Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Ministerstvo_osviti_i_nauki.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
123.42 Кб
Скачать

5. Перспективи розвитку туризму

Подальший розвиток регіонального туризму у контексті нових соціально-економічних, географічних умов бачиться у створенні цілісної системи державного управління на обласному та місцевому рівнях, розбудови нових доріг, готелів, туристичних баз та ін. Важливою привабливістю для туристів повинні стати не тільки екзотичні місця, культурно-історичні пам'ятки, музеї, але й специфічні послуги, національні звичаї і обряди, високоякісне обслуговування, спеціалізовані центри, спортивні ігри, лікувально-оздоровчі процедури та багато інших послуг та видовищ, включаючи організовані бізнес тури [8].

Основною проблемою сучасного розвитку туризму в Харківському районі є те, що сьогодні про можливості внутрішнього туризму Харківщини недостатньо поширена інформація на внутрішніх і зовнішніх ринках. Існує нагальна потреба у всебічному інформаційно-рекламному забезпеченні громадськості України та зарубіжжя про розвиток існуючих та перспективних напрямків туристичної галузі у Харківському регіоні, насамперед у сфері туристично-екскурсійних, санаторно-курортних, спортивно-оздоровчих послуг. Одним із засобів оприлюднення матеріалів про туристичну Харківщину є їх бібліографічне опрацювання. Необхідно охарактеризувати рекреаційні природні, пізнавальні, спортивні, оздоровчо-лікувальні, культурно-історичні ресурси Харківського району в цілому, окремих його місцевостей.

Серед основних рекомендацій щодо вдосконалення конкурентних позицій Харківського району стимулювання розвитку туризму в районі, збільшення валютних надходжень від туристської діяльності, удосконалення ринкової інфраструктури є, створення спеціальних економічних зон туристсько-рекреаційного типу.

Також на маркетинг подорожей і туризму дуже могутньо впливає Інтернет. Тому важко переоцінити важливість привертання потенційних туристів через електронні медіа-носії.

Адже завдяки мережі Інтернет та відкриттю туристичних інформаційних центрів, аналоги яких є по всьому світу, іноземний турист зможе заздалегідь дізнатися про всі можливі турів та культурних заходах, які будуть проходить в цікавить його час. Крім цього він зможе отримати інформацію про маршрути прямування, транспортні послуги, при необхідності кваліфікованих гідів-перекладачів, та відповіді на інші цікавить його питання.

Щоб розвивати туристичний бізнес, необхідно забезпечити туристам комфортні і безпечні умови для проїзду; сприяти оформленню віз; провести будівництво та роботи малих мотелів і готелів сімейного типу, які можуть стати джерелом валютних надходжень; розгорнути реалізацію проектів з будівництва готелів високої категорії.

Розвитку туризму сприятиме укладення міжрегіональних та міжнародних зв'язків, партнерських відносин, активізація співпраці з містами- партнерами, встановлення контактів між представниками туристичної індустрії, створення сприятливих умов для презентації туристичного потенціалу Харкова на національній арені [12].

Висновки

В даній роботі було вивчено туристичні ресурси Харківського району – адміністративної одиниці на півночі Харківської області.

Під час написання роботи була досягнута мета – самостійне вивчення частини програмного матеріалу, систематизація, поглиблення, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань та розвиток навичок самостійної роботи.

Було зроблено загальний аналіз туристичних ресурсів досліджуваного об’єкту, який включав у себе дослідження природних, природно-антропогенних, суспільно-історичних ресурсів, із наведенням показників забезпеченості ними району.

Виконано аналіз екологічного стану території, вивчено основні види туризму, розвинені в даній місцевості. Також були дані рекомендації щодо покращення позицій Харківського району на туристичному ринку.

В процесі вирішення поставлених завдань прийшли до висновків: на розвиток туризму здійснює вплив науково-технічний прогрес, підвищення якості життя населення, збільшення тривалості вільного часу, відпусток, економічна и політична стабільність і ряд інших чинників, тому райони з розвиненою туристичною індустрією можуть бути прикладом для розбудови туризму.

Харківський район, володіючи великим туристичним потенціалом, може запропонувати в контексті євро інтеграційних перспектив та розвитку туристичного потенціалу об`єкти природно-заповідного фонду, історико-культурні об`єкти, пам`ятки архітектури та інше.

Але в даний час район має порівняно нерозвинену туристичну інфраструктуру, що не дозволяє істотно збільшити розвиток іноземного туризму та залучити туристів з інших регіонів України. Матеріальна базу туризму потребує реконструкції, потрібне істотне розширення мережі туристичних об`єктів та послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]