Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестиційний менеджмент.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
121.34 Кб
Скачать

2.Гібридні цінні папери.

Привілейовані акції і конвертовані облігації. Конвертовані облігації забезпечують своєму власникові право на отримання акцій корпорації.

3.Похідні цінні папери.

1.Форвардні контракти.

2.Ф'ючерсні угоди.

3.Опціони.

4.Варранти.

5.Цінні папери з властивостями опціонів.

09.10.12

Форвардні угоди - угода у якій олна сторона зобов'язується купити, а інша - продати певний базовий актив за раніше оговореною ціною у певний момент часу у майбутньому (1,3,6,9,12 місяців).

Ф'ючерсний контракт. Ідентичний форвардному, але по ньому стандартизовані усі параметри. А саме: торгівля ф'ючерсними контрактами здійснюється на організованих площадках або біржах і гарантом виконання угоди виступає клірингова палата(розрахункова) біржі.

Опціон - різновид угоди на термін у відповідності з умовами якої одна сторона продає або купує певний базовий актив за раніше оговореною ціною у певний момент часу у майбутньому.

У зв'язку з тим, що покупець має право відмовитись від виконання умов контракту та, відповідно, продавець несе весь ризик зміни ціни, то покупець зобов'язаний заплатити продавцю певну винагороду яка називається премія по опціону і варіюється в межах 10% від вартості контаркту. Сплачується у момент укладання опціону.

Існує три види опціона:

1.Пут опшн. Опціон на продаж.

2.Колл опшн. Опціон на купівлю.

3.Даббл опш (стеллаж). Опціон на купівлю і на продаж але не на купівлю і на продаж одночасно.

Варран. Придбання акцій корпорацій продавцем якого є сама корпорація, акції якої є базовим активом. (випуск варрантів передує новій емісії акцій корпорацій).

Цінні папери з властивостями опціонів (умовні вимоги). Це: конвертовані облігації; облігації з правом наступного викупу; варранти.

Питання. Види фінансових посередників.

Фінансові посередники - це невід'ємна частина фінансової системи предметом діяльності яких є фінансові інструменти. Їх діяльність зводиться до придбання фінансових зобов'язань інших емітентів та їх продажу або розподілу. Основні види: виділяють 5 груп.

Група 1. Банки і біржі.

Група 2. Інвестиційні фонди і компанії.

Група 3. Пенсійні фонди.

Група 4. Страхові компанії.

Група 5. Торговці цінними паперами.

Розрізняють два види торговців цінними паперами: торговці які здійснюють комісійну діяльність(брокер), та торговці які здійснюють комерційну діяльність за власний рахунок та за власний ризок і отримують прибуток(дилер).

Функції фінансових посередників:

1.Аккумуляція заощаджень.

2.Розподіл ресурсів у часі.

3.Перерозподіл ризику. Диверсифікація ризику.

4.Узгодження тривалості активів та зобов'язань.

5.Забезпечення ліквідності інвестицій.

Питання. Фінансові ринки та державне регулювання ринку цінних паперів.

Механізм торгівлі фінансовими активами, обов'язковими атрибутами якого є чіткі правила торгівлі, наявність професіоналів на ринку, розвинута інфраструктура яка забезпечує мінімальні витрати та максимальну надійність угод, називається фінансовим ринком.

Виділяють первинний та вторинний ринок цінних паперів. З 1991 року в Україні існує УФБ (укр.фонд.біржа) та позабіржовий ринок цінних паперів.

Правові відносини на ринку визначає та контролює держава. До сфери інвестиційної діяльності відносяться такі закони: Конституція, Цивільний Кодекс, Закон України "Про власність", Закон України "Про цінні папери та фондовий ринок", Закон України "Про державне регулювання цінних паперів в Украні", Закон України "Про інвестиційну діяльність".

До сфери регулювання держави входить регулювання та визначення правил випуску та обертання цінних паперів, захист прав інвесторів, контроль за дотриманням антимонопольного законодавства, контроль системи ціноутворення. Функцію регулювання ринку цінних паперів виконує Державна комісія по цінним паперам та фондовій біржі ДКЦПФБ. Окрім функцій нормативного характеру держава здійснює також функцію оподаткування.

Питання. Структура фінансового ринку.

(малюнок в Upad). 1 ринок - грошовий ринок. Другий ринок - кредитний. 3 ринок - фондовий (ринок капіталу). 4 ринок - ринок цінних паперів. Їх об'єднує 5 - фінансовий ринок.

16.10.12