., складено ......, наведено ...... тощо”.

Важливим елементом висновків є формулювання власної думки студента щодо тих проблем, які він досліджував.

Зроблені висновки повинні бути основою для проведення подальшого аналізу роботи підприємств галузі (регіону) з питань, які складають об’єкт та предмет досліджень.