Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум економіка 2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Тема 4. Інвестиції

Розвиток економіки України постійно потребує використання інвестиційних ресурсів для розширення та відтворення основних засобів і виробничих потужностей. Це зумовлено тим, що інвестиції складають основу господарської діяльності підприємств будь-якої форми власності та галузевої приналежності, визначають процес їх економічного росту. Старіння основного капіталу, сповільнення темпів економічного розвитку, що характерно для сільськогосподарських виробництв, потребують значних обсягів інвестиційних ресурсів.

Під інвестиціями слід розуміти вкладення засобів, направлених на збільшення реального капіталу суспільства з метою створення додаткового прибутку і отримання бажаного соціально-економічного ефекту.

Слід відрізняти фінансові інвестиції, що характеризують вкладення фінансових коштів у придбання акцій, облігацій, цільові грошові внески та реальні інвестиції, що характеризують вкладення в нове будівництво, в реконструкцію підприємств, технічне переозброєння, купівлю та встановлення нового обладнання, підтримку діючого обладнання та технології.

Формування інвестиційних ресурсів може здійснюватися за рахунок різних джерел. Усі джерела формування інвестиційних ресурсів слід розділити на три основні групи:

  • власні;

  • позикові;

  • привернуті.

Інвестиції можуть здійснюватися за рахунок і державних коштів. Тому, з переходом до ринкових відносин, формування господарського механізму в інвестиційній сфері слід розглядати в рамках побудови ринкової моделі управління економікою в цілому.

Згідно з чинним законодавством про інвестиційну діяльність, всі інвестори, незалежно від форм власності та видів діяльності наділені рівними правами.

Інвестор має право самостійно вирішувати питання об’єму інвестиції, напрямів вкладення ресурсів та їх ефективність.

Інвестори беруть участь в інвестиційному процесі як прямим інвестуванням, так і непрямим.

Непряме інвестування - це вкладення грошових коштів у банк або трастову компанію через посередників з їх реінвестуванням та з їх поверненням з прибутком власникові.

Кожний інвестор повинен вирішити головне питання: куди краще інвестувати свій капітал. При цьому необхідно враховувати множину чинників, що впливають на їх ефективність. З метою відповіді на це питання слід використовувати різноманітну інформацію: показники доходу інвестицій, частку ринку галузей – об’єктів інвестування, капіталоємність проектів, ефективність, число можливих оборотів капіталу і їх ефективність та ін.

Інвестування припускає облік таких умов, як зміна в попиті на продукцію, виробництво нової продукції, зміна ситуації, що впливає на витрати у виробництві та можливі політичні, економічні зміни, зміни в структурі попиту, інфляційні процеси.

У зв’язку з цим, звичайно, найбільш прибутковими інвестиціями є вкладення в новий вид товарів, нові технології.

Інвестиції, перед тим як їх здійснити, потребують визначення джерела їх фінансування. Відомо, що існує два найбільш можливих джерела цього фінансування: власні та запозичені. Вартість власних джерел визначається рівнем отриманих прибутків, вартість запозичених – відсотками за кредити банків, відсотками за облігаціями. Тобто, виникає потреба в зіставленні рентабельності інвестиції та ціни їх залучення.

Існуючий стан економіки та інфляційні процеси змушують мінімізувати строк окупності інвестування, зумовлюють вигідність великих проектів.

Інвестуючи капітал з метою визначення його дохідності, вигідності, можна прорахувати теперішню суму вкладень до певного моменту, а також привести майбутні доходи до сьогоднішнього моменту часу.

Оцінка віддачі від капіталу повинна розглядатися одночасно з урахуванням ризику, що визначається величиною можливого відхилення від очікуваної норми прибутку (доходу).

Норму прибутку на вкладений капітал слід розглядати як доход, що у перспективі може забезпечити подальші інвестиції.

Для оцінки віддачі розроблені моделі, що дозволяють орієнтуватися в розмірах можливого майбутнього прибутку при різноманітних варіантах й в умовах інвестицій, які засновані на формулі складних відсотків (Метод Компаудинга).

, (1)

де Б - величина зросшого капіталу (чистий наведений ефект),

С - вкладені кошти,

Т - строк вкладень,

Е - норма прибутковості.

Суть методу полягає в тому, що ми можемо підрахувати, як виросте базова сума капіталу при щорічному відсотку приросту доходу.

Чистий наведений ефект дорівнює різниці між розміром зросшого капіталу та початковими інвестиціями.

Таким чином, якщо Б>0, інвестиції дадуть прибуток; Б<0, інвестиції будуть збитковими; Б=0, інвестиції не дадуть ні прибутку, ні збитку.

