Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні рекомендації.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
31.29 Кб
Скачать

3. Правила оформлення кваліфікаційної магістерської та дипломної роботи

Магістерські, дипломні роботи пишуть державною мовою, за винятком списку літератури, де використане джерело записується так, як було видане, наприклад, російською чи англійською мовою. Цитати з цих джерел наводяться в тексті лише українською мовою. Виняток - цитати з неперекладених українською мовою літературних творів, або ж цитати іноземною мовою, які використовують для порівняння семантичних характеристик.

Обсяг випускної роботи для студентів гуманітарних спеціальностей: спеціаліста - 60-70 ст., магістра - 70-80 с; природничо-математичних спеціальностей: спеціаліста - 50-60 с, магістра 60-70 с, що визначається характером роботи. Обсяг включає рукопис, ілюстрації та список використаної літератури.

Назва кваліфікаційної (дипломної) роботи має бути стислою, конкретною, відповідати спеціальності та суті дослідженої проблеми, вказувати на предмет і мету кваліфікаційного дослідження. Іноді для більшої конкретизації до назви можна додати невеликий (4-6 слів) підзаголовок.

При написанні кваліфікаційної (дипломної) роботи студент повинен обов'язково посилатись на авторів і джерела, з яких запозичив матеріали або окремі результати. У разі використання запозиченого матеріалу без посилання на автора та джерело кваліфікаційну роботу не розглядають.

У кваліфікаційній (дипломній) роботі треба стисло, логічно й аргументовано викладати зміст і результати досліджень, уникати загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології.

Роботу оформляють на стандартному папері формату А4 (21 х 29,5 см). Сторінки мають поля: ліворуч - З0 мм, праворуч - 10 мм, зверху - 25 мм, знизу - 25 мм. Графіки, схеми, діаграми та фотографії позначають як рисунки. Номер сторінки ставлять посередині верхнього поля сторінки, нумерація починається з 4-ї сторінки.

Кваліфікаційну (дипломну) роботу подають у вигляді спеціально підготовленого рукопису в твердому переплетенні.

4. Захист магістерських та дипломних робіт

Керівники подають магістерські (дипломні) роботи у навчально-методичний відділ за 5 днів до державного іспиту, що є умовою допуску студента до державної атестації.

Студент має отримати і подати Державній комісії відгук свого наукового керівника про магістерську (дипломну) роботу.

Відгук наукового керівника має містити оцінку діяльності магістранта (дипломника) під час виконання дослідження та характеристику індивідуальних якостей його особистості.

Останнє речення відгуку має містити фразу про те, чи відповідає робота вимогам, які висувають до магістерських (дипломних) робіт, і якої оцінки, на думку керівника, ця робота заслуговує.

Студент має отримати внутрішню і зовнішню рецензію на свою магістерську роботу. Допускається отримання лише зовнішньої рецензії (з іншої кафедри інституту чи університету) на дипломну роботу спеціаліста. Внутрішніми рецензентами можуть бути професори і доценти будь якої кафедри Інституту крім тієї, де виконувалась магістерська робота. Зовнішніми рецензентами можуть бути фахівці, які працюють в організаціях, наукових установах і вищих навчальних закладах у тій галузі, якої стосується тема магістерської роботи.

У рецензіях обов'язково варто відобразити такі аспекти:

адекватність змісту роботи заявленій темі (назві) і меті;

повнота і детальність виконання завдань;

новизна й достовірність здобутих результатів;

практична цінність роботи та можливість реалізації запропонованих автором рекомендацій.

Рецензент може висловити зауваження і вказати на недоліки магістерської роботи. В останньому реченні рецензент зазначає, якої оцінки, на його думку, заслуговує робота.

До захисту допускають лише роботи студентів, які:

мають позитивний відгук кафедри щодо проходження процедури попереднього захисту;

мають відгук наукового керівника та рецензії;

оформлені відповідно до вимог даного положення.

До державної атестації не допускають студентів, які не подали вчасно магістерської (дипломної) роботи, або мають академічну заборгованість.

Захист магістерської роботи відбувається на відкритому засіданні ДЕК.

На захисті магістрант (дипломант) робить коротку доповідь (10-15 хв.), де викладає мотиви вибору теми магістерської (дипломної) роботи, характеризує поставлені цілі і завдання, предмет і методи дослідження, висунуту гіпотезу, здобуті результати і висновки, обґрунтовує їх і вказує на теоретичну і практичну значущість. Потім зачитується відгук керівника та рецензії на роботу і заслуховуються відповіді студента на зауваження, зроблені у відгуку та рецензіях. Після цього студенту ставлять запитання не тільки члени комісії, а й усі присутні.

Рішення Державної екзаменаційної комісії про оцінки за магістерські та дипломні роботи приймаються на закритому засіданні ДЕК, де обговорюються результати захисту і відкритим голосуванням простою більшістю голосів членів комісії (при рівній кількості голосів «за» і «проти» голос голови ДЕК є визначальним) дається оцінка кожного захисту. Керівник роботи може брати участь в обговоренні і винесенні рішення про оцінку магістерської (дипломної) роботи з правом дорадчого голосу.

Отримання незадовільної оцінки за магістерську (дипломну) роботу на її захисті не позбавляє студента, права складати державні екзамени з решти дисциплін, передбачених навчальним планом за відповідною спеціальністю. При цьому студента стаціонару відраховують з вищого навчального закладу і направляють на роботу у встановленому порядку для молодих спеціалістів. У цьому випадку студенту замість диплома видають довідку встановленого зразка.

Повторний захист магістерської (дипломної) роботи дозволяється протягом 3-х років після закінчення університету за умови подання з місця роботи позитивної характеристики.

Студентам, які не захищали магістерську (дипломну) роботу з поважних причин, підтверджених документально, ректор університету може продовжити термін захисту до наступного періоду роботи ДЕК.

Після захисту магістерські (дипломні) роботи зберігають на кафедрі впродовж 2 років, а потім передають до архіву.

Результати кращих магістерських та дипломних робіт, які мають певний теоретичний і практичний інтерес, можуть бути опубліковані у вигляді статей у збірниках наукових праць університету чи журналах, у формі методичних рекомендацій; доповідаються на наукових конференціях тощо.

Це положення щодо структури і правил оформлення випускних кваліфікаційних (дипломних) робіт містить загальноприйняті вимоги, що можуть бути конкретизованими і доповненими кожною кафедрою, виходячи із специфіки досліджень і здобутих експериментальних результатів.