Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУМІЖНІ ПРАВА.doc303.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

5. Право доступу та право слідування

Право доступу та право слідування є специфічними права­ми, що виникають у авторів творів образотворчого мистецтва, авторів рукопису літературного твору.

Право доступу закріплюється уст. 26 Закону України «Про авторське право та суміжні права». Воно належить лише авто­ру твору образотворчого мистецтва (художнику, скульптору). Сутність цього права полягає в тому, що при переданні оригіна­лу твору (наприклад, при укладенні договору дарування, при продажу твору тощо) третій особі автор має право вимагати доступу до твору для його відтворення будь-якими способа­ми. Метою такого доступу є зняття копії з оригіналу, тобто відтворення твору, що створює можливість займатися авто­ру творчістю з використанням досягнутих результатів. При цьому такими діями автор не має порушувати права та інте­реси правоволодільця твору, не має право вимагати доставки твору. Правоволоділець твору, у свою чергу, має забезпечити доступ до твору його автору, а у разі відмови — обґрунтувати причини відмови. Право діє з моменту відчуження оригіналу твору, а припиняє свою дію лише зі смертю автора (останнього зі співавторів).

Право слідування закріплюється у ст. 27 Закону України «Про авторське право і суміжні права» та в ст. 448 ЦК України («Право автора на частку від суми продажу оригіналу твору ») та є специфічною формою винагороди. Враховуючи, що на відміну від інших видів творів, оригінал художнього твору чи оригінал рукопису літературного твору існує в єдиному примірнику, а його вартість зростає, як правило, зі спливом певного часу, реалізація такого права має на меті економічне заохочення автора від кожного перепродажу оригіналу твору, що відбувається після першого його відступлення, здійсненого автором твору. За законодавством України розмір винагороди становить п'ять відсотків. Зазначена сума сплачується про­давцем оригіналу твору. Право слідування належить автору та його спадкоємцям протягом строку дії майнових прав.

6. Обмеження авторських прав

Законодавство певною мірою обмежує виключне право авто­ра на використання твору. Використання твору без згоди автора і без виплати йому авторської винагороди, вільне використання твору без згоди автора, але з виплатою йому авторської ви­нагороди дозволяється в окремих передбачених ЦК України та Законом України «Про авторське право і суміжні права» випадках. Без згоди автора або іншої особи, що має авторське право, але з обов'язковим зазначенням імені автора і джерела запозичення допускається використання чи відтворення творів в обсязі, виправданому поставленою метою:

— використання цитат (коротких уривків) з опублікованих творів;

— використання літературних і художніх творів як ілю­страцій у виданнях, у передачах мовлення, у записах звуку або зображення навчального характеру;

— відтворення у пресі, передача в ефір або інше публічне повідомлення опублікованих у газетах чи журналах статей із поточних економічних, політичних, релігійних питань, або передача в ефір творів такого самого характеру, якщо це спеціально не заборонено автором;

— відтворення з метою висвітлення поточних подій засо­бами фотографії або кінематографії, передача в ефір або інше публічне повідомлення творів, побачених або почутих під час таких подій;

— видання випущених у світ творів рельєфно-крапковим шрифтом для сліпих;

— відтворення творів для судового та адміністративного провадження;

— публічне виконання музичних творів під час офіційних і релігійних церемоній, а також похоронів;

— відтворення з інформаційною метою у газетах та інших періодичних виданнях, передача в ефір або інше публічне сповіщення публічно виголошених промов, звернень, допо­відей та інших подібних творів.

— відтворення твору в особистих цілях за умов, передба­чених ст. 25 Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Допускається вільне відтворення одного примірника твору поліграфічним способом бібліотеками та архівами для власних потреб за певних умов, визначених у Законі України «Про ав­торське право і суміжні права» (ст. 22). Допускається також без згоди автора чи іншої особи, що має авторське право, вільне від­творення примірників твору для навчання. Йдеться лише про відтворення репрографічним способом для аудиторних занять опублікованих статей та інших невеликих за обсягом творів, а також для відтворення уривків з опублікованих письмових та інших творів (ст. 23 Закону України «Про авторське право і суміжні права»). Детально регламентоване вільне відтворення комп'ютерних програм (ст. 24 Закону України «Про авторське право і суміжні права»).

Відтворення творів в особистих цілях без згоди автора або іншої особи, що має авторське право, але з виплатою їм вина­городи допускається лише в одному випадку — виключно в особистих цілях — творів, зафіксованих у звуко- та відеоза-писах (ст. 25 Закону України «Про авторське право і суміжні права»). Зазначені обмеження майнових прав здійснюються за умови, що вони не завдаватимуть шкоди нормальному ви­користанню твору і не обмежуватимуть безпідставно законні інтереси автора.