Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Колодій-розраха.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.79 Mб
Скачать

24

Міністерство освіти і науки україни

Національний університет “Львівська політехніка”

Кафедра “Телекомунікації”

РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНА РОБОТА

з дисципліни: “Канали та системи передачі інформації

на тему:

Розробка схеми організації зв’язку на базі цифрових

систем передавання для внутрішньозонової та магістральної мереж

Виконав:

ст. гр. ТК-33

Годяк С.В.

Перевірив:

Колодій Р. С.

Львів-2011 р.

Завдання на розрахунково-графічну роботу (РГР)

tгр = 20°С

Вар.

А-Б

Б-В

А-В

КТЧ

ПЦП

ВЦП

км

КТЧ

ПЦП

ВЦП

км

КТЧ

ПЦП

ВЦП

67

70

1

105

130

3

3

140

105

1

2

Згідно варіанта 67 між географічними пунктами А і Б необхідно організувати передавання 1 первинний цифровий потік (ПЦП), 70 каналів тональної частоти (КТЧ). Відстань між А і Б становить 330 км. Між пунктами Б і В необхідно організувати 3 ВЦП та 130 КТЧ. Відстань між Б і В становить 140 км. Також між пунктами А і В необхідно забезпечити проходження 1 ПЦП, 2 ВЦП та 105 КТЧ. Якщо між географічними пунктами певний цифровий потік відсутній, то це означає, що відповідний груповий тракт не передбачений завданням.

ЗМІСТ

Вступ

Основна частина

1. РОЗРОБКА ВАРІАНТІВ СХЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗВ’ЯЗКУ

1.1 Вибір можливих варіантів типів кабелю та ЦСП

1.2 Розробка схеми організації зв'язку

2. ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ПОРІВНЯННЯ СХЕМ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗВ'ЯЗКУ

2.1. Визначення номінальної довжини регенераційної ділянки однокабельної ЦСП

2.2. Визначення номінальної довжини регенераційної ділянки двокабельної ЦСП

2.3. Визначення кількості регенераційних ділянок та місць розташування не обслуговуваних регенераційних пунктів (НРП)

2.4. Розрахунок капітальних витрат та вибір оптимального варіанту схеми організації зв’язку

3. Висновки

4. Перелік посилань на літературні джерела

Вступ

Параметри ЦСП повинні підбиратися з врахуванням характеристик існуючих і перспективних ліній зв'язку. Найбільшого поширення набули два типи ієрархій цифрових систем передачі: європейська і північно-амереканська. Європейська грунтується на первинній ЦСП типу ІКМ-30 із швидкістю передачі групового сигналу 2048 кбіт/с (рис. 12.1, 14.3); в основу другої закладена первинна система ІКМ-24 із швидкістю групового сигналу 1544 кбіт/с. Розроблені в нашій країні цифрові системи передачі відповідають європейській ієрархії.

Первинні ЦСП використовуються на місцевих мережах зв'язку. Кінцеве обладнання таких систем в цифровій мережі зв'язку може використовуватися не тільки для каналоутворення, але і для організації часового комутаційного поля в комутаційному обладнанні. Існують модифікації первинної системи, наприклад: системи з дельта-модуляцією, що здійснюють передачу 40—60 телефонних сигналів; системи, що здійснюють передачу 12-канального групового сигналу з частотним розділенням каналів (початковий спектр 60—108 кГц). Первинні системи зазвичай призначаються для ущільнення багатопарних низькочастотних кабелів міських телефонних мереж і одночетвірочних кабелів сільських мереж. Довжина ділянки регенерації при цьому складає 1.5—3 км. Цифрові системи передачі вищих порядків, прийняті в країні, — вторинні, третинні, четвертинні і п’ятинні — використовують метод двостороннього узгодження швидкостей.

Вторинні ЦСП, швидкість групового потоку в яких складає 8448 кбіт/с, використовуються на місцевих і зонових мережах зв'язку. За принципом побудови розрізняють вторинні системи з об'єднанням чотирьох первинних систем, що забезпечує організацію 120 каналів ТЧ; або кодуванням групового 60-канального сигналу з частотним розділенням (зі спектром частот 312—552 кГц) при цьому здійснюється сумісна передача цього кодованого сигналу з цифровим потоком первинної системи. Вторинні ЦСП призначаються для роботи з симетричним міжміським або коаксіальним

кабелям 0.7/3,0 і 1,2 і 4,4 мм, а також волоконно-оптичним, радіорелейним до

супутникових лініями зв’язку. Крім того, сигнали вторинної ЦСП можуть передаватися по трактах систем передач з ЧРК при використанні багаторівневих кодів. При роботі по кабельним лініях довжина ділянки регенерації складає 3—6 км.

Третинні ЦСП, швидкість групового потоку яких 34 368 кбіт/с, розраховані на об'єднання сигналів чотирьох вторинних систем і використовуються на місцевих, зонових і магістральних мережах зв'язку. Третинна ЦСП забезпечує організацію 480 каналів ТЧ. По" цій системі можуть передаватися телевізійні та мовні сигнали, перетворені в цифрову форму з використанням методові усунення надмірності. Різновидом третинної ЦСП є система, що здійснює кодування і передачу сигналів 300-канальної групи з частотним ущільненням каналів (спектр 812—2048 кГц. Третинні систем використовують коаксіальні кабелі з парами 1,2 - 4,4 мм, симетричні міжміські кабелі, а також волоконно-оптичні і радіорелейні лінії. Довжина ділянки регенерації при роботі по коаксіальному кабелю складає 2.3—3.2 км.

Четвертинні ЦСП, швидкість групового потоку яких 139264 кбіт/с, здійснюють об'єднання сигналів чотирьох третинних систем і призначені для роботи на місцевих, зонових і магістральних мережах зв'язку. Четвертинна система забезпечує організацію 1920 телефонних каналів і може використовуватися для передачі сигналів телевізійного мовлення. Система призначена для роботи по коаксіальних кабелях з парами 2.6/9,5 і 1,2/4,4 мм. а також по волоконно-оптичних лініях зв'язку. Довжина регенераційної ділянки при роботі по кабелю з парами 2,6/9,5 мм складає 3—3,5 км. а при роботі по кабелю 1.2/ 4.4 мм 1,5—2,0 км. На міських мережах четвертинна СП дозволяє створити багатоканальні сполучні лінії між АТС великої ємкості, а також забезпечити високоякісну передачу телевізійних сигналів від винесених передавальних станцій до телецентру і передавача. Об'єднання сигналів декількох четвертинних систем дозволило отримати могутнішу п'ятинну ЦСП на 7680 каналів ТЧ. Відомі пропозиції по створенню надширокополосних систем з тактовими частотами до 1,6 ГГц.

РОЗРОБКА ВАРІАНТІВ СХЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗВ’ЯЗКУ