Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_psikh.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
321.02 Кб
Скачать

Програма лекційного курсу Змістовий модуль I Загальні основи педагогіки

Тема 1. Педагогіка як наука

Поняття про педагогіку як науку і навчальну дисципліну. Передумови виникнення та розвитку педагогічної теорії. Основні джерела розвитку педагогічної науки.

Виникнення і розвиток педагогічної теорії в Україні, характеристика основних етапів її становлення: донауковий, етап виникнення теоретичних концепцій виховання і освіти, етап розвитку педагогічної думки. Місце педагогіки в системі наук, що вивчають людину.

Джерела педагогічної теорії: праці педагогів-класиків, монографії, статті.

Предмет і завдання педагогіки. Функції педагогічної науки: науково-теоретична, організаційно-практична, прогностична. Основні категорії педагогіки: педагогічний процес, виховання, навчання, освіта, розвиток, самовиховання, перевиховання. Основні завдання педагогіки: вивчення закономірностей і законів формування і розвитку людської особистості; визначення мети і завдань виховання; дослідження методів і форм організації виховання; вироблення нових технологій виховання.

Структура і галузі педагогіки: загальні основи педагогіки, теорія виховання, дидактика. Система педагогічних наук. Загальна педагогіка як базова наукова дисципліна. Загально педагогічні та функціональні науки. Зв’язок педагогіки з іншими науками. Форми взаємозв`язку: використання нових ідей, теоретичних положень, узагальнених висновків інших наук; творче запозичення методів досліджень та використання конкретних результатів досліджень інших наук; участь у колективних дослідженнях людини.

Основні поняття: педагогіка, виховання, навчання, освіта, педагогічний процес, педагогічна взаємодія, освітня технологія, система педагогічних наук.

Тема 2. Методологія та методи педагогічних досліджень

Поняття про методологію. Методологічна платформа дослідження педагогічної дійсності – теорія пізнання. Основні методологічні принципи: системний, особистісний, діяльнісний, діалогічний, культурологічний, етнопедагогічний, антропологічний.

Педагогічна дійсність та її вивчення.. Педагогічний процес та особливості його протікання. Поняття про методи дослідження. Мета педагогічного дослідження. Поняття про закони та закономірності. Класифікація законів: конкретні, специфічні, загальні.

Класифікація методів педагогічного дослідження: традиційно-педагогічні методи, експеримент, тестування, методи вивчення колективних явищ. Традиційно-педагогічні методи: педагогічне спостереження; дослідницька бесіда, вивчення та узагальнення педагогічного досвіду, вивчення першоджерел, шкільної документації, продуктів діяльності учнів. Спостереження як метод дослідження. Сутність педагогічного спостереження. Вимоги до організації та проведення наукового спостереження. Види спостереження. Педагогічна бесіда як традиційний метод дослідження. Мета педагогічної бесіди, вимоги до її проведення. Вивчення досвіду як історичний метод. Особливості вивчення педагогічного досвіду. Аналіз шкільної документації.

Педагогічний експеримент. Сутність експерименту як методу дослідження. Мета педагогічного експерименту та його етапи. Класифікація експериментів: залежно від мети (констатуючий, творчо-перетворюючий, контрольний), за місцем проведення (природний, лабораторний). Тестування як метод дослідження. Сутність педагогічного тестування. Засоби тестування. Види тестів: інтелектуальні, діагностичні, класифікаційні, аналітичні, тести успішності.

Методи вивчення колективних явищ: анкети, інтерв’ю, метод вивчення групової диференціації. Анкетування як метод збору масового матеріалу. Типи анкет: відкриті, закриті; іменні, анонімні; повні, скорочені. Вимоги до складання анкет. Інтерн’ю як різновид бесіди. Особливості проведення інтерв`ю. Сутність методу соціометрії. Позитивне і негативне соціометричного методу. Кількісні методи в педагогіці. Статистичний метод: реєстрація, ранжування, шкалування. Метод моделювання. Використання математичних методів у педагогіці. Комплексне використання методів педагогічних досліджень.

Основні поняття: методологія, методологічні принципи, метод дослідження, класифікація методів, педагогічний експеримент.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]