Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методическое пособие - Экономическая теория [на укр.яз.].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
786.94 Кб
Скачать

Проблема інтеграції економіки України у світове господарство

До здобуття незалежності економіка України була тісно інтегрована в економічний простір СРСР. Зв’язки України з іншими країнами світу були обмежені і здійснювалися через загальносоюзні органи. Причини цього такі: а) економіка СРСР будувалася як єдиний централізований народногосподарський комплекс, в якому республіки не мали права проводити самостійну зовнішньоекономічну політику; б) нераціональне розміщення виробництва; в) слабке входження СРСР у світове господарство.

На сучасному етапі Україна, як незалежна держава, не може стояти осторонь розвитку цивілізації, її рух до ринкової економіки передбачає активне співробітництво із суб’єктами світового ринку.

Серед обставин, що обумовлюють необхідність інтеграції України у світову економіку необхідно виділити: низький технічний рівень виробництва; нераціональну структуру виробництва; обмеженість сировинних ресурсів; анти екологічний стан економіки; неефективна структура зовнішньоекономічного обороту.

Інтеграція нашої країни у світове співтовариство зумовлюється насамперед, технологічними потребами. Народногосподарський комплекс України характеризується низьким технічним рівнем виробництва, малоефективними використанням ресурсів. Особливо помітне відставання у машинобудуванні та переробних галузях. Народногосподарський комплекс України має нераціональну структуру виробництва. Раніше Україна спеціалізувалася на природо-, фондо-, енерго-, матеріаломісткому виробництві. І водночас не розвивалися такі галузі як електроніка, комп’ютерна техніка, середнє і точне транспортне і сільськогосподарське машинобудування.

Необхідність інтеграції України у світову економіку пов’язане з ресурсною проблемою. Запаси деяких видів ресурсів на її території є в малих обсягах: природний газ, нафта, благородні метали тощо.

Суттєвою рисою економіки України є її антиекологічний стан як наслідок негативного впливу створених понад норму індустріальних і енергетичних комплексів.

Для України характерна неефективна структура зовнішньоекономічного обороту, оскільки в ній переважають сировинні товари.

Які шляхи доцільно використати Україні для її інтеграції у світову економіку? Перший є традиційний, найпоширеніший – забезпечення вітчизняного експорту.

Другий шлях інтеграції – це розвиток прямого виробничого співробітництва між підприємствами України та інших країн.

Третій шлях – це залучення в Україну іноземного капіталу і, насамперед, у формі прямих інвестицій у підприємства , що виробляють сучасну продукцію та послуги.

Четвертий шлях – розвиток науково-технічного співробітництва (спільні наукові дослідження, обмін патентами, науково-технічною інформацією тощо).

П’ятий шлях – це участь України у міжнародних фінансово-кредитних, науково-технічних, господарських та інших організаціях і закладах.

Україна потребує чіткої стратегії і програми виходу на світовий ринок, обґрунтованих пріоритетів зовнішньоекономічної діяльності.

Теми та плани семінарів і самостійної роботи з дисципліни ”Економічна теорія”

Розділ І. Загальні основи економічного розвитку – 2 год.

  1. Економічна теорія як наука:

а) виникнення та розвиток економічної теорії;

б) предмет, функції та методи економічної теорії.

  1. Рушійні сили економічного розвитку:

а) економічні потреби суспільства та їх структура. Закон зростання потреб. Економічні інтереси.

б) суспільне виробництво та його структура; чинники виробництва та їх взаємодія;

в) економічна ефективність використання ресурсів та її показники.

  1. Сутність і основні структурні елементи економічної системи. Типи економічних систем та критерії їх класифікації:

а) формаційний підхід: чистий капіталізм (ринкова економіка); командно-адміністративна система; сучасні змішані системи; перехідні економічні системи;

б) цивілізаційний підхід: доіндустріальна епоха; індустріальна епоха; постіндустріальна цивілізація.

  1. Відносини власності в економічній системі:

а) економічний зміст, типи та форми власності;

б) роздержавлення та приватизація в Україні.