Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коментар ГОСП. КОДЕКСУ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

Глава 12 Об'єднання підприємств

Стаття 118. Поняття об'єднання підприємств

1. Об'єднанням підприємств є господарська організація, утворена у складі двох ас: більше підприємств з метою координації їх виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань.

2. Об'єднання підприємств утворюються підприємствами на добровільних засада або за рішенням органів, які відповідно до цього Кодексу та інших законів мають право утворювати об'єднання підприємств. В об'єднання підприємств можуть входити підприємства, утворені за законодавством інших держав, а підприємства України можуть входити в об'єднання підприємств, утворені на території інших держав.

3.Об'єднання підприємств утворюються на невизначений строк або як тимчасові об'єднання.

4. Об'єднання підприємств є юридичною особою.

5. Державна реєстрація об'єднання підприємств здійснюється відповідно до статті 58 цього Кодексу.

1. Для успішної діяльності в умовах ринкової конкуренції суб'єкти господарювання прагнуть об'єднуватись у промислові, банківські, промислово-фінансові та інші групи.

Такі групи (об'єднання) суб'єктів господарювання визначаються в господарському законодавстві і в теорії господарського права як господарські об'єднання. Господарські об'єднання слід відрізняти від господарських товариств, що є підприємствами, а не їх об'єднаннями. Господарське об'єднання — це один із видів суб'єктів господарювання.

Коментована глава, яка містить норми щодо правового становища господарських об'єднань, називається «Об'єднання підприємств». Відповідно до цієї назви і статті, що входять до неї, регулюють, переважно, відносини щодо утворення і діяльності об'єднань підприємств. Виняток становлять дві статті ГК: ст. 125 «Промислово-фінансові групи» і ст. 126«Асоційовані підприємства. Холдингові компанії», дія яких поширюється на об'єднання, учасниками яких є (або можуть бути) не лише підприємства, а й інші суб'єкти господарювання — господарські організації.

Об'єднання підприємств — це господарська організація, утворена у складі двох або більше підприємств. Таким чином, учасники відносин у сфері господарювання, які не є підприємствами, не можуть бути учасниками об'єднання підприємств. Натомість, вони можуть бути учасниками об'єднань інших суб'єктів господарювання (див. коментар до ч. 6 ст. 119).

Закон чітко визначає мету, з якою утворюються об'єднання підприємств. Це — координація їх виробничої, наукової та іншої діяльності для вирішення спільних економічних та соціальних завдань. Об'єднання підприємств можуть здійснювати господарську діяльність, однак, оскільки їх метою не є отримання прибутку (хоч такий і може мати місце за результатами господарювання), їх не можна віднести до суб'єктів підприємницької діяльності. Такий висновок має практичне значення у разі вирішення питання щодо можливості визнання об'єднання підприємств банкрутом.

2. Об'єднання підприємств можуть утворюватися двома способами: а) самими підприємствами на добровільних засадах; б) за рішенням органів, які відповідно до чинного законодавства мають право утворювати об'єднання підприємств. Що стосується суб'єктного складу учасників об'єднань підприємств, то ч. 2 коментованої статті встановлює, що в об'єднання підприємств, які створюються в Україні, можуть входити підприємства, утворені за законодавством інших держав (іноземні підприємства у вузькому розумінні), а підприємства України можуть входити в об'єднання підприємств, утворені на території інших держав.

3. Об'єднання підприємств утворюються на невизначений строк або як тимчасові об'єднання. Типовим прикладом тимчасового об'єднання, створення якого прямо передбачено законом, єконсорціум (див. коментар до ч. 4 ст. 120).

4. Частиною 4 коментованої статті встановлено, що об'єднання підприємств є юридичноюособою. Відтак, на нього поширюються норми глави 7 ЦК, що містять загальні положення про юридичну особу, а господарська правосуб'єктність об'єднань підприємств визнається нормами ГК та інших актів господарського законодавства. Проте дія норми щодо юридичної особи не поширюється на інші види господарських об'єднань. Так, не є юридичноюособою промислово-фінансова група (див. коментар до ч. 4 ст. 125), банківське об'єднання, холдингова група тощо.

5. Державна реєстрація об'єднання підприємств здійснюється відповідно до ст. 58 ГК та Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.»

Стаття 119. Види об'єднань підприємств

1. Залежно від порядку заснування об'єднання підприємств можуть утворюватися як господарські об'єднання або як державні чи комунальні господарські об'єднання.

