Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспек лекцій ФО І.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Контрольні запитання до теми

  1. Поняття товарів згідно П(с)БО 9.

  2. Сутність поняття дебіторська заборгованість.

  3. Що таке торгівельна націнка і як вона обліковується?

  4. Характеристика рахунку 28.

  5. Методи оцінки товарів.

  6. Документальне відображення руху товарів.

  7. Синтетичний та аналітичний облік товарів.

Змістовий модуль 3. Особливості обліку коштів та розрахунків як об’єктів фінансового обліку

Тема 12. Облік коштів та готівкових розрахунків

1. Теоретичні аспекти готівкових розрахунків та обліку каси

2. Порядок оформлення касових операцій

3. Порядок ведення касової книги та обов’язки касира

4. Порядок визначення строків здавання готівкової виручки (готівки) та розрахунку ліміту каси

12.1. Теоретичні аспекти готівкових розрахунків та обліку каси

Підприємства (підприємці), які відрили поточні рахунки в банках і зберігають розрахунки за своїми грошовими зобов’язаннями, що виникають у господарських відносинах, пріоритетною в безготівковій формі, а також у готівковій формі (з дотриманням чинних обмежень) у порядку, встановленому законодавством України.

Гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) потягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлюється відповідною постановою Правління Національного банку України, на сьогодні – 10000 грн. Платежі понад зазначену граничну суму проводяться виключно в безготівковій формі. Кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Готівка – валюта України та іноземна валюта у вигляді грошових коштів (грн.., коп. і т.д.). Згідно П(с)БО 4 під грошовими коштами розуміють готівку, кошти на рахунках у банку та депозитах до запитання.

Каса – приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів. Під касою також розуміють всю сукупність готівки та грошових документів, що є у підприємствах. В касі можуть зберігатись цінні папери, грошові документи, які є бланками суворої звітності: трудові книжки і вкладні листи до них, квитанції дорожніх листів автотранспорту, оплачені путівки в санаторії, поштові марки, проїзні квитки, бланки акцій.

Крім “каса” існує поняття операційна каса. Для операційної каси не обов’язково виділяти спеціальне ізольоване приміщення. Вона може знаходитись в торговому залі, салоні, кіоску. В операційній касі знаходиться належним чином зареєстрований реєстратор розрахункових операцій (РРО), через який і здійснюється приймання виторгу. Операційна каса не призначена для зберігання готівки. У скриньці РРО після виконання обнуляючого звіту, може залишатись готівка – розмінна монета. Посадова матеріально-відповідальна особа, яка завідує касою називається касиром. Він призначається наказом керівника після ознайомлення його з “Порядком ведення касових операцій у національній валюті” № 21 і письмовим підтвердженням про це, після чого касиром укладається договір про повну матеріальну відповідальність за збереження прийнятих цінностей. Касу може вести бухгалтер, але про це треба повідомити установу банку.