Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5_ФРЗЕД_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
212.48 Кб
Скачать

3. Захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту

Кожна держава аби захистити вітчизняного товаровиробника визначає механізми захисту національного товаровиробника від субсидованого імпорту з інших країн, митних союзів або економічних угруповань, регулює засади і порядок порушення та проведення антисубсидиційних розслідувань, а також застосування компенсаційних заходів. В Україні це здійснюється на основі Закону України «Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту»,

Субсидований імпорт - ввезення на митну територію країни імпорту товару (товарів), що користується пільгами від субсидії, яка надається для виробництва, переробки, транспортування або експорту такого товару

Відповідно до Закону можуть застосовуватися компенсаційні заходи щодо субсидованого імпорту в Україну з метою усунення наслідків субсидії, що безпосередньо або опосередковано надається для виробництва, переробки, транспортування або експорту товару, ввезення якого на митну територію України заподіює шкоду національному товаровиробнику подібного товару.

Ввезення в Україну товару вважається об'єктом компенсаційних заходів, якщо відповідно до Закону цей імпортований товар користується пільгами від нелегітимної субсидії.

Субсидія нелегітимна - субсидія, що дає підстави для застосування компенсаційних заходів.

Субсидія легітимна - субсидія, що не дає підстав для застосування компенсаційних заходів.

Проведення антисубсидиційного розслідування в Україні здійснюється органами виконавчої влади – Міністерством економічного розвитку і торгівлі України (Мінекономіки), Державною митною службою України (ДМСУ), а також Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі (Комісія) (пункт 1 ст.4 Закону).

Порушення антисубсидиційної процедури

Розслідування з метою встановлення наявності, величини та впливу субсидії, про яку стверджується, що вона має місце, розпочинається Мінекономіки з порушення антисубсидиційної процедури за скаргою, поданою національним товаровиробником або від його імені

Під час проведення антисубсидиційного розслідування Мінекономіки України керується положеннями Закону України „Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту” (далі-Закон). Цей закон визначає механізм захисту національного товаровиробника від субсидованого імпорту з інших країн. Він регулює засади і порядок порушення та проведення антисубсидиційних розслідувань і застосування компенсаційних заходів.

На засіданнях комісії приймаються рішення: 1) про порушення антисубсидиційного розслідування; 2) про наявність позитивних або негативних висновків щодо наявності нелегітимної субсидії та методів, що дають можливість визначити її суму; 3) про наявність шкоди та її розмір; 4) про наявність причинно-наслідкового зв’язку між субсидованим імпортом та шкодою; 5) про застосування компенсаційних заходів.

Підстави для подання (ч.10, ст. 15 Закону)

Якщо національний товаровиробник має підстави вважати, що імпорт, який здійснюються в Україну є субсидованим та такий імпорт заподіює йому шкоду, він може подати до Мінекономіки України відповідну письмову скаргу. У цій скарзі національний товаровиробник повинен навести інформацію та доказі стосовно наявності субсидування, шкоди та причинно-наслідкового зв’язку між субсидуванням та нанесенням йому шкоди.