2. Господарське об'єднання — об'єднання підприємств, утворене за ініціативою підприємств, незалежно від їх виду, які на добровільних засадах об'єднали свою господарську діяльність.

3.Господарські об'єднання діють на основі установчого договору та/або статуту, який затверджується їх засновниками.

4. Державне (комунальне) господарське об'єднання — об'єднання підприємств, утворене державними (комунальними) підприємствами за рішенням Кабінету Міністрів України або, у визначених законом випадках, рішенням міністерств (інших органів, до сфери управління яких входять підприємства, що утворюють об'єднання), або рішенням компетентних органів місцевого самоврядування.

5. Державне (комунальне) господарське об'єднання діє на основі рішення про його утворення та статуту, який затверджується органом, що прийняв рішення про утворення об'єднання.

6. Положення цієї глави застосовуються також до об'єднань інших суб'єктів господарювання — юридичних осіб або об'єднань підприємств за участі таких осіб, якщо інше не передбачено цим Кодексом та іншими законами.

1. У ч. 1 коментованої статті вперше передбачено поділ об'єднань підприємств, залежно від порядку їх заснування, на господарські об'єднання і державні чи комунальні господарств об'єднання. При цьому, незважаючи на назви вказаних видів об'єднань підприємств, визначальною ознакою для кваліфікації того або іншого виду об'єднання є не форма власності, на якій утворені підприємства, що об'єднуються, а саме порядок їх утворення —добровільний чи примусовий.

Господарське об'єднання визначається в законодавстві як об'єднання підприємств, утворене заініціативою підприємств, незалежно від їх виду, які на добровільних засадах об'єднали свою господарську діяльність. Це означає, що учасниками господарського об'єднання можуть бути приватні, колективні, державні або комунальні підприємства у будь-якому поєднанні.

3. Господарські об'єднання діють на основі установчого договору та/або статуту, який затверджується їх засновниками. Так, асоціації і корпорації належать до договірних об'єднань, а концерни і консорціуми — до статутних (див. коментар до ст. 120).

4. Державне (комунальне) господарське об'єднання — це об'єднання підприємств, утворене державними (комунальними) підприємствами за рішенням КМУ, або, у визначених законом випадках, рішенням міністерств (інших органів, до сфери управління яких входять під­приємства, що утворюють об'єднання), або рішенням компетентних органів місцевого самоврядування. Так, згідно з ч. 1 ст. 26 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» від 21 грудня 2006 р. КМУ затверджує положення та статути державних господарських об'єд­нань, підприємств, установ та організацій, розмір асигнувань на їх утримання і граничну чисельність працівників, призначає на посаду та звільняє з посади їх керівників та заступників керівників, застосовує до них заходи дисциплінарної відповідальності.

Зазначені повноваження (у тому числі щодо затвердження статутів державних господарських об'єднань) реалізовані КМУ при створенні державних концернів (див., наприклад, постанови КМУ «Про утворення державного авіабудівного концерну «Авіація України» від 14 березня 2007 р., «Про утворення Державного концерну «Укрторф» від 3 травня 2007 р . «Про утворення Державного концерну «Синтез-газ України» від 5 грудня 2007 р.

Право КМУ приймати рішення про створення державних господарських об'єднань встановлене також п. 5 ч. 2 ст. 5 Закону України «Про управління об'єктами державної власності» від 21 Вересня 2006 р. Статтею 6 цього Закону передбачено, що уповноважені орган:: управління відповідно до покладених на них завдань ініціюють створення державних господарських об'єднань, розробляють проекти їх установчих документів, затверджують їх статути і здійснюють контроль за їх дотриманням, укладають контракти з керівниками державній, господарських об'єднань та здійснюють контроль за їх дотриманням тощо.

Зазначена колізія норм двох вказаних законів має вирішуватися на користь норм Закони-України «Про Кабінет Міністрів України», який прийнято пізніше.

За низкою декретів КМУ були утворені об'єднання державних електроенергетичних підприємств, державних підприємств нафтової, газової, нафтопереробної промисловості та нафтопродуктозабезпечення, державних підприємств зв'язку, підприємств вугільної промисловості, державних підприємств транспорту і дорожнього господарства, статути яких затверджувалися відповідними галузевими міністерствами, в окремих випадках — за пого­дженням з Мінекономіки та Мінфіном, і в обов'язковому порядку — з АМК.

