Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка Великої Британії.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
62.43 Кб
Скачать

6. Зовнішньоекономічні зв'язки.

В другої світової війни, коли Великобританія робила ставку на зміцнення господарського механізму імперії, її уряд відкидав саму ідею участі у різних західноєвропейських союзах. З позбавлення колоній у географічній спрямованості зовнішньої торгівлі Великобританії відбулися великі зміни. Її зовнішньоекономічні зв’язки усе більше стали орієнтуватися на Західну Європу, США, Японію, Частка країн, що розвиваються в зовнішній торгівлі, скоротилася, хоча в порівнянні з іншими розвинутими країнами і складає досить велику частку.

Оскільки Велика Британія є членом Європейського Союзу, то в першу чергу економічні зовнішні зв'язки її відбуваються з країнами ЄС.  Окрім цього Великобританія тісно взаємодіє з такими розвинутими країнами, як: США, Японія, Греція, Канада та інші країни світу. В певній мірі Велика Британія контактує з Україною та колишніми країнами Радянського Союзу. Однак загальна частка цих зовнішньоекономічних зв'язків досить мала. Головна експортна продукція країни: продукція машинобудування, фармацевтики, легкої промисловості тощо. 

Зараз Великобританія - високорозвинену державу, один з провідних світових держав. За обсягом промислового виробництва вона займає п'яте місце в світі після США, Японії, Німеччини та Франції. Але це ще не узяв. У Британії ведуться видобуток корисних копалин, розробка нових способів видобутку останніх. Завдяки тому, що Британія - це острівна держава, вона і на сьогодні залишається однією з найбільших морських держав.  Завдяки своєму ЕГП, у Великобританії ще є варіанти розвитку. Ця країна може тільки розвиватися і покращувати своє становище у світі. 

У зовнішній торгівлі велика Британія спостерігається нарощування товару, особливо інтенсивне з 90-х років. Умова для експорту покращилася через сприятливу ситуацію, яка склалася на ринках США і Західної Європи; економічний «бум» у США тривав десять років, це стимулювало імпорт. При цьому імпорт незмінно перевищуе експорт, зовнішньоторговельне сальдо від'ємне.

Характерною особливістю британської зовнішньої торгівлі товарами є постійне зростання частки готової продукції як в експорті, так і в імпорті. Наприкінці 90-х років частка готових виробів і напівфабрикатів в експорті Великої Британії становила 86, а в імпорті 85%.

В англійському експорті переважає продукція аерокосмічної, хімічної і електротехнічної продукції, а також нафта. На експорт йде близько 90% виробництва електронно-обчислювальної техніки, 70% хімічної продукції, понад половину приладів. Висока є частка експорту тракторів, текстильного й гірничого обладнання, зброї. В імпорті основну частину складають машини й обладнання. Частка продовольства знизилась до 9, сировини — до 3%.

У торгівлі товарами головним партнером Великої Британії виступає ЄС: 59% експорту й 54% імпорту припадає на країни цього регіону.

За експортом послуг Велика Британія посідає друге місце в світі, поступаючись США. В основному експортуютьділові послуги.Частка Великої Британії в експорт послуг зросла з 6,8% в 1990 р. до 7,5% в 2005 р.; в імпорті — відповідно 5,5% і 6,4% . За імпортом послуг Велика Британія знаходиться на третьому місці в світі (після США й Німеччини).

Велика Британія займає друге місце після США за обсягом зарубіжних інвестицій. Частка британьських ТНК в зарубіжних прямих Інвестиціях в 2,5 разу перевищує частку країни в світовій торгівлі. Протягом ХХ ст. відбувалося переміщення капіталовкладень Великої Британіїиз колоній і країн, розвиваються, до індустріально розвинутих країн. Понад 60% британських капіталовкладень пішло в країни ЄС. У структурі інвестицій основна маса припадає на обробну промисловість (понад дві третини) і на нафтову промисловість (20%). Значні обсяги вивезеного капіталу вкладають в банківську й страхову справу.

У 90-х роках спостерігається інтенсивний приплив іноземних інвестицій і в економіку Великої Британії. Станом на 2005 р. прямих іноземних інвестицій у Великій Британії налічувалось на 817 млрд. дол., а англійських за кордоном — 1238 млрд. дол.

Україна і Великобританія

Великобританію слід розглядати як потенційно важливого партнера України. Її економічний і політичний авторитет стоїть високо в світі.

Зовнішня торгівля між нашими країнами розвивається поки що дуже повільно. За обсягами товарообігу Великобританія серед західноєвропейських держав поступається Німеччинні, Італії, Франції, Швейцарії.

У торгівлі послугами Україна має невелике позитивне сальдо з Великою Британією: в 2005 р. Було експортовано послуг на 300 млн. дол. У нашому експорті послуг Великобританія посідає друге місце (після Росії), в імпорті — третє (після США й Росії).

Більш сприятлива динаміка британських прямих інвестицій в економіку України.

За обсягом прямих інвестицій в економіку України Великобритпнія посідає п'яте місце. Є сподівання, що розширення інвестиційної діяльності сприятиме розвитку торговельних відносин між нашими країнами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]