Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БПлан.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
684.03 Кб
Скачать

39

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

АВТОМОБІЛЬНО-ДОРОЖНІЙ ІНСТИТУТ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Кафедра: «Менеджмент організацій»

КУРСОВА РОБОТА

З дисципліни: «Маркетинг підприємств»

На тему: «Складання бізнес-плану»

Виконала: ст. гр. МО-05б

Нестеренко Я.

Перевірив: ас. Курган О.Г.

ГОРЛІВКА 2009

РЕФЕРАТ

Курсова робота: 50 с., 2 рис., 22 табл., 10 додатків, 8 джерел.

Об'єкт дослідження – магазин з продажу кімнатних рослин “Violette ”.

Ціль роботи – створення бізнес-плану нового магазина.

У роботі приведені основні розділи бізнес-плану. На підставі доступної інформації описуються цілі підприємства, його місія і фактори успіху. Наводиться початковий баланс створюваного підприємства, для того, щоб визначити які види активів потрібні, джерела й очікувані види фінансування стартової діяльності.

Перераховуються основні продукти що реалізуються у магазині, проводиться аналіз конкуренції, визначаються сильні і слабкі сторони підприємства, а також здійснюється аналіз ринку.

Окремо розглядається розробка маркетингової стратегії магазина (ціни, просування, канали збуту, використовувані рекламні засоби).

На підставі узагальнення інформації розробляється виробничий і фінансовий план на найближчий період (3 роки), описуються основні потоки коштів, прогнозується майбутній виторг магазина, і складаються прогнозні баланси.

На основі отриманих результатів можна зробити висновок про ефективність створення нового підприємства і використовувати їх для економічного обґрунтування одержання позикових коштів у банку.

БІЗНЕС-ПЛАН, ПОЗИКОВІ КОШТИ, ВЛАСНІ КОШТИ, ВИРОБНИЧИЙ ПЛАН, ФІНАНСОВИЙ ПЛАН, КОНКУРЕНЦІЯ, РЕКЛАМА, БЕЗЗБИТКОВІСТЬ

ЗМІСТ

6.2 Перелік рекламних заходів з використанням конкретних ЗМІ 23

6.3 План-графік рекламних заходів у ЗМІ 24

7.1 Організаційна структура 26

7.2 Керування 26

7.3 Недоліки керування 27

7.4 Штатний розклад 27

9 ФІНАНСОВИЙ ПЛАН 29

9.1 Основні припущення 29

9.2 Аналіз беззбитковості 29

9.3 Прибутки та збитки 30

9.4 Прогноз балансу 31

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 39

ДОДАТОК Ж…………………………………………………………………….47

ДОДАТОК З……………………………………………………………………..48

ВСТУП

В умовах ринку нереально домогтися стабільного успіху в бізнесі, якщо не планувати ефективно його розвиток, не акумулювати постійно інформацію про власні перспективи і можливості, про стан цільових ринків, положенню на них конкурентів і т.д.

Необхідно точно представляти свої потреби на перспективу не тільки в матеріальних, трудових, інтелектуальних, але й у фінансових ресурсах, що особливо істотно в ринковій економіці. Важливо передбачити і джерела їхнього одержання, вміти виявляти ефективність використання ресурсів у процесі роботи підприємства. Великий досвід закордонних і російських підприємств доводить, що недооцінка планування підприємницької діяльності в умовах ринку, його ігнорування або некомпетентне здійснення приводять до величезних економічних втрат і, у кінцевому рахунку, до банкрутства.

Головна ціль, що переслідує підприємство – досягнення максимуму прибутку при мінімумі витрат. План фірми сприяє рішенню цієї задачі, визначаючи найбільш вигідні джерела фінансування і раціональні напрямки витрати коштів, забезпечуючи стійке положення підприємства на ринку.

Окремі підприємства здатні домогтися деякого успіху, не затрачаючи великої праці на планування. Планування саме по собі не гарантує успіху. Але планування може забезпечити чимало важливих і сприятливих факторів для підприємства.

Бізнес-план виступає як об'єктивна оцінка результатів ринкової діяльності компанії і, у той же час як необхідний інструмент проектно-інвестиційних рішень відповідно до потреб ринку. У плані характеризуються основні аспекти комерційного підприємства, аналізуються проблеми, з якими воно зіштовхується, і визначаються шляхи і методи їхнього рішення. Звідси бізнес-план виступає одночасно в якості пошукової, науково-дослідної і проектної роботи.

Завдяки бізнес-планові у керуючого з'являється можливість глянути на підприємство мов би з боку. Ціллю такого плану може бути одержання кредиту, залучення інвестицій, визначення стратегічних і тактичних орієнтирів фірми, оцінка її ринкового положення, досягнення необхідних результатів по обсягах збуту продукції та ін.

Бізнес-план – багатоплановий управлінський інструмент. Він передбачає рішення як стратегічних, так і тактичних задач, що стоять перед підприємством, незалежно від його функціональної орієнтації, у тому числі: організаційно-управлінська і фінансово-економічна оцінка стану підприємства; виявлення потенційних можливостей бізнесу, аналіз сильних і слабких його сторін; формування інвестиційних цілей на планований період.

У бізнес-плані обґрунтовуються загальні і специфічні елементи функціонування підприємства в умовах ринку, вибір стратегії і тактики конкуренції, проводиться оцінка фінансових, матеріальних, трудових ресурсів, необхідних для досягнення цілей підприємства.

Бізнес-план забезпечує об'єктивне уявлення про можливості розвитку виробництва, способи просування товару на ринок, цінах, можливий прибуток, основні фінансово-економічні результати діяльності підприємства, виявляє зони небезпек, пропонує шляхи їхнього обмеження. Подібний план використовується незалежно від сфери діяльності, масштабів, виду власності, організаційно-правової форми компанії. У ньому знаходять своє рішення як внутрішні задачі, зв'язані з керуванням підприємства, так і зовнішні, обумовлені, зокрема, взаєминами з іншими фірмами й організаціями.