Відповідно до положень ч. 4 комунальне господарське об'єднання утворюється компетентним органом місцевого самоврядування, однак Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» право органів місцевого самоврядування утворювати комунальні господарські об'єднання підприємств прямо не передбачено, що може спричинити певні проблеми, пов'язані з реалізацією органами місцевого самоврядування права утворювати господарські об'єднання. Втім, проблеми можуть бути вирішені шляхом посилання на ч. 1 ст. 118 ГК згідно з якою об'єднанням підприємств є господарська організація, і на п. ЗО ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування», яким встановлено право сільської, селищне: міської ради приймати рішення про створення підприємств, установ, організацій комунальної власності.

5.Відповідно до ч. 5 коментованої статті державне (комунальне) господарське об'єднання діє на основі рішення про його утворення та статуту, який затверджується органом, щоприйняв рішення про утворення об'єднання.

Як встановлено ч. 1 ст. 9 Закону України «Про управління об'єктами державної власності», державні господарські об'єднання:

1) укладають контракти з керівниками державних підприємств та державних акціонерних товариств;

2) розробляють річні фінансові та інвестиційні плани, а також інвестиційні плани на середньострокову перспективу (3—5 років) і подають на затвердження уповноваженому органу управління, який здійснює контроль за їх діяльністю;

3) забезпечують розроблення і затверджують річні фінансові та інвестиційні плани, а також інвестиційні плани на середньострокову перспективу (3—5 років) державних підприємств і державних акціонерних товариств;

проводять аналіз і обов'язкові щорічні аудиторські перевірки своєї фінансово-господарської діяльності та подають отримані результати органу виконавчої влади, який здійснює роль за їх діяльністю.

Крім цих повноважень, державні господарські об'єднання можуть здійснювати управління корпоративними правами держави (ч. 2 ст. 9 даного Закону).

6. Аналіз актів чинного законодавства, які визначають правове становище суб'єктів господарювання у різних сферах, свідчить, що, крім, власне, об'єднань підприємств і промислово-фінансових груп, про які йдеться у гл. 12 ГК, можуть утворюватися також інші види об'єднань цих юридичних осіб (які і є господарськими об'єднаннями у широкому розумінні). До них, зокрема, можна віднести: об'єднання кооперативів, об'єднання сільськогосподарських кооперативів, об'єднання фермерських господарств; банківські об'єднання, об'єднання інших фінансових установ (саморегулівні організації учасників ринку цінних паперів, кредитних спілок, страхових організацій, адміністраторів недержавних пенсійних фондів,тощо).

Стаття 120. Організаційно-правові форми об'єднань підприємств

1. Господарські об'єднання утворюються як асоціації, корпорації, консорціуми, концерни, інші об'єднання підприємств, передбачені законом.

2. Асоціація — договірне об'єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності підприємств, що об'єдналися, шляхом централізації однієї або кількохвиробничих та управлінських функцій, розвитку спеціалізації і кооперації виробництва, організації спільних виробництв на основі об'єднання учасниками фінансових та матеріальних ресурсів для задоволення переважно господарських потреб учасників асоціації. У статуті асоціації повинно бути зазначено, що вона є господарською асоціацією. Асоціація не має права втручатися у господарську діяльність підприємств — учасників асоціації. За рішенням учасників асоціація може бути уповноважена представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями.

3. Корпорацією визнається договірне об'єднання, створене на основі поєднання виробничих, наукових і комерційних інтересів підприємств, що об'єдналися, з делегуванням ними окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників органам управління корпорації.

4. Консорціум — тимчасове статутне об'єднання підприємств для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети (реалізації цільових програм, науково-технічних, будівельних проектів тощо). Консорціум використовує кошти, якими його наділяють учасники, централізовані ресурси, виділені на фінансування відповідної програми, а також кошти, що надходять з інших джерел, в порядку, визначеному його статутом. У разі досягнення мети його створення консорціум припиняє свою діяльність.

5. Концерном визнається статутне об'єднання підприємств, а також інших організацій, на основі їх фінансової залежності від одного або групи учасників об'єднання, з централізацією функцій науково-технічного і виробничого розвитку, інвестиційної, фінансової, зовнішньоекономічної та іншої діяльності. Учасники концерну наділяють його частиною своїх повноважень, у тому числі правом представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями. Учасники концерну не можуть бути одночасно учасниками іншого концерну.

6. Державні і комунальні господарські об'єднання утворюються переважно у формі , корпорації або концерну, незалежно від найменування об'єднання (комбінат, трест тощо).

1. Коментована стаття визначає основні організаційно-правові форми об'єднань підприємств, до яких, зокрема, відносяться передбачені ще Законом «Про підприємства в Україні» асоціації, корпорації, консорціуми та концерни. Частиною 1 коментованої статті встановлено,щозаконом можуть бути передбачені й інші об'єднання підприємств. На практиці такими об'єднаннями виступають власне об'єднання, союзи, спілки тощо.

