Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 корнієнко 25-28.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

26. Що таке «навантажувальні засоби систем транспорту»

Вантажні пристрої. Основні операції на вантажному пункті подача і розподіл матеріалу, акумуляція його перед навантаженням, приймання порожніх составів, розміщення їх по навантажу­вальному фронті, пересування під навантаженням, навантаження, зважування вагонів, розрівнювання і ущільнення матеріалу, запобігання його розпилення; обробка соста­вами, що охороняють від змерзання, відправлення навантажених вагонів.

Ватажні пристрої розрізняють:

за способом навантаження - з безпосереднім і конвеєрним навантаженням,

за способом акумулювання корисної копалини - з бункерним і безбункерним аку­мулюванням,

за кількістю приймальних шляхів - одно- і багатоколійні,

за характером розташування бункерів щодо шляхів - з подовжнім, поперечним і комбінованим розташуванням.

На рис. 1.3 показані загальні схеми бункерів при безпосередньому навантаженні. Переваги безпосереднього навантаження: забезпечення значного навантажувального фронту при мінімальному розвитку навантажувальних колій і при мінімальній кількості маневрових операцій, зручність завантаження в криті і відкриті вагони; простота ванта­жних пристроїв. Недоліки здрібнювання матеріалу, складність забезпечення рівномір­ного завантаження вагонів, неможливість автоматизації.

Рис. 1.3. Схеми бункерів: а - прямокутного з центральним розвантаженням, б - прямокутного з двостороннім розвантаженням, в - односхилового, г – двоскатного з бічним розвантаженням, д - двоскатного з бічним і центральним розвантаженням, е – параболічного.

На рис. 1.4 представлені можливі схеми розташування бункерів щодо шляхів. Поздовжнє розташування бункерів забезпечує значну довжину навантажувального фронту при найменшій кількості маневро­вих операцій, але може бути застосоване, коли завантажується тільки один-два сорти корисної копалини. Поперечна схема забез­печує одночасне навантаження декількох сортів корисної копалини, але вимагає значної кількості маневрових робіт.

Конвеєрне навантаження можна здійснювати звичайним конвеєром (рис. 1.5а,б) На рис. 1.5 в,г показане навантаження матеріалу за допомогою конвеєра з навантажувальною стрілою: кінець конвеєра за допомогою вантажопідйомних пристроїв може підніматися або опускати­ся, проходячи через проріз у підлозі. Перша конструкція простіше, але її можна застосовувати тільки в тих випадках, коли здрібню­вання корисної копалини не знижує його якості. Ту та іншу схеми можна виконувати як з нерухомим (а, в), так і з рухомим конвеєром (б,г). При першій схемі вагон при навантаженні потрібно переміщати, при другій - вагон нерухомий, а конве­єр переміщається і розподіляє вантаж уздовж вагона. Переваги конвеєрного навантажен­ня зосередження навантажувальних операцій в одному місці, що полегшує контроль на­вантаження і автоматизацію, можливість застосування вантажних стріл. Недоліки скла­дність, необхідність високопродуктивного устаткування для забезпечення нормативного часу завантаження составів.

Рис. 1.4. Розташування бункерів: а - поздовжнє, б - поперечне; в - поздовжньо-поперечне.

Загальні переваги всіх схем бункерного навантаження відсутність великих прос­тоїв вагонів, надійність, відсутність твердого зв'язку роботи гірничого підприємства і залізничного транспорту. Загальні недоліки: значні капітальні вкладення і експлуатаційні витрати, подрібнювання копалини.

Автоматизація бункерного навантаження повинна передбачати:

1. Включення і відключення живильників і конвеєрів, відкриття і закриття затворів.

2. Протягання составів під навантаженням, здійснене маневровими пристроями, що переміщують візками, обладнаними автозчепленнями, маневровими лебідками, штовхачами.

3. Вирівнювання і ущільнення вантажу, перекриття міжвагонного простору.

4. Зважування і дозування вагонів. Зважування виконається на вагонних вагах, що дають імпульс на припинення навантаження або довантаження вагона.

При безбункерному (безперервному) навантаженню вагони завантажують безперервно і для безперебійної роботи підприємства їх треба постійно мати на навантажува­льному пункті. При цьому відсутні дорогі бункери, але потрібно мати значний запас залізничних вагонів під навантаження, тобто мати «бункер на колесах». Безбункерне на­вантаження здійснюють через навантажувальні конвеєри за схемами рис. 1.а,б,в,г з тією різницею, що бункери відсутні.

Схема відкритої бункеризації, широко застосована на шахтах Кривого Рогу, наведена на рис. 1.3а.