Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки з ПМ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
341.5 Кб
Скачать

3

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

з дисципліни "Промисловий маркетинг"

для студентів напрямку підготовки 6.030601 - “Менеджмент ”

Вінниця ВНТУ 2012

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ ТА МОДЕЛЮВАННЯ В ЕКОНОМІЦІ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи

з дисципліни "Промисловий маркетинг"

для студентів напрямку підготовки 6.030601 - “Менеджмент”

Усі цитати, цифровий фактичний матеріал та бібліографічні відомості перевірені, написання одиниць відповідає стандартам. Зауваження рецензентів враховані

Вимогам, які висуваються до інструктивно-методичної літератури, відповідає. До друку і в світ дозволяю на підставі §2л. 15 "Єдиних правил …"

Укладачі:

Ю.В. Мокіна,

О.А. Сметанюк

Перший проректор з науково-педагогічної роботи по організації навчального процесу та його науково-методичному забезпеченню

О.Н. Романюк

ЗАТВЕРДЖЕНО

На засіданні кафедри ММЕ

Протокол № 12 від 06.03.2012 р.

Зав. каф. П.В. Чалюк

Вінниця ВНТУ 2012

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни "Промисловий маркетинг" для студентів напрямку підготовки 6.030601 “Менеджмент”. Укладачі: Ю.В. Мокіна, О.А. Сметанюк.

Методичні вказівки являють собою комплекс рекомендацій навчально-методичного характеру з організації і виконання курсової роботи з дисципліни "Промисловий маркетинг". Розкривається зміст та структура курсової роботи, порядок її виконання та організація захисту. Наводиться базова тематика курсових робіт, оформлення та критерії оцінки і захисту курсової роботи.

Укладачі: Ю.В. Мокіна, О.А. Сметанюк

ЗМІСТ

1. Мета і завдання курсової роботи 5

2. Вибір теми та порядок виконання курсової роботи 7

3. Зміст, структура та обсяги курсової роботи 18

4. Рекомендації щодо оформлення курсової роботи 22

5. Порядок організації захисту та критерії оцінювання курсових робіт 28

6. Рекомендована література 30

Додаток А 31

Додаток Б 33

Додаток В 35

Додаток Г 36

Додаток Д 37

Додаток Ж 39

1. Мета і завдання курсової роботи

На сьогодні промислове виробництво України знаходиться у досить тяжкому стані, а в деяких галузях ситуація продовжує погіршуватись. Причини цього відомі: втрата колишнього ринку збуту продукції за кордоном і зниження конкурентоспроможності вітчизняних товарів на внутрішньому, непосильний податковий тягар, втрата кваліфікованих кадрів та ін. До цих факторів останнім часом приєдналася ще й світова економічна криза, яка спричинила крах багатьох підприємств. Окрім того, значна частина українських промислових підприємств сформувалася в умовах планового господарства, за яких державне замовлення визначало як необхідну потужність виробництва, так і структуру трудових і сировинних ресурсів та капіталу.

Виходячи з цього, на сучасному етапі розвитку економічного стану України та світу важливо зберегти напрямки промисловості, що відрізняли розвинуті регіони в складі колишнього СРСР: машинобудування, приладобудування, автомобілебудування та інші види обробної промисловості, а також удосконалити роботу легкої, харчової і подібних галузей промисловості для забезпечення населення України необхідною кількістю якісних товарів. Здатність виходу на міжнародний ринок або заняття достатньої частки на внутрішньому ринку у значній мірі залежить від самого підприємства, а саме від оволодіння його фахівцями (менеджерами, економістами, маркетологами та технічними спеціалістами) сучасною концепцією та методологією ринкової діяльності — маркетингом.

Саме тому одним із основних завдань навчального процесу є формування у студентів напрямку «Менеджмент» теоретичних знань та практичних вмінь із організації маркетингової діяльності на промисловому підприємстві, зокрема проведення докладного SWOT – аналізу цього підприємства та формулювання на його основі доцільної за наявних умов маркетингової стратегії. Виконання курсової роботи з дисципліни «Промисловий маркетинг», яка включає в себе висвітлення певного теоретичного питання маркетингового напрямку із запропонованого викладачем переліку та проведення SWOT – аналізу конкретного реального підприємства, дає змогу розвинути у майбутніх управлінців навики самостійного аналітичного маркетингового мислення та вміння приймати управлінські рішення, направлені на формування основної стратегії підприємства за сприятливих і несприятливих умов господарювання.

Курсова робота з навчальної дисципліни “Промисловий маркетинг” виконується студентами 4-го курсу напрямку підготовки 6.030601 - “Менеджмент ”.

Метою написання курсової роботи є закріплення і поглиблення теоретичних знань з курсу, вміння застосовувати їх для вирішення практичних завдань, а також формування практичних навичок із проведення маркетингового аналізу підприємства, а саме SWOT – аналізу, і прийняття на основі його результатів рішення щодо формування основної стратегії діяльності промислового підприємства.

Для досягнення основної мети курсової роботи доцільним є вирішення таких завдань:

  • закріплення, поглиблення та узагальнення теоретичних знань із дисципліни «Промисловий маркетинг»;

  • висвітлення ключових теоретичних моментів з обраного теоретичного питання;

  • оволодіння навиками проведення SWOT – аналізу підприємства на основі загальнодоступних відомостей про це підприємство;

  • формування навичок формулювання ключової маркетингової стратегії підприємства на основі результатів проведеного аналізу.

Мета й завдання дослідження в межах конкретної курсової роботи визначаються її темою, структурою, специфікою об’єкта, предмета та інформаційною базою дослідження.