Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка Великої Британії.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
62.43 Кб
Скачать

5. Грошово-кредитна система Великобританії.

Банківська система Великобританії — є найстарішою. Її характеризують високий ступінь концентрації і спеціалізації, добре розвинена банківська інфраструктура, тісний зв'язок з міжнародним ринком позичкових капіталів. У світовому фінансовому центрі - у Лондоні працює більше іноземних банків, ніж англійських. Це перш за все американські і японські банки. Частка депозитів в іноземній валюті в банках Великобританії значно вище, ніж в інших країнах. Англійська банківська система володіє найширшою в світі мережею закордонних філій.

Банківська система Великобританії є дворівневою. На верхньому рівні — центральний банк, на нижньому - інші банки: комерційні (депозитні) та спеціалізовані - торгові, іноземні, ощадні банки, облікові будинки.

Центральний банк Великобританії — Банк Англії — був заснований спеціальним актом парламенту. Він був створений в 1694 р. з метою надання королю позики для ведення війни з Францією в якості акціонерної компанії.

У 1946 р. Банк Англії був націоналізований. Акціонерний капітал Банку Англії був переданий казначейству, а колишні власники акцій отримали компенсацію у вигляді державних облігацій. Націоналізація законодавчо оформила тісні зв'язки уряду та банку, які склалися історично: банк Англії виконував функції банкіра уряду і до його націоналізації.

Ключова роль Банку Англії в кредитній системі визначається насамперед тим, що він служить емісійно-касовим центром країни. Банк монопольно здійснює випуск банкнот. Його зобов'язання (як у вигляді банкнот, так і у формі депозитів інших банків) є грошовою базою всієї кредитної системи. Будь-який банк розглядає депозити в Банку Англії в якості свого касового резерву, так і в разі потреби він завжди може відкликати кошти з рахунку в Банку. Скорочуючи або розширюючи обсяг своїх зобов'язань, Банк Англії впливає на величину касових резервів банківської та грошової маси в обігу.

Банк Англії є банком уряду. У ньому відкриті рахунки уряду й урядових відомств. Всі доходи уряду надходять на рахунок казначейства в Банку Англії, а витрати покриваються з цього рахунку. Найважливішою функцією Банку Англії є управління державним боргом. Хоча банк Англії зберігає в своєму портфелі частину державних зобов'язань, більша частина урядових потреб у фондах задовольняється за допомогою ринку, тобто розміщення Банком від імені казначейства державних зобов'язань на ринку позикових капіталів.

Комерційні банки у Великобританії називаються депозитними банками. Вони становлять основу банківської системи. Більша частина операцій депозитних банків зосереджена в 6 лондонських клірингових банках.

Депозитні банки часто називають "роздрібними", оскільки вони обслуговують не тільки промислові компанії та фінансові інститути, але й окремих осіб, які здійснюють як великі, так і дрібні операції. Сучасні депозитні банки виконують практично всі види банківських операцій. Основний вид їх пасивних операцій - прийом вкладів, або депозитів: до запитання, термінових, ощадних. Особливу роль в економіці країни відіграють депозити до запитання, тому що на їх основі банки випускають чеки та інші кредитні знаряддя обігу.

На відміну від "роздрібних" депозитних банків, інші банки Великобританії (крім ощадних) є "оптовими", так як здійснюють великі угоди переважно з компаніями і інститутами, а не окремими особами. Торгові банки ведуть своє походження від торгових фірм, що спеціалізувалися на акцептування векселів. Основою їх діяльності служило відмінне знання платоспроможності окремих фірм у різних районах світу. Акцептні операції виявилися настільки прибутковими, що врешті-решт ці фірми відмовилися від торгівлі, перетворилися на банки, що спеціалізуються на наданні акцептного кредиту, і отримали назву акцептних будинків.

Іноземні банки - це кредитні інститути, створені на території Великобританії, капітал яких належить іншим країнам. Ці банки, безумовно, є великими конкурентами англійських банків.

Національний ощадний банк (НСБ) був заснований в 1861 р. як Державний ощадний банк. У якості його відділень використовуються поштові відділення. За кількістю вкладів НСБ є одним з найбільших ощадних установ у світі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]