Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalni_pitannya_psikhologiyi_vischoyi_shkoli_1...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
734.21 Кб
Скачать

5. Типологія викладачів.

Студенти виділяють:

  1. Викладачі вічні – студенти (розповідають структурно, охоче дискутують, інтелектуальні і професійні).

  2. Викладачі – колишні моряки (Військова дисципліна).

  3. Викладачі, які відбувають години, дозволяють студентам робити все, щоб їм тільки не заважали.

Старшокурсники виділяють: байдужих, обмежених, заздрісних, роботів а також «тих, хто викладає і насолоджується роботою зі студентами».

Найбільш розповсюджений тип: викладач – стандарт.

  • знає предмет,

  • живе своєю роботою,

  • важкий у спілкуванні,

  • впертий,

  • амбіційний,

  • не цікавий ні собі, ні студентам.

Зауважимо що найбільш консервативними є люди в педагогічній системі (гальмують адаптацію молодого покоління до нових умов).

Сьогодні молоді люди зустрічаються із завданнями розв’язки яких відсутні у життєвому досвіді батьків. Причому старий досвід може стати просто перешкодою, бар’єром на шляху пошуку оригінального розв’язання. І якщо раніше дисциплінованість і послух забезпечували успіх, то сьогодні це може зробити самостійність і оригінальне мислення. Школа пам’яті повинна поступитися школі мислення. Але на практиці не так просто. Саме самостійність думок і суджень, оригінальних рішень, неподібної поведінки породжують негативну реакцію викладача, «свобода думки не допускається».

Викладач досі дотримується авторитарних позицій у стосунках зі студентом. Вуз, як і раніше використовує форми і методи вливу. А в результаті страждає самопочуття, здоров’я студента і викладача. 45% студентів мають хронічну втомлюваність. Швидка втомлюваність в 50% випадків викликає на негативні емоції, незадоволення, невпевненість, неврози, соматичні захворювання. У вузі повинна панувати атмосфера взаємної поваги, коли викладач і студент бажані партнери по спілкуванню, коли погляди викладача і студента на модель ідеального викладача і студента співпадають.

Ідеальний викладач – це людина широкого кругозору, успішний у науковому пошуку, незалежний в судженнях і поглядах, вчинках, добрий психолог. А ідеальний студент – це молода людина, яка має інтерес до науки і вміє самостійно мислити.

76

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]