Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
139.78 Кб
Скачать

11) Державні програми підтримки телебачення, радіомовлення, преси, книговидання, інформаційних агентств;

12) фізичну культуру і спорт:

а) державні програми підготовки резерву і складу національних команд та забезпечення їх участі у змаганнях державного і міжнародного значення (утримання центральних спортивних шкіл вищої спортивної майстерності згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, формування національних команд, проведення навчально-тренувальних зборів і змагань державного значення з визнаних видів спорту; підготовка і участь національних збірних команд у міжнародних змаганнях з олімпійських та неолімпійських видів спорту (включаючи Олімпійські ігри та Всесвітні ігри з неолімпійських видів спорту), фінансова підтримка баз олімпійської підготовки згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України);

б) державні програми з розвитку фізичної культури, спорту, фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів (центри державного значення з фізичної культури і спорту інвалідів, проведення навчально-тренувальних зборів, всеукраїнських змагань з видів спорту для інвалідів, заходів з фізкультурно-спортивної реабілітації інвалідів, утримання національних збірних команд з видів спорту для інвалідів, забезпечення їх підготовки та участі в міжнародних змаганнях (включаючи Паралімпійські та Дефлімпійські ігри), фінансова підтримка паралімпійського руху та баз паралімпійської і дефлімпійської підготовки згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України);

в) державні програми фізкультурно-спортивної спрямованості;

13) державні програми підтримки регіонального розвитку та пріоритетних галузей економіки;

14) програми реставрації пам'яток архітектури, спорудження (створення) пам'ятників і монументів державного значення;

15) державні програми розвитку транспорту, дорожнього господарства, зв'язку, телекомунікацій та інформатики;

16) державні інвестиційні програми (проекти);

17) державні програми з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки, запобігання виникненню та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха;

18) створення та поповнення державних запасів і резервів;

19) обслуговування державного боргу;

20) проведення виборів у випадках, передбачених законом, та всеукраїнських референдумів;

21) інші програми, які мають виключно державне значення.

За рахунок Державного бюджету України здійснюються видатки, пов'язані з виконанням власних повноважень та функцій держави, які не можуть бути передані органам місцевого самоврядування. До таких повноважень та функцій відносяться: 1) видатки на забезпечення конституційного ладу держави, державної цілісності та суверенітету; 2) видатки на забезпечення незалежного судочинства та інші видатки, які згідно з Кодексом не можуть бути передані на виконання органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування.

Державні програми, які фінансуються за рахунок Державного бюджету та плануються як довгострокові державні програми, мають отримати паспорт бюджетної програми у відповідності з наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2002 N 1098 "Про паспорти бюджетних програм". Паспорт бюджетної програми - це документ, що визначає мету, завдання, напрями використання бюджетних коштів, відповідальних виконавців, результативні показники та інші характеристики бюджетної програми відповідно до бюджетного призначення, встановленого законом про Державний бюджет України. Паспорт бюджетної програми формується, виходячи з бюджетних запитів, поданих головними розпорядниками коштів державного бюджету, та бюджетних призначень на відповідний бюджетний період.

Паспорти бюджетних програм складають усі головні розпорядники за кожною бюджетною програмою, затвердженою законом про державний бюджет на відповідний бюджетний період, крім бюджетних програм з повернення кредитів до бюджету та бюджетних програм, призначення за якими встановлюються законом про Державний бюджет України на відповідний бюджетний період за загальнодержавними видатками, у частині міжбюджетних трансфертів; бюджетних програм, за якими здійснюється передача бюджетних призначень головним розпорядникам коштів; бюджетних програм щодо відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, попереднього (досудового) слідства, прокуратури, суду; виконання державою гарантійних зобов'язань за позичальників, що отримали кредити під державні гарантії; фінансування проектів розвитку за рахунок коштів, залучених державою; фінансування реалізації проектів та виконання програм - переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, мобілізаційної підготовки галузей національної економіки, а також бюджетних програм, які виникають унаслідок розподілу загальнодержавних видатків між головними розпорядниками та ін.

На місцях реалізації державних програм видатки на них фінансуються через міжбюджетні трансферти.

У видаткову частину загальної частини Державного бюджету включається і Резервний фонд. Кошти Резервного фонду витрачаються за розпорядженнями Кабінету Міністрів України, а контроль здійснюють Верховна Рада України та Рахункова палата.

Бюджетні кошти направляються на стабілізацію економіки, підтримку пріоритетних і базових галузей економіки, енергетику будівництво, архітектуру, містобудування. Подолати кризу в промисловості можна лише при реальних інвестиціях з бюджету.

Інвестиції до основних фондів промисловості та будівництва в Україні фінансуються не тільки з бюджету. До джерел фінансування відносяться: власні кошти підприємств (чистий прибуток, амортизаційні відрахування); банківські кредити; залучені кошти (пайові внески в акціонерний капітал); грошові кошти, що виділяються союзами (об’єднаннями) підприємств; кошти іноземних інвесторів. І якщо бюджетні установи фінансуються лише з одного бюджету, то капітальні вкладення можуть фінансуватися з декількох джерел. Держава регулює інвестиційну діяльність шляхом фінансової підтримки цільових будівельних програм. Суми асигнувань щорічно визначаються в бюджетах в обсягах централізованих вкладень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]