Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка Великої Британії.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
62.43 Кб
Скачать

3 А. Риси та фактори ек розвитку

На формування господарства В.Британії вплинули природні та історичні фактори:

З природних факторів найбільше значення має:

- надзвичайно вигідне економіко-географічне положення - острівне: відносна відокремленість від континентальної Європи, широкий вихід до Світового океану. перехрестя найважливіших шляхів пароплавства і світвої торгівлі.

- Великобританія омивається водами незамерзаючих морів, характер берегової лінії сильно розчленований, що вплинуло на формування крупних портово-промислових центрів країни.

- Значний вплив моря на всі сфери господарства В.Британії — максимальна віддаленність від узбережжя моря — 120 км.

Природно-ресурсний потенціал країни на сьогоднішній день в силу тривалої експлуатації малопотужний . Мінерально-сировинна база в значній мірі вичерпана, особливо малопотужна рудна сировинна база та вугільні ресурси (високий рівень ззалежності від імпорту).Стан паливної бази покращився в результаті освоєння родовищ нафти та природного газу Північного моря.

Рівнинний рельєф сприятливий для господарської діяльності, агрокліматичні умови сприятливі для вирощування тільки культур помірного поясу.Спостерігаються відмінності кліматичних умов західної і східної частин, що визначило різну спеціалізацію сільського господарства.

Грунти малородючі, високий рівень зоболоченості, багато кам янистих земель, що є перешкодою для сільськогосподарського обробітку.

Незважаючи на повноводність і густу річкову сітку, в силу великої концентрації господарської діяльності відчувається дефіцит водних ресурсів.

Великобританія володіє незначними лісовими ресурсами (9% лісистість), крім того ліси в основному виконують водохоронну та рекреаційні функції. Деревина промислового значення імпортується.

Значну роль в становленні господарства Великобританії відіграли і історичні фактори: Велика Британія це:

- тривалий час як «промислова майстерня світу»;

- в минулому найбільша колоніальна імперія ;

- в минулому як основний міжнародний банкір;

- могутня морська держава, яка володіла найбільшим торговим флотом світу;

- володіла досить могутнім військовим потенціалом.

- перші елементи державності в Великобританії відносяться до VІ-ХІ ст. нашої ери;

Сучасний стан економіки Великобританії характеризується невідповідністю між серйозно підірваними позиціями країни в промисловому виробництві, міжнародній торгівлі і валютній сфері і з іншої сторони сильними позиціями британськогого фінансового капіталу (в вивозі капіталу і роллю Лондона як провідного фінансового і товарного біржевого центру світу (за об'ємом прямих іноземних інвестицій В.Б. утримує 2-е місце в світі, Лондон — 2-й після Нью-Йорка фінансовий центр світу).

Причинами відставання Великої Британії в другій половині ХХ ст. була специфічна структура британського капіталізму в першій половині ХХ ст., це: вузька промислова база і домінуюча роль текстильної промисловості, морського пароплавства, вугільної промисловості, сільского господарства і дуже повільні структурні зрушення в економіці відповідно до НТП в світі. По — друге специфіка зовнішньоекономічних зв язків Великої Британії, а саме вивіз продукції старих галузей і орієнтація на колонії гальмувало науково-технічний прогрес в країні, перебудову господарства, стримувало розвитк звя зків з іншими країнами.

В другій половині ХХ ст. в Великій Британії назріла гостра необхідність змін-реформування економіки з метою відродження економіки. Найбільш успішними стали реформи, які здійснював уряд консерваторів на чолі з Маргарет Тетчер в кінці 70-х років.

Основними напрямками їх було:

  • підтримка ринкового механізму і вільного підприємництва, що зводилось до широкої приватизації і роздержавлення (було приватизовано нафтові родовища. вугільні, сталеплавильна галузь, в цілому понад 100 державних компаній, державний сектор знизився на 2/3, за 1979-1999 рр. виручка від націоналізації становила 80 млрд. фунтів стерлінгів; стимулювався дрібний і середній бізнес, особисті ініціативи;

  • дерегуляція — зняті адміністративно-правові обмеження діяльності бізнесу, банківсько-кредитної діяльності;

  • зниження податкового тиску, активна роль уряду спрямована на розширення свободи підприємницької діяльності;

  • створення сприятливого інвестиційного клімату.

  • надання державним підприємствам широкої самостійності;

  • скорочення витрат держави на домогу, перехід від чистої допомоги всім до розвитку освіти, професійного навчання, створення нових робочих місць, перехід від концепції соціальниї гарантій для всіх до індивідуалісьтської «кожен для себе».

Реформатоська діяльність М.Тетчер дала позитивні результати — країна стала на шлях сучасної ліберальної економічної моделі.Характерними рисами її є: (див. Мовсесян А.Г. Мировая экономика, ст.446).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]