Дисконтувати можна майбутні доходи і витрати, обчислюючи їх теперішню повну вартість.

Знання останньої допомагає заздалегідь порівнювати прибутковість альтернативних варіантів інвестування капіталу.

Принцип дисконтування обернений принципу компаудингу, це приведення майбутніх доходів до нинішнього моменту часу. Розрахунок поточної вартості майбутнього потоку капіталу „ЧТС”. Ці кошти накопичуються за період функціонування проекту при фіксованій нормі відсотка.

Коефіцієнт дисконтування дорівнює:

,

де КД- коефіцієнт дисконтування;

% - десяткове вираження ставки процента.

Коефіцієнт дисконтування (або мінімальний коефіцієнт окупності) повинен бути рівний або фактичній величині ставки відсотка по довгострокових позиках на ринку капіталів або ставці відсотка високооплачу вальним позичальником. Коефіцієнт дисконтування повинен відображати фактичні додаткові витрати щодо залучення капіталу. Тобто, повинен бути мінімальний рівень надходжень, нижче за який підприємець вважає недоцільним інвестувати наявний капітал. Західні фінансисти називають це терміном „мінімально привабливий рівень доходу”.

Якщо інвестиції здійснюють не одноразово, а має місце тривалий процес інвестування, то розрахунки за формулою (1) будуть не зовсім коректні. Можливо, що після завершення проекту, обладнання, яке відпрацювало запланований період, наприклад, придбання лінії з переробки сільгосппродукції, буде продане за своєю залишковою вартістю. У такому разі необхідно його зараховувати.

Розрахунок чистого наведеного ефекту допомагає обчислити його абсолютний розмір. Але абсолютний розмір далеко не завжди дає правильне уявлення про економічну ефективність інвестиції. Більш об’єктивно можна оцінити ситуацію, якщо зіставити чистий наведений ефект з сумою початкових інвестицій у них. Порівняння чистого наведеного ефекту та початкових інвестицій лежить в основі розрахунку рентабельності інвестицій. Формула розрахунку така:

,

де П – прибуток; К – інвестиційний капітал.

Формула розрахунку ефективності інвестицій має окремі особливості. Перша із них полягає в тому, що як економічний ефект тут використовують чистий прибуток, а не грошовий потік. Друга особливість – чистий прибуток беруть без врахування його поточної вартості. Це, безумовно, з одного боку, спрощує розрахунки, але, з іншого, може призвести до неправильного тлумачення одержаних результатів.

Однак, при оцінці ефективності інвестицій в цілому поза увагою залишається час, упродовж якого буде досягнута окупність початкових вкладень. Строк окупності інвестицій розраховується згідно з наведеною формулою:

,

де К - інвестиційний капітал;

П – чистий прибуток.

Строк окупності інвестицій пов’язаний з можливістю реінвестування доходів та одержання відповідно додаткових прибутків. Капітал завжди віддаватиме перевагу тим проектам, які забезпечать найкоротший термін його окупності за інших рівних умов.

Період окупності легко розрахувати, але даний показник не враховує динаміку подій після того, як проект окупить себе. Крім цього, аналіз строків окупності інвестицій роблять, враховуючи недисконтовані грошові потоки. Це може значно викривити одержані результати.

Як видно з наведеної формули, зіставлення інвестицій роблять з грошовим потоком від проекту. Як тільки він перевищить їх, період, у якому це сталося, і буде вважатися кінцевим у визначенні строку окупності та інвестицій.

Чому важливо знати строки окупності інвестицій? Тому що це пов’язано з можливістю реінвестування доходів та одержання відповідно додаткових прибутків. Капітал завжди віддаватиме перевагу тим проектам, які забезпечать найкоротший термін його окупності за інших рівних умов.

Пропонована формула має й окремі недоліки. Так, вона залишає поза увагою суми грошових потоків, які будуть одержані поза строком окупності інвестицій. Крім цього, аналіз строків окупності інвестицій роблять, враховуючи недисконтовані грошові потоки. Це може значно викривити одержані результати.

Практичні завдання

Завдання 1

Для придбання технологічної лінії з переробки насіння надано два проекти, серед яких потрібно вибрати найбільш ефективний (табл. 4.1.).

Таблиця 4.1

Вихідні дані

Показники

Інвестиційний проект

А

Б

Обсяг інвестицій, тис. грн.

10000

11000

Період експлуатації, років

3

4

Прийнята дисконтна ставка, %

12

15

Прибуток по роках експлуатації, тис. грн.

1-й рік

2000

2000

2-й рік

4000

3000

3-й рік

6000

3000

4-й рік

-

4000

Річна сума амортизації, тис. грн.

