Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Вінницький національний технічний університет

Скорюкова я. Г., Мельник о. П., Кормановський с. І. Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

з інженерної та комп’ютерної графіки

Розробка та оформлення конструкторської

Документації друкованої плати”.

Вінниця 2012

Методичні вказівки призначені до виконання курсової роботи „Розробка та оформлення конструкторської документації друкованої плати” з інженерної та комп’ютерної графіки для студентів 1-го курсу напрямку 6.051004 „Оптотехніка”. Можуть бути використані студентами напрямків 6.050201, 6.050801, 6.050802, 6.050901, 6.050902, 6.050903 для виконання графічних та розрахунково-графічних робіт за схожими тематиками.

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………………..

4

1 Тематика та зміст курсової роботи……………………………………………..

5

2 Загальні відомості про друковані плати………………………………………..

10

3 Основи конструювання друкованих плат. Правила оформлення

робочих креслень друкованих плат………………………………………………

12

4 Порядок виконання креслення друкованої плати……………………………..

21

5 Основні правила виконання складального креслення………………………...

36

6 Питання до захисту курсової роботи

друкованої плати…………………………………………………………………..

37

Література………………………………………………………………………….

37

Додатки……………………………………………………………………………..

38

ВСТУП

Курсова робота з інженерної та комп’ютерної графіки є заключним етапом у вивченні дисципліни і виконується за темою «Розробка та оформлення графічної конструкторської документації друкованої плати».

Мета курсової роботи полягає в засвоєнні правил розробки та виконання робочого та складального креслень друкованої плати.

Для виконання курсової роботи студенти повинні засвоїти теоретичний матеріал наступних тем:

  1. Друкована плата. Визначення друкованої плати, як деталі електротехнічного пристрою. Сутність друкованого монтажу. Характеристика сучасних способів виготовлення друкованих плат. Правила встановлення та розміщення навісних електрорадіоелементів на друкованих платах.

  2. Конструктивні особливості друкованих плат. Характеристика та підбір параметрів монтажних отворів ( вибір діаметрів монтажних отворів, діаметрів контактних площадок, діаметрів зенківок та інше.). Контактні та кріпильні отвори. Загальна характеристика їх призначення та виконання. Друковані провідники.

  3. Поняття робочого креслення деталі як типу графічного конструкторського документу. Характеристика його складових.

  4. Основні правила оформлення робочих креслень друкованих плат згідно ГОСТ 2.417-78. Координатна сітка. Крок координатної сітки ( основний, додатковий). Умовності та спрощення при зображенні і позначенні параметрів монтажних отворів та плоских провідників на кресленнях плат.

  5. Способи нанесення розмірів на робочих кресленнях плат.

  6. Матеріали, які використовують на виробництві для виготовлення плат, Позначення матеріалів на кресленнях.

  7. Шорсткість поверхонь. Позначення шорсткості поверхонь плати на робочих кресленнях.

  8. Зміст основних технічних вимог до виготовлення плат.

  9. Поняття рознімних та не рознімних з’єднань. Зображення та позначення з’єднань пайкою та склеюванням.

  10. Складальне креслення. Зміст складального креслення. Основні правила виконання складального креслення згідно ГОСТ 2.109-73. Особливості виконання складальних креслень друкованих плат.

  11. Специфікація. Основні правила виконання згідно ГОСТ 2.108-68.

Пояснювальна записка повинна бути виконана у відповідності із ДСТУ 3008-95, а креслення – у відповідності із стандартами ЄСКД.

Пояснювальна записка курсової роботи з врахуванням вимог до нормативно-технічних документів має подаватись на аркушах паперу формату А4 без з рамки.

Обсяг пояснювальної записки, як правило, встановлюється в межах годин, передбачуваних для вивчення дисципліни, та не повинен перевищувати 25 - 30 сторінок разом з теоретичною частиною.

Текст ПЗ виконується у відповідності з вимогами ГОСТ 2.105-95 одним із застосовуваних друкувальних та графічних пристроїв виведення ЕОМ з висотою букв і цифр не менше 2,5 мм (кегль – № 14, шрифт Times New Roman або GOST A), через один інтервал (ГОСТ 2.004-88).

Пояснювальна записка відноситься до текстових документів, яка подається технічною мовою. Графічна інформація має подаватись у вигляді ілюстрацій (схеми, рисунки, графіки, діаграми тощо). Цифрова – у вигляді таблиць. Відступи від країв аркуша: зверху, знизу і зліва – 20 мм; справа – 10 мм. Абзац – 5 знаків. Заголовки структурних частин, розділів виконують великими літерами посередині рядка, всі інші з абзацу малими літерами починаючи з великої. Слово “Додатки” малими літерами з першої великої посередині рядка.

Запис літературного джерела: „ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ”. Нумерація сторінок в правому верхньому кутку, починаючи зі змісту.