2, Асоціацією є договірне об'єднання, створене з метою постійної координації господарської діяльності підприємств, що об'єдналися, шляхом централізації однієї або кількох виробничих та управлінських функцій, розвитку спеціалізації і кооперації виробництва, організації спільних виробництв на основі об'єднання учасниками фінансових та матеріальній, ресурсів для задоволення переважно господарських потреб учасників асоціації. У статут асоціації має бути зазначено, що вона є господарською асоціацією. Це пов'язано з тим, що у формі асоціацій можуть створюватися не лише об'єднання підприємств чи інших суб'єктів господарювання, а й громадські об'єднання (наприклад Асоціація ендокринологів України, Асоціація правників України, Асоціація молодих реформаторів тощо).

Асоціація не має права втручатися у господарську діяльність підприємств — учасників асоціації. За рішенням учасників асоціація може бути уповноважена представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями.

3. Корпорацією визнається договірне об'єднання, створене на основі поєднання виробничих, наукових і комерційних інтересів підприємств, що об'єдналися, з делегуванням ниш окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників органам управління корпорації.

Досить поширеними в Україні є державні корпорації, утворені підприємствами будівельних галузей.

4. Особливість консорціуму як організаційно-правової форми об'єднання підприємств полягає в тому, що це тимчасове статутне об'єднання підприємств, яке створюється для досягнення його учасниками певної спільної господарської мети (реалізації цільових програм науково-технічних, будівельних проектів тощо). Консорціум використовує кошти, якими його наділяють учасники, централізовані ресурси, виділені на фінансування відповідної програми, а також кошти, що надходять з інших джерел у порядку, визначеному його статутом. У разі досягнення мети його створення консорціум припиняє свою діяльність.

5. Концерном визнається статутне об'єднання підприємств, а також інших організацій, на основі їх фінансової залежності від одного або групи учасників об'єднання, з централізацією функцій науково-технічного і виробничого розвитку, інвестиційної, фінансової, зовнішньоекономічної та іншої діяльності.

Таким чином, концерн відрізняється від інших форм об'єднання підприємств тим, що: 1) до його складу, крім підприємств, можуть входити й інші господарські організації (наприклад банки, страхові компанії тощо); 2) учасники концерну перебувають у фінансовій залеж­ності від одного або кількох учасників цього об'єднання; законом визначений примірний перелік функцій, централізація яких відбувається у концерні.

Учасники концерну наділяють його частиною своїх повноважень, у тому числі правом представляти їх інтереси у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями. Учасники концерну не можуть бути одночасно учасниками іншого концерну.

6.Частиною 6 коментованої статті встановлено, що переважними організаційно-правовими формами державних і комунальних об'єднань незалежно від їх найменування (комбінат трест, залізниця, пароплавство тощо) є корпорація або концерн. Саме у формі корпорації і концерну утворені державні господарські об'єднання (державні корпорації «Укрбуд», «Укртрансбуд», «Укрзакордоннафтогазбуд», «Укрметротунельбуд», «Укрмонтажспецбул тощо; державні концерни «Укрторф», «Авіація України», «Синтезгаз України», «Укрспирт» тощо).

Стаття 121. Статус підприємства — учасника об'єднання підприємств

1. Підприємства — учасники об'єднання підприємств зберігають статус юридичної особи незалежно від організаційно-правової форми об'єднання, і на них поширюються положення цього Кодексу та інших законів щодо регулювання діяльності підприємств.

2.Підприємство — учасник господарського об'єднання має право: добровільно вийти з об'єднання на умовах і в порядку, визначених установчим договором про його утворення чи статутом господарського об'єднання;

бути членом інших об'єднань підприємств, якщо законом, засновницьким договором чи статутом господарського об'єднання не встановлено інше;

одержувати від господарського об'єднання в установленому порядку інформацію, пов'язану з інтересами підприємства;

одержувати частину прибутку від діяльності господарського об'єднання відповідно до його статуту. Підприємство може мати також інші права, передбачені засновницьким договором чи статутом господарського об'єднання відповідно до законодавства.

3. Підприємство, яке входить до складу державного або комунального господарського об'єднання, не має права без згоди об'єднання виходити з його складу, а також об’єднувати на добровільних засадах свою діяльність з іншими суб'єктами господарювання та приймати рішення про припинення своєї діяльності.