Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
65-207.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

3.3.2 Штат та обов’язки служби охорони праці

Для дослідження діяльності служби охорони праці на підприємстві (установі, організації) необхідно визначити її чисельний склад. Розрахунки доцільно проводити відповідно до Типового положення про службу охорони праці [1].

При цьому слід пам’ятати, що при чисельності працівників 50 і більше чол. створюється служба охорони праці, яка функціонує на підставі Положення про службу охорони праці відповідного підприємства з урахуванням специфіки виробництва та видів діяльності, чисельності працівників, умов праці та інших факторів; при кількості працівників 20 - 50 чол. - функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку; при кількості працівників менше 20 осіб - сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають виробничий стаж роботи не менше трьох років і пройшли навчання з охорони праці.

Якщо на підприємстві (в установі, організації) створено службу охорони праці, то у цьому підрозділі дипломної роботи необхідно навести її організаційну структуру. Якщо функції охорони праці покладаються на особу за сумісництвом або залучаються сторонні спеціалісти, то таких працівників необхідно відобразити у загальній організаційній структурі досліджуваного підприємства (установи, організації).

Також необхідно визначити функції та завдання, що покладаються на службу охорони праці [1] (особу за сумісництвом, сторонніх спеціалістів [2]).

  1. Типове положення про службу охорони праці: НПАОП 0.00-4.21-04. - [Чинний від 2004-15-11]. – Держнаглядохоронпраці, 2004. – 9 с. – (Наказ № 255).

  2. Типове положення про діяльність уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці: 0.00-4.11-07 - [Чинний від 2007-21-03]. – Держнаглядохоронпраці, 2007. – 4 с. – (Наказ № 56).

3.3.3 Основні функції управління у сфері охорони праці на підприємстві (установі, організації)

При виконанні цього підрозділу дипломної роботи необхідно висвітлити основні функції управління у сфері охорони праці на досліджуваному підприємстві: планування, організація, мотивація, контроль (таблиця 1).

Таблиця 1 - Функції управління у сфері охорони праці на підприємстві (установі, організації)

№ з/п

Функція управління

Особливості виконання функції

1

Функція планування

При аналізі функції планування необхідно:

1) Охарактеризувати види планування робіт з охорони праці, що використовуються на підприємстві (в установі, організації) [1] – перспективні, поточні та оперативні. 2) Охарактеризувати особливості планування щодо фінансування робіт з охорони праці на підприємстві (в установі, організації) [2].

2

Функція організації

При висвітленні функції організації охорони праці на підприємстві необхідно відобразити такі аспекти:

1) забезпечення працюючих правилами, стандартами, положеннями, інструкціями, спецодягом, санітарним одягом; 2) організація навчання, інструктажів і перевірки знань [3]; 3) проведення розслідувань нещасних випадків на підприємстві на предмет їх причин і заподіяної шкоди [4]; 4) організацію проходження медоглядів працівників певних категорій [5]; 5) використання праці неповнолітніх, жінок та інвалідів [2]; 6) прийоми пропаганди безпечних і нешкідливих умов праці; 7) зміст куточка з охорони праці [6].

3

Функція мотивації

Мотивація працівників зі сторони підприємства. Навести види заохочень, які використовує підприємство для працівників за активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці (відповідно до умов колективного чи трудового договору).

Мотивація роботодавця зі сторони держави. Відобразити, яку ставку страхового внеску застосовує Фонд соціального страхування від нещасних випадків та профзахворювання до підприємства [7], а також інші методи економічного стимулювання охорони праці

№ з/п

Функція управління

Особливості виконання функції

4

Функція контролю

Відобразити як на підприємстві забезпечується виконання таких видів контролю: державний нагляд (за охороною праці, за пожежною безпекою, з питань гігієни праці); відомчий контроль; адміністративний контроль; оперативний контроль; громадський контроль [2].