Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yaroslav_Mudry.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
206.56 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Тернопільський національний педагогічний університ

імені Володимира Гнатюка

Філологічеий факультет

Кафедра української мови та літератури

Індивідуальне навчально-дослідне завдання

з історії України

На тему: «Ярослав Мудрий - тесть Європи»

студентки

філологічного факультету,

групи УФ-11

Мацьопи Оксани

Тернопіль 2014

Зміст

Вступ

1. Історія народження князя;

2. Шлюби Ярослава Мудрого;

3. Дочки князя

  • Єлизавета Ярославна

  • Анастасія(?) Ярославна – Аґмунда.

  • Анна Ярославна – Аньєс

3.1 династичні шлюби;

Вступ

«Тестем Европи» прозвали історики князя Ярослава. І недаремне. Крім наведених угорі посвоячень з чужоземними династіями, маємо чимало відомостей про неозначені ближче посвоячення Ярославичів. Святослав Ярославич мав бути одружений з сестрою трірського єпископа Бурхарта. Невідомий ближче «руський король» був одружений з дочкою саксонського марграфа Оттона з Орлягмунду, й нарешті ще один невідомий «руський король» мав за жінку дочку штадського графа Лєопольда, Оду. Ізяслав Ярославич був мабуть теж одружений з якоюсь німецькою княжною Гертрудою. Котрусь з українських князівен мав батько угорського короля Андрія Володислав Лисий. З України привіз собі жінку й сам король Андрій.

Успіхи зовнішньої політики Ярослава грунтувалися не на застосуванні збройних сил, а на дипломатичній діяльності, що спиралася на династичні родинні зв’язки. Так, трирічна війна Русі з Візантією завершилася примиренням і шлюбом сина Ярослава Всеволода з донькою імператора Костянтина ІХ Мономаха Анастасією. Пізніше їхній син, Володимир Всеволодович, успадкував від візантійського діда прізвисько Мономах.

Сам Ярослав був одружений на доньці шведського короля Інгігерді. Син норвезького короля Гарольд Сміливий побрався з донькою Ярослава Єлизаветою. Анастасія Ярославна стала дружиною угорського короля Андріана І. Талановита і освічена Анна вийшла заміж за короля Франції Генріха І та після його смерті певний час управляла країною. Польський король Казимир І Відновлювач був одружений на сестрі князя Марії-Доброгніві. Династичні стосунки були також з Німеччиною. За Ярослава Мудрого середньовічна держава русичів дістала широкого міжнародного визнання. Князя Русі недаремно називали «тестем Європи».

Взагалі, династичні шлюби стали для родини Ярослава дієвою зброєю, за допомогою якої вирішувались політичні проблеми, скріплювались мирні договори, розширювався вплив слов'янської держави, зміцнювався її авторитет. Ярослава називали тестем та сватом Європи. У князя та його дружини Інгігерди (християнське ім'я — Ірина) було шість синів та три доньки.

1.Історія народження князя

Династичні зв’язки у родовій лінії князя можна простежити ще задовго до появи на світ його власних дітей . Цікава історія народження самого князя. Історія появи на світ Ярослава досить романтична. Його майбутній батько Володимир, перед тим як зійтися в рішучій битві зі старшим братом Ярополком, вирішив заручитися підтримкою сильного Полоцького князівства. Тому посватався до дочки полоцького князя Рогволода Рогнеди. Літопис Нестора оповідає, що коли батько запитав у неї: "Чи хочеш за Володимира?", горда Рогнеда відповіла: "Не хочу роззути сина рабині, але хочу за Ярополка!" Ось коли Володимирові нагадали про його незаконне походження. І він жорстоко помстився полоцькому князеві, забивши його, а Рогнеду силоміць узяв у жінки. Від того шлюбу й народився Ярослав.

Великий князь київський, народився близько 978 року. Матір'ю його була донька полоцького князя Рогволода Рогнеда. Після прийняття Володимиром християнства (988 рік) Ярослава охрестили під ім'ям Юрія (Георгія). У 988-му батько посадив його намісником у Ростові, а у 1010 році — в Новгороді. У 1015 році Володимир помер. На престол у Києві сів Володимирів старший син Святополк, який, перебуваючи у Вишгороді, першим дізнався про смерть батька. Він підступно вбив своїх братів — Бориса, Гліба та Святослава — і захопив владу. Ярослав тривалий час (1015-1019) веде боротьбу за київський стіл. 1019 року він переміг Святополка, прозваного в народі Окаянним, і став великим князем київським. Після Святополка за князювання з Ярославом боровся його молодший брат Мстислав. Після військового протиборства 1023-1026 рр. два брати — Ярослав і Мстислав — разом керували країною. На Русі зародилась нова система врядування — дуумвірат, що позитивно позначилось на внутрішньому розвитку руських земель.

Після смерті Мстислава 1036 року Ярослав зробився одноосібним володарем Київської Русі. В тому ж році, за літописом, Ярослав Мудрий остаточно розгромив біля Києва печенігів, і вони після піввікових нападів більше не чіпали Русі. У 1043 р. блискучі військові успіхи були дещо затьмарені невдалим походом на Візантію. Конфлікт поглибився й тим, що Ярослав призначив київським митрополитом не грека з Константинополя, як було прийнято, а свого сподвижника Іларіона. Ситуація налагодилась лише через декілька років, коли син князя Всеволод одружився з донькою візантійського імператора.

Під час цього конфлікту, намагаючись заручитися підтримкою західних та скандинавських країн, київський князь влаштував ряд династичних шлюбів з найбільшими королівськими домами Європи.

Наврядче знайдеться праця з історії Київської Русі, автор якої не згадав би іноземні шлюби дітей князя Ярослава Мудрого, званого тестем Європи, його сестер та онуків. Основне давньоруське джерело “Повість минулих літ” за часом написання належить до 20-х років XII століття. Нестор “забуває” про дочок князя Ярослава, кожна з яких була коронованою королевою, але Іпатіївський літопис на диво згадує про смерть і поховання Євпраксії Всеволодівни, опальної імператриці Священної Римської імперії. На жаль у дівньоруських джерелах є згадки лише про дружину Всеволода та рідство Ярослава з Казиміром I Польським. Певна річ давньоруський літописець знав набагато більше, ніж вважав за потрібне чи можливе повідомити, та нерідко саме зарубіжні джерела розкривають те, про що він промовчав.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]