Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
161.79 Кб
Скачать

3.Структура змісту наукової роботи.

Наукова робота (курсова, дипломна) починається зі вступу, який передбачає розкриття значення даної проблеми для розвитку особистості, місце у суспільно-політичному житті, у навчально-виховному процесі, взаємозв’язок із системою педагогічних категорій, відповідність сучасним вимогам до освіти та до певних типів навчально-виховних закладів, викладених в державних документах, аналіз-огляд сучасних досліджень з даної проблеми із короткою характеристикою всіх найважливіших її аспектів і виділенням тих з них, які не знайшли ґрунтовного висвітлення.

У вступі подаються всі елементи наукового дослідження у лаконічній формі: проблема, об'єкт, предмет, мета, завдання, гіпотеза, методологічна основа, методи та етапи проведеної роботи, а також коротко характеризується джерельна база, наукова новизна, теоретичне та практичне значення роботи, де і коли вона пройшла апробацію, її структура.

Максимальний обсяг цього розділу становить для курсової роботи 3-4 сторінки, для дипломної роботи 5-7 сторінок, для магістерської роботи - до 10 сторінок, для дисертаційного дослідження — від 12 до 18 сторінок тексту.

Кількість розділів у роботі довільна і залежить від проблеми та теми.

У розділі І курсової, дипломної, магістерської роботи рекомендуємо подати такі матеріали:

а) порівняльно-історичний аналіз літератури і інших джерел (зокрема, архівних) з проблеми;

б) характеристику предмету дослідження як системи, основних складових понять, використаних у дослідженні (на основі ґрунтовного аналізу літератури, порівняння різних точок зору на сутність певних понять із посиланнями на конкретних авторів і джерела, цитуванням; визначення системи основних понять, які будуть використані у наступних розділах);

в) психолого-педагогічні основи досліджуваної проблеми (психологічне обґрунтування пропонованих автором підходів і педагогічні висновки щодо навчально-виховного процесу, які на них базуються);

г) аналіз масової практики вчителів, вихователів (він повинен мати цілеспрямований та системний характер, розкривати ті суттєві питання, на яких акцентовано увагу в роботі);

д) аналіз передового педагогічного досвіду з проблеми (із конкретними вказівками на авторів досвіду, його узагальненим аналізом, прикладами).

Кожний параграф цього розділу повинен завершуватися лаконічними висновками, які передають його суть. Висновки слід подати і наприкінці розділу.

Розділ II повинен включати:

а) зміст конкретних пропозицій автора (як теоретичних, так і практичних);

б) опис методики проведення дослідження;

в) аналіз результативності проведеної роботи.

Як і у попередньому розділі, кожен параграф та розділ в цілому повинні закінчуватися висновками.

Іноді виникає потреба перерозподілити матеріал або побудувати основну частину роботи за іншою логікою. У кожному окремому випадку слід проконсультуватися із науковим керівником.

У висновках у концентрованій формі слід охарактеризувати результативність проведеного дослідження. Обсяг цього розділу повинен становити для курсової роботи - 1-2 сторінки, для дипломної магістерської роботи - 2-3 сторінки друкованого тексту.

Загальний обсяг курсової роботи — до 40 сторінок рукописного тексту і до ЗО сторінок -друкованого; дипломної роботи - 60-70 друкованих сторінок, для магістерської роботи - до 80 сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]