Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хирургические болезни - методичка.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.95 Mб
Скачать

Відкрита артеріальна протока

Артеріальна протока з'єднує ліву гілку стовбура легеневої артерії з аортою в області нижнього краю дуги аорти навпроти відходження лівої підключичної артерії. У період утробного життя кров з легеневої артерії через відкриту артеріальну протоку, минаючи легені, скидається до аорти. Звичайно за 2 місяці після народження протока облітерується. Якщо облітерація не настає – формується порок, що викликає своєрідні порушення гемодинаміки (мал.1). Частина крові з аорти по протоку надходить до легеневої артерії і далі по малому колу повертається у ліву половину серця. Спостерігається переповнення малого кола кровообігу (гіперволемія).

Компенсація пороку відбувається за рахунок гіперфункції лівих відділів серця: підвищується ударний обсяг лівого шлуночка, виникає гіпертрофія лівого шлуночка. Тривалий час за рахунок зниження периферичного легеневого опору легеневої гіпертензії немає. У подальшому виникають зміни у легеневих артеріях, розвивається легенева гіпертензія, з'являється гіпертрофія правого шлуночка.

Клінічна картина пороку залежить від ступеня легеневої гіпертензії. При невеликих скиданнях суб'єктивні ознаки вади можуть довгостроково бути відсутніми. Скарги: серцебиття, відчуття пульсації судин шиї і голови, кашель, задуха, сиплість голосу (тиск протоки на поворотний нерв). Часті респіраторні захворювання, пневмонії.

Аускультація: у II міжребер’ї ліворуч вислуховується беззупинний сістоло-діастолічний шум («машинний»,«шум вовчка»). Він підсилюється із систолою, досягаючи максимальної інтенсивності перед П тоном, потім слабшає, але прослухується у плині всієї діастоли. Шум – прояв однобічного струму крові з аорти до легеневої артерії. Шум підсилюється на вдиху, через збільшення кількості шунтуємої крові (зниження опору малого кола ), при здавленні черевної аорти. П тон на легеневій артерії посилений, часто визначається розщеплення П тону.

Мал. 1. Схема порушення гемодинаміки при відкритій артеріальній протоці. Скидання крові з аорти до легеневої артерії. Компенсація кровообігу за рахунок підвищеної роботи лівого шлуночка, гіперволемія малого кола, у подальшому - легенева гіпертензія.

Рентгенологічна картина: посилення легеневого малюнка за рахунок розширених артерій, посилена пульсація коренів легенів. У прямій проекції: згладженість талії серця за рахунок вибухання дуги легеневої артерії, П кос. проекція – розширення висхідної аорти, гіпертрофія лівого шлуночка. Рентгенфункціональні ознаки: амплітуда скорочень лівого шлуночка збільшена, посилена пульсація аорти.

ЕКГ – ознаки перевантаження (гіпертрофії) лівого шлуночка, лівого передсердя.

Зондування серця: підвищення оксигенації крові у легеневій артерії, повторне контрастування легеневої артерії при введенні контрасту до легеневої артерії.

Показання до хірургічного лікування: операція показана усім хворим з відкритою артеріальною протокою, за винятком хворих з високою легеневою гіпертензією, зворотним скиданням крові. Операцію доцільно виконувати у віці 2-3 років.

Закриття артеріальної протоки здійснюється шляхом ендоваскулярної оклюзії, або – перев'язкою (прошивання і перетинання) протоки.