1000

1500

Розрахунок ефективності інвестиційних проектів здійснити в наведеній таблиці

Таблиця 4.2

(тис. грн.)

Показник

Формула для розрахунку

Період

(рік)

Інвестиційний проект А

Інвестиційний

проект Б

Методика розрахунку

Результат

Методика розрахунку

Результат

Грошовий потік

1

2

3

4

Теперішня вартість грошового потоку в результаті дисконту-вання

I

II

III

IV

Чистий приведений дохід

Індекс дохідності

Період окупності

1. Розрахуйте чистий приведений дохід, індекс дохідності та період окупності.

2. Зробіть відповідні висновки щодо ефективності інвестиційного проекту.

Завдання 2

Для модернізації парку збиральних машин ТОВ „Авангард” необхідно інвестиційний капітал. Він може бути сформований за власні кошти за умови використання щорічного реінвестування при зростанні базового капіталу. З метою прийняття рішення щодо співвідношення майбутніх доходів з поточною їх вартістю необхідно провести відповідні розрахунки (табл. 4.3.).

Таблиця 4.3

Вихідні дані

Показники

Дані інвестиційного проекту

1. Інвестиційні кошти, тис. грн

(базова сума)

800,0

2. Щорічне реінвестування, років

5

3. Щорічне зростання базового капіталу, %

10

Розрахувати, як зросте базова сума капіталу при щорічному відсотку його приросту та зробити висновок щодо можливості інвестування в цей проект.

Завдання 3

З метою оновлення парку машин сільськогосподарського напрямку сформовано базовий інвестиційний капітал. Прийнята дисконтна ставка становить 10 %, яка може бути змінена у бік зростання. Слід розрахувати дисконтовані грошові потоки, які очікуються від проведення даного заходу. Дані для розрахунку наведені у табл. 4.4

Таблиця 4.4

Вихідні дані

Показники

Варіант 1

Варіант 2

1. Базовий капітал, тис. грн.

1200,0

1200,0

2. Щорічні грошові потоки, тис. грн.

400,0

400,0

3. Дисконтна ставка, %

10

15

4. Період використання, рік

4

4

Розрахунки по варіантах зробити згідноз нижченаведеною таблицею 4.5.

Таблиця 4.5

Дисконтування

Рік

Щорічні грошові потоки

Коефіцієнт дисконтування

Чиста поточна вартість

0

1200,0

1

400,0

2

400,0

3

400,0

4

400,0

Всього

1. Розрахуйте чистий приведений дохід, індекс дохідності та період окупності.

2. Порівняти варіанти та зробити висновки.

Завдання 4

За розрахунком варіантів робіт на механізацію скотомісць для великої рогатої худоби становить 100,0 тис. грн. З метою вирішення ефективності використання інвестиційного капіталу слід майбутні доходи привести до поточного часу.

Таблиця 4.6

Вихідні дані

Показники

Дані інвестиційного проекту

1. Базовий капітал, тис. грн.

100,0

2. Щорічне реінвестування, років

6

3. Щорічне зростання базового капіталу, %

12

Розрахувати, як зросте базова сума капіталу при щорічному відсотку його приросту та зробити висновок щодо можливості інвестування в цей проект.

Завдання 5

Інвестиції в основний капітал України мають різні джерела фінансування. В таблиці деякі з них дані наведені в динаміці за 5 років. Їх структура дуже важлива для розвитку економіки України.

Таблиця 4.7

Інвестиції в основний капітал за джерелами фінансування

(млн. грн.)

Показники

Роки

2006

2007

2008

2009

2010

Коштів державного бюджету

6846

10458

11576

6687

9479

Коштів місцевих бюджетів

5446

7324

9918

4161

4357

Власних коштів підприємств та організацій

72337

106520

132138

96019

83997

Кредитів банків та інших позик

19406

31182

40451

21581

20611

Розрахувати динаміку інвестиційних вкладень за джерелами фінансування та зробити висновки.

Завдання 6

Базовий капітал на створення тваринницьких приміщень (включаючи механізацію) у сільськогосподарському товаристві „Мрія” становив 9800,0 тис. грн. Розподіл грошових ресурсів за направленнями та передбачений прибуток наведено у табл. 4.8

Таблиця 4.8

Вихідні дані

Направлення

Капітальні вкладення (КВ)

Прибуток

(П)

1. Тваринницьке приміщення,

у тому числі:

- для великої рогатої худоби

5400,0

4600,0

- для свиней

3200,0

3000,0

- для овець

2200,0

2300,0

Необхідно розрахувати коефіцієнт ефективності та срок окупності вкладених ресурсів. Проаналізувати та зробити висновки.