Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_psikh.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
321.02 Кб
Скачать

Тема 3. Розвиток, формування та виховання особистості

Поняття про розвиток дитини. Біологічне та соціальне у розвитку людини. Сутність понять: людина, особистість, індивідуальність. Рушійні сили розвитку особистості: загальні та індивідуальні, внутрішні та зовнішні протиріччя. Загальні закономірності розвитку особистості. Видатні вчені Б.Г.Ананьєв, П.П.Булонський, Л.С.Виготський, Г.С.Костюк, С.Л.Рубінштейн про розвиток особистості. Поняття про процес акселерації. Теорії виникнення акселерації: геліогенна, гетерозії, урбанізації, нутрітивна, опромінювання. Поняття про процес ретродації.

Спадковість як умова розвитку особистості. Проблема успадкування спеціальних задатків, інтелектуальних і моральних якостей. Середовище як умова формування особистості. Поняття про макро-, мезо- і мікро-середовище. Вплив мікро-середовища на формування особистості. Виховання як фактор розвитку і формування особистості. Роль, місце, можливості виховання в розвитку людини. Активна діяльність особистості як фактор її розвитку. Активна і пасивна діяльність. Поняття про саморозвиток особистості. Розуміння ролі активності людини у власному розвитку.

Теорії розвитку і формування особистості в зарубіжній педагогіці. Сутність біологізаторської теорії (Е.Геккель, Ф.Мюллер), теорії конвергенції (В.Штерн), психоаналітичної теорії (З.Фрейд).

Вікові та індивідуальні особливості розвитку та виховання особистості в педагогіці. Вікова періодизація. Урахування індивідуальних особливостей дитини в процесі виховання.

Основні поняття: процес розвитку особистості, формування особистості, індивідуальність, акселерація, спадковість, середовище, виховання, активна діяльність.

Тема 4. Мета виховання в педагогіці

Сутність поняття „мета виховання”. Загальна та індивідуальна мета виховання. Значення мети виховання для педагогічної теорії та практики. Мета виховання в різних типах суспільно-економічних формацій. Фактори визначення мети й характеру виховання: рівень розвитку продуктивних сил і виробничих відносин; темпи науково-технічного і соціального прогресу; економічні можливості суспільства, рівень розвитку педагогічної теорії, можливості навчально-виховних установ.

Передумови виникнення ідеї про всебічний і гармонійний розвиток особистості. Еволюція ідей всебічного і гармонійного розвитку особистості в працях давньогрецьких філософів, педагогів-гуманістів епохи Відродження, французьких просвітителів XVIII ст.. Наукове обґрунтування ідеї про всебічний розвиток особистості.

Мета виховання в сучасній школі - всебічний розвиток особистості. Складові частини виховання: розумове, моральне, трудове, естетичне, фізичне, екологічне, правове.

Сучасні зарубіжні педагогічні концепції: прагматична педагогіка (Дж.Дьюї;, неопозитивізм (П.Херс, Дж.Вільсон, Р.Пітерс), неотомізм (Ж.Мартен, У.Каннінгам), екзістенціоналізм, необіхевіоризм. Мета виховання в зарубіжній педагогіці.

Реалізація мети виховання в практичній діяльності педагога.

Основні поняття: мета виховання, всебічний та гармонійний розвиток особистості, індивідуальність, акселерація, ретрадація, спадковість, середовище, виховання, активна діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]