Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pdi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
62.49 Кб
Скачать

2. Зміст навчальної дисципліни

Тема 1. Психологія як наука

Поняття про психіку як предмет психології. Структура психіки. Психічне – відображувальна функція мозку. Рефлекторна природа психічного. Вища нервова діяльність, її орган. Методи психології. Етапи становлення психології як науки.

Тема 2. Структура завдання і напрямки світової психології

Виникнення психіки як результат еволюції матерії. Розвиток психіки в тваринному світі. Умови походження людини та її свідомості як вищої форми відображення дійсності. Несвідомі форми: сон, медитація, гіпноз, галюцинація.

Тема 3. Особистість

Поняття про особистість в психології. Теорії особистості. Особистість, індивід, індивідуальність. Структура особистості: спрямованість особистості, здібності, характер, блок «Я». Спрямованість, як центральне утворення особистості. Формування особистості.

Тема 4. Діяльність

Поняття про діяльність, інтеріоризація та екстеріоризація. Структура діяльності: рух, дія, знання, вміння, потреби, інтереси, мета, мотив, навички, звички, операції, вчинки. Формування вмінь та навичок. Види діяльності: гра, навчання, праця. Поняття про ведучу діяльність.

Тема 5.Спілкування

Поняття про спілкування, його функції та умови. Структура спілкування: комунікативна, інтерактивна, перцептивна підструктури спілкування. Види спілкування: міжособистісне, міжгрупове, особистісно-групове; безпосереднє та опосередковане; короткочасне та довготривале; інтимне, ділове, соціально-рольове. Педагогічне спілкування, такт.

Тема 6. Міжособистісні стосунки

Групи ії виненктнення та розвиток як процес становлення, формування та задоволення суспільних потреб. Види груп: офіційні, неофіційні; умовні та реальні; мікрогрупи, малі та великі.

Поняття про асоціаціі, корпораціі, колектив. Механизми розвитку особистості в групах: ідентифікація, інгібіція, конформізм і нонконформізм.

Методи дослідження міжособистісних стосунків: соціометрія, референтометрія.

Тема 7.Увага.

Поняття про увагу. Фізіологічна природа уваги. Види уваги: зовнішня та внутрішня; індивідуально-групова; мимовільна, довільна, післядовільна увага. Основні властивості уваги: об’єм, концентрація, розподіл, переключення, стійкість.

Тема 8. Пізновальні процеси

Поняття про увагу. Природа уваги. Види уваги: зовнішня та внутрішня, мимовільна, довільна, післядовільна увага.

Поняття про відчуття. Процес виникнення відчуття. Види відчуттів. Зорові відчуття. Слухові відчуття. Нюхові відчуття. Смакові відчуття. Тактильні відчуття. Температурні відчуття. Больові відчуття. Органічні відчуття. Кінестетичні відчуття. Статичні відчуття. Загальні властивості відчуттів.

Поняття про сприймання. Рефлекторна природа сприймання. Взаємозв'язок аналізаторів у процесі сприймання. Виділення об'єкта в сприйманні. Роль по­переднього досвіду в сприйманні. Роль мови в процесі сприймання. Активний характер сприймання; Спостереження. Види сприймання. Сприймання простору. Сприймання часу. Сприймання руху. Сприймання тексту. Властивості сприймань.

Визначення пам'яті. Теорії пам'яті. Асоціації та їх види. Види пам'яті. Мимо­вільна і довільна пам'ять. Мимовільне і довільне запам'ятовування. Смислове і механічне запам'ятовування. Умови продуктивності мимовільного запам'ятовування. Умови продуктивності довільного запам'ятовування. Збереження. Види відтворення. Впізнавання. Згадування. Спогади. Уявлення пам'яті, їх характерні особливості. Забування, його причини і боротьба з ним. Індивідуальні відміни в пам'яті.

Визначення мислення. Значення мислення в житті людини. Чуттєва та логічна ступені пізнання. Мислення та мовлення. Мислителі пі дії та операції. Аналіз і синтез. Абстрагування. Порівняння і узагальнення. Судження. Умовиводи. Поняття. Засвоєння понять. Процес розв'язування задач. Види мислення. Індивідуальні від­мінності в мисленні людей.

Поняття про уяву. Уява і об'єктивна дійсність. Процес створення образів уяви. Мимовільна і довільна уява. Види уяви залежно від характеру діяльності людини. Види уяви за її змістом. Мрія. Індивідуальні особливості уяви людини.

Тема 9 Емоції та почуття.

Поняття про емоції і почуття. Властивості почуттів: полярність, сила, якість. Характерні особливості емоцій і почуттів. Природа емоцій і почуттів. Почуття і діяльність людини: стенічні та астенічні почуття Види емоцій і почуттів. Прості емоції. Складні емоції. Афекти. Настрої. Пристрасті. Моральні почуття. Інтелектуальні почуття. Естетичні почуття. Практичні почуття.

Тема 10 Воля

Загальне поняття про волю. Мимовільні і довільні дії. Специфічно людські довільні дії. Власне вольові дії людини. Основні фази складної вольової дії. Вольові якості особистості.

Тема 11. Темперамент.

Поняття про темперамент. Фізіологічні основи темпераменту. Взаємозв’язок між властивостями нервової системи і типами темпераменту. Характеристика основ­них типів темпераменту. Темперамент і умови життя, діяльності, виховання.

Тема 12. Характер.

Поняття про характер. Фізіологічні механізми характеру. Структура характеру. Типове і індивідуальне в характері людини.. Умови формування характеру особистості. Зв'язок характеру з темпераментом.

Тема 13. Здібності.

Поняття про здібності. Структура здібностей. Здібності та знання, вміння і навички. Здібності та інші психічні властивості. Види здібностей. Задатки їх роль у формуванні здібностей, таланту, геніальності. Умови формування здібностей людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]