Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_6_NYematerialni_aktivi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
60.42 Кб
Скачать

Тема 6. Нематеріальні ресурси і активи

План

  1. Поняття і види нематеріальних ресурсів.

  2. Нематеріальні активи.

  3. Облік та оцінка нематеріальних активів.

1.Поняття і види нематеріальних ресурсів.

Нематеріальні ресурси. Види нематеріальних ресурсів.

Нематеріальні ресурси – це складова частина потенціалу підприємства, для якої характерні відсутність матеріальної основи (фізичного втілення) і здатність приносити доходи (економічну користь) підприємству тривалий час.

Розрізняють такі види нематеріальних ресурсів:

  • промислова власність – згідно з Паризькою конвенцією з охорони промислової власності до неї належать перш за все винаходи, промислові зразки тощо. Промислова власність – це також виняткове право підприємства на користування земельними ділянками, природними ресурсами, надрами та іншими вигодами.

  • інтелектуальна власність – юридичне поняття, яке охоплює авторське право та інші права на продукти інтелектуальної діяльності (наукові праці, твори літератури і мистецтва, програми, бази даних тощо).

  • інші нематеріальні ресурси – їх ще інколи називають нетрадиційними і до них відносять “ноу-хау”, раціоналізаторські пропозиції, гудвіл.

Класифікація та визначення об’єктів промислової власності.

До об’єктів промислової власності відносять винаходи, промислові зразки, корисні моделі, товарні знаки і знаки обслуговування.

Винахід – позначене істотною новизною вирішення технічного зав­дання в будь-якій галузі національної економіки, яке дає позитив­ний ефект. Технічне рішення, яке може бути визнане винаходом, повинно мати технічну ознаку, новизну, позитивний виробничий або інший ефект. Технічна ознака – це застосування засобів техніки і технології. Позитивний ефект – це практична корисність технічного рішення. Новизна – це коли з-поміж відомостей, які стали загальнодоступними в світі до дня подачі заявки на винахід, не виявлено засобу з ознаками, ідентичними всім ознакам формули даного винаходу.

Промисловим зразком називається нове, придатне до здійснення промисловим способом художнє вирішення виробу, в якому досягається єдність технічних і естетичних властивостей. Він може бути об’ємним (модель), плоским (малюнок) або комбінованим.

Корисні моделі – це нові за виглядом, формою, розміщенням частин або побудовою моделі. Предметом їх є конструкція виробу, його форма, і достатньо будь-яких змін, щоб змінити і саму модель. Вона займає проміжне місце між винаходом та раціоналізаторською пропозицією.

Товарні знаки – оригінальні позначки (ім’я, малюнок, термін, словосполучення тощо), які мають правовий захист та призначені для ідентифікації товару серед інших подібних товарів. Якщо під товарним знаком надаються послуги, то він називається знаком обслуговування. Окремо виділяють також поняття колективного товарного знаку. Колективним є товарний знак спілки, асоціації або іншого об’єднання.

У чому полягає інформаційна діяльність підприємства?

Інформаційна діяльність – це сукупність процесів одержання інформаційних матеріалів, їх обробки, зберігання, використання і поширення. Її результатом є створення специфічного інформаційного продукту, який відрізняється від продуктів наукової діяльності та інших первинних документів змістом і якістю наявної в них інформації. Процеси створення, збору, зберігання, обробки та передачі інформації з допомогою сучасної комп’ютерної техніки і систем комунікацій називаються інформаційною технологією.

Програмне забезпечення – це сукупність програм, які використовуються у роботі з ЕОМ. Кожна програма задає алгоритм рішення певної задачі. Сукупність програм дозволяє вирішувати задачі певного класу.

Банк даних – сукупність програмних, організаційних та технічних засобів, призначених для централізованого накопичення та багатоцільового колективного використання інформації, а також інформаційних одиниць, що систематизовані і сконцентровані певним чином.

База даних – іменована сукупність інформаційних одиниць у певній предметній сфері, які відображають стан об’єктів та їх взаємодії. Функціонування бази даних забезпечується сукупністю мовних та програмних засобів, що називається системою управління базою даних. З її допомогою здійснюється доступ до необхідної інформації.

База знань – це сукупність систематизованих основоположних відомостей, що стосуються певної галузі знань і зберігаються в пам’яті ЕОМ. Вона складається з предметної частини, де зберігаються знання про предметну галузь та способи роботи з нею, і конкретних фактів, що описують саму галузь. База знань є подальшим розвитком бази даних.

Банк знань – це сховище знань, де, крім самої інформації та відповідного опису, знаходяться засоби, за допомогою яких здійснюється їх нагромадження, збереження, оновлення та використання, а також засоби управління всіма цими процесами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]