Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
161.79 Кб
Скачать

Тема 7-а Методика написання курсової роботи

3. Методика написання курсової роботи

Курсова робота - це самостійне наукове дослідження, що забезпечує систематизацію знань студентів з певної навчальної дисципліни, виявляє уміння застосовувати їх у процесі аналізу конкретних педагогічних проблем, сприяє розвиткові навичок самостійної навчально-пізнавальної та експериментальної роботи. Вона виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання та з метою вироблення умінь застосовувати знання для комплексного вирішення конкретного фахового завдання.

Тема курсового дослідження повинна бути актуальною, відповідати сучасному етапові розвитку педагогічної науки та запитам практики. Орієнтовна тематика курсових робіт розробляється на кафедрі. Кафедра призначає і наукового керівника. Якщо студент вже працює над якоюсь проблемою, він може запропонувати свою тему курсової роботи, попередньо

порадившись з науковим керівником. Студентам видається завдання на курсову роботу.

Захист курсових робіт проводиться перед комісією у складі двох-трьох викладачів кафедри за участю керівника курсової роботи.

Результати захисту курсової роботи оцінюються за чотирибальною шкалою ("відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно"). Курсові роботи зберігаються на кафедрі протягом одного року, потім списуються в установленому порядку.

Орієнтовні вимоги до написання і оформлення курсової роботи

Курсова робота повинна бути виконана на належному науково-теоретичному рівні. Структура роботи включає вступ, у якому обґрунтовується актуальність • обраної теми (її теоретичне і практичне значення для сьогодення), дається короткий огляд наукової літератури з даної проблеми, аналізується стан розв'язання проблеми у практиці роботи школи, ставляться завдання, які планує розв'язати студент.

В основній частині роботи розкривається теорія обраної теми, практичне її розв'язання в досвіді роботи школи. Обов'язковими структурними компонентами роботи є висновки, пропозиції, список використаної літератури. Бажано, щоб у курсовій роботі знайшли місце власні спостереження студента у школі під час різного виду практик, особистий педагогічний досвід, власні педагогічні висновки і рекомендації.

У процесі виконання курсової роботи студент виявляє здібності до самостійних наукових досліджень; рівень теоретичних знань з предмета курсової роботи; уміння і навички роботи з науковою літературою, аналізу і синтезу психолого-педагогічних фактів, експериментальної роботи й опису її результатів; вміння робити висновки і узагальнення, які випливають із завдань дослідження, формулювати практичні рекомендації на допомогу вчителям.

Курсова робота має бути написана грамотно, на стандартних аркушах. Обсяг машинописного тесту через 2 інтервали складає 25-30 сторінок, рукописного - 40 - 50 сторінок.

Розділи і параграфи мають відповідати плану роботи.

Схеми, таблиці, рисунки виконують чорною тушшю або пастою, їх розмір - стандартна сторінка. Фотоілюстрації вклеюють в тексті або виносять у додатки.

Список літератури оформляється з дотриманням бібліографічних вимог.

У тексті курсової роботи обов'язково повинні бути зроблені виноски чи посилання на використану літературу за таким зразком:

а) після цитати в тексті ставиться *, а у нижній частині сторінки:

* Сухомлинський В.О. Виховання без покарань // Вибр. твори: в 5 т. - К., 1980. -Т. 5.-С. 343-347.

б) після цитати в тексті ставиться [5, 157]. Це означає, що дається посилання на п'яте за списком літературне джерело, сторінка 157.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]