Бізнес-планування займає усе більш істотну частку в сучасному менеджменті.

У постійно динамічному діловому світі для бізнесу відкривається зараз безліч нових можливостей. Бізнес-планування допомагає менеджерові не упустити їх і використовувати для перетворення і підвищення ефективності діяльності на ринку.

1 Резюме проекту

Метою проекту – є відкриття салону-магазину «Violette», який спеціалізується на продажі широкого асортименту кімнатних рослин (75% - фіалки, 25% - інші рослини) та аксесуарів різних цінових категорій. В асортименті «Violette» будуть входити: квіти в горщиках; саженці фіалок та інших рослин; різні аксесуари для домашнього розведення квітів.

1.1 Цілі проекту

Ціль проекту – описання створення та побудови фінансової моделі магазину квітів і аксесуарів для їх вирощування. Даний бізнес-план представляє «Violette» потенційним інвестором з ціллю фінансування діяльності салону-магазину в об’ємі 67000 грн. На основі договору про надання кредиту. «Violette» готов погасити кредит та виплатити по ньому відсотки на протязі 1 року з моменту його отримання.

1.2 Місія підприємства

Місія салону-магазину «Violette» можливість відкрити красивий бізнес, дарувати людям позитивні емоції, продавати ніжний, красивий товар, який має приємний запах, також вгадування споживчих побажань.

1.3 Фактори успіху

Секрет успіху в цьому бізнесі заключається в розумінні імпульсивного характеру цього сектору ринку. Часто люди купують квіти, беручи до уваги імпульсивні бажання, і звернення продавця до стратегічної точки дає можливість до їх реалізації.

2 Огляд компанії

Багатовікова традиція супроводжувати будь-яку значущу подію в житті квітами прочно тримається в думці людей всього світу, а тому команда салону-магазину «Violette», можуть бути впевнені, що наш товар буде завжди потрібен.

2.1 Правова форма

Салон-магазин «Violette» є одноособовим підприємством без утворення юридичної особи. Саме цей вид правової форми буде самим оптимальним для нашого проекту, так як він має наступний ряд переваг:

- може бути заснован на малому капіталі;

- ризик власника обмежен взятим кредитом;

- персонал салону мають широкі можливості по управлінню. Це не призведе до різних помилок, тому що всі рішення по основним питанням будуть приймати разом;

- гарантує непреривність управління;

- витрати на організацію і управління нижче, ніж в інших товариствах. Власник салону-магазину «Violette» одночасно є їйого директором. Інший персонал, що вимагається, буде найматися директором.

2.2 Початок діяльності

Персонал салону-магазину «Violette» мають досвід збуту квітів і потрібних аксесуарів шляхом створення аналогічних салонів. На основі детально опрацьованих планів діяльності встановлено, що для успішного початку випуску та реалізації продукції, необхідно здійснити інвестиції в розмірі 67000 грн. Отримані гроші будуть використані:

- на аренду, підготовку і утримання торгівельних площ та складських приміщень;

- на закупівлю обладнання, товарів і необхідних допоміжних товарів;

- на заробітну плату співробітників салону;

- на інші витрати шляхом створення оборотного капіталу на період першого року виробничої діяльності.

Таблиця 2.2.1 – Початковий баланс

Код

Стаття

Сума, грн.

Початкові витрати

01

Канцелярські витрати

100

02

Регістрація

200

03

Інші початкові витрати

350

04

Усього початкові витрати

650

Необхідні початкові активи

Короткострокові активи:

05

Грошові кошти

1000

06

Початковий запас сировини

2000

07

Інші короткострокові активи

2000

08

Усього короткострокові активи

5000

Довгострокові активи:

09

Офісні та виробничі меблі

1850

10

Освітлювальні прилади

2000

11

Комп'ютер (1 шт.)

5000

12

Принтер

1500

13

Сканер

1000

14

Кондиціонер

4000

15

Аренда приміщення

18000

16

Комунальні послуги

18000

17

Реклама

10000

18

Усього довгострокові активи

61350

19

Усього активи

66350

20

Потреба в позикових коштах

67000

Джерела фінансування

Короткострокові зобов'язання:

21

Короткострокові кредити

67000

22

Усього короткострокових зобов'язань

67000

Взаємини з кредитором. Короткострокове кредитування здійснюється комерційним банком «Приватбанк». Вказаний кредит потрібен для фінансування витрат для відкриття салону-магазину квітів. «Violette» готовий погасити кредит і виплатити по ньому відсотки в розмірі 20% на протязі 1 року з дати його отримання.

Таблиця 2.2.2 – Обслуговування кредиту

Показники

Квартали

1

2

3

4

Залишок позикових засобів на початок періоду

80400

60300

40200

20100

Сума виплачуваних відсотків,%

3350

3350

3350

3350

Сума повернення основної суми боргу

16750

16750

16750

16750

Загальна сума повернення

20100

20100

20100

20100

Сума позикових коштів, що залишилася

60300

40200

20100

0

Докладний графік обслуговування кредиту з розбивкою по місяцях приведений у додатку А.

2.3 Дислокація компанії та приміщення

Для відкриття квіткового салону треба не меньше 70кв.м., на яких розміститься торгівельний зал та невеликий склад. Оскільки для квітів критичні умови зберігання – на обладнанні не економити. Приміщення необхідно обладнати кондиціонером, який буде підтримувати оптимальну температуру. Даним вимогам відповідає приміщення, розташоване за адресою проспект Перемоги 53, умови використання – аренда. Ринком збуту квітів буде місто Горлівка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]