Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мій звіт з практики.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
93.28 Кб
Скачать

2. Аналіз стану виробничих умов - виробнича санітарія

Характеристики робочого приміщення

Приміщення, в якому виконувалась магістерська (дипломна) робота – це приміщення кафедри факультету. Площа кафедри 42 м2, об’єм – 147 м3, вона розрахована на 6 робочих місць. Підлога паркетна, освітлення комбіноване (природне бокове та штучне). Коефіцієнт природного освітлення становить 1,15%, освітленість ― 200 Лк. Є лампи розжарювання. Кафедра не обладнана витяжною вентиляцією. Швидкість руху повітря при відкритому на 30-40 см отворі вікна складає 0,7 м/с. Температура в лабораторії 18-24°C, відносна вологість 60-70 %, швидкість руху повітря 0,4 м/с. На кафедрі є аптечка з усіма необхідними препаратами для надання першої медичної допомоги.

Наведені розміри відповідають необхідним нормам, виходячи з яких, площа повинна бути не менше 6 м2 на одне робоче місце, об’єм не менше 20 м3 , таким чином, площа робочого місця у приміщенні складає 7 м2, а об’єм 20,8 м3.

За категорією вибухопожежонебезпечності згідно НАПБ Б.03.002-2011 приміщення кафедри відноситься до категорії Д – пожежонебезпечне, бо в наявності є негорючі речовини і матеріали у холодному стані (робочі столи, папір, ізоляція та ін.). З урахуванням категорії вибухопожежонебезпечності, етажності будівлі та матеріалу конструкцій (цегла) встановлений IIІ ступінь вогнестійкості будівлі.

На кафедрі є вогнегасник. Джерела шуму, пилу, вібрації та випромінювання немає.

Експлуатовані ЕОМ є однофазними споживачами трьохфазної чотирьохпроводної мережі з глухозаземленою нейтраллю із напругою 380/220 В і частотою 50 Гц.

Приміщення по ступеню небезпеки ураження людей електричним струмом згідно з ПУЭ-87 належить до категорії приміщень з підвищеною небезпекою.

Шкідливі і небезпечні фактори виробничого середовища

№ п/п

Назва фактора

Джерела виникнення

Характер дії

1

Підвищення

значення напруги

в електричному

ланцюзі

Мережа електричного струму (380/220 В)

Небезпечний

2

Підвищений

рівень статичної

електрики

Екран дисплея і діелектричні поверхні

Небезпечний

3

Підвищена іонізація повітря

Статична електрика

Шкідливий

4

Підвищені рівні шуму та вібрації

Пристрої охолодження ЕОМ, друкувальні пристрої

Шкідливий

5

Пряме та відбите світло

Зовнішні джерела світла, діючі на екран

Шкідливий

6

Підвищена

пульсація

світлового потоку

Лампи денного світла

(люмінесцентні), екран

монітора

Шкідливий

7

Розумове перенапруження

Тривала розумова праця

Шкідливий

3.Мікроклімат

Робота на кафедрі, у відповідності до ДСН 3.3.6.042-99, відноситься до категорії важкості робот 1б – легка. Енерговитрати складають 141-175 Вт (121-150 ккал/год.)