Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
meth_stat_ukr.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
795.14 Кб
Скачать

Лабораторна робота stat-1

Тема: Графічні методи зображення статистичної інформації і їх використання за допомогою персональног комп'ютера.

Мета роботи: Вивчення роботи «Мастер диаграмм» у MS Excel 2000 для графічного аналізу статистичних даних.

Вихідні дані: таблиця № 1 у додатку 1.

Для найбільш наочного представлення статистичної інформації часто використовують графічні методи відображення. Значення графічного методу в аналізі й узагальненні даних велико. Графічне зображення насамперед дозволяє здійснити контроль вірогідності статистичних показників, тому що, представлені на графіку, вони найбільше яскраво показують наявні неточності, зв'язані або з наявністю помилок спостереження, або із сутністю досліджуваного явища. За допомогою графічного зображення можливе вивчення закономірностей розвитку явища, встановлення істотних взаємозв'язків. Графіки широко використовуються для вивчення структури явищ, їхньої зміни в часі і розміщення в просторі. У них чітко видні основні тенденції розвитку і взаємозв'язку, властивому досліджуваному чи явищу процесу.

У MS Excel 2000 мається могутній інструмент для побудови різних графіків. Це убудований у Excel «Майстер діаграм», що дозволяє будувати різні типи діаграм (стандартні і нестандартні), указувати різні параметри діаграм (заголовки, осі, підписи даних і т.д.). У Excel маються наступні типи стандартних діаграм: гистограмма, лінійчата, графік, кругова, кільцева, біржова, крапкова, пузырькова, пелюсткова, поверхня, конічна, циліндрична і пірамідальна.

Гистограмма дозволяє представити зміну даних протягом відрізка часу. Діаграми цього типу зручні також для наочного порівняння різних величин. Ось категорій у гистограмме розташовується по горизонталі, ось значень -- по вертикалі. Таке розташування осей підкреслює характер зміни значень у часі. Гистограмма з нагромадженням дозволяє представити відношення окремих складових до їх сукупного значення. На об'ємної гистограммі з перспективою порівнювані значення розташовуються в площині (уздовж двох осей).

Лінійчата діаграма дозволяє порівнювати окремі значення. Ось категорій розташована по вертикалі, ось значень -- по горизонталі. Це дозволяє звернути більшу увагу на порівнювані значення, чим на час. Лінійчата діаграма з нагромадженням показує внесок окремих елементів у загальну суму.

Кругова діаграма показує відношення розмірів елементів, що утворять ряд даних, до суми елементів. Завжди відображається тільки один ряд даних. Такий тип діаграми доцільно використовувати, коли необхідно підкреслити важливий елемент.

Як і кругова діаграма, кільцева діаграма показує відношення частин до цілого, але цей тип діаграми може включати кілька рядів даних. Кожне кільце в кільцевій діаграмі відповідає одному ряду даних.

Крапкова діаграма показує відносини між чисельними значеннями в декількох рядах даних, чи відображає двох груп чисел як один ряд координат x і y. Ця діаграма показує нерівні проміжки даних і звичайно використовується для наукових даних.

Пузырькова діаграма -- це різновид крапкової діаграми. Розмір маркера даних показує значення третьої перемінної.

Пелюсткова діаграма дозволяє порівнювати сукупні значення декількох рядів даних. У пелюстковій діаграмі всі категорії мають власні осі координат, що розходяться променями з початку координат. Лініями з'єднуються значення, що відносяться до одного ряду.

Діаграму «Поверхность» доцільно використовувати для пошуку найкращого сполучення в двох наборах даних.

Для створення діаграми необхідно виділити осередку, що містять дані, що повинні бути відбиті на діаграмі. Щоб заголовок стовпця чи рядка для нових даних з'явився в діаграмі, в обирані осередки потрібно включити ті, котрі містять цей заголовок. Потім викликаємо “Мастер діаграм”, що знаходиться на панелі інструментів. Для виклику “Мастера діаграм” можна використовувати також пункт меню Вставка/Диаграма... Потім відповідаємо на питання майстра. “Мастер діаграм” складається з 4-х кроків. На 1-му кроці ми вказуємо тип діаграми, у 2-му – указуємо джерело даних, у 3-му – різні параметри діаграми й у 4-му – розташування діаграми. Для редагування вже створених графіків використовується контекстне меню об'єкта, яке викликаємо правої кнопкой миші на виділеному об'єкті (діаграмі).

Завдання 1. За допомогою «Мастер диаграмм» побудувати графіки залежності:

  • розподіл капітальних вкладень по роках;

  • введення основних фондів по роках.

Завдання 2. За допомогою «Мастер диаграмм» побудувати гистограмму для порівняння капітальних вкладень і введення основних фондів по роках.

Завдання 3. Виконати угруповання даних по капітальних вкладеннях і введенню основних фондів по десятиліттях і за допомогою «Мастер диаграмм» побудувати дві кругові діаграми.

Зміст звіту

  1. Назва лабораторної, мета роботи.

  2. Послідовність дій при виконанні завдань 1,2,3.

  3. Зробити свій висновок.

  4. Збудовані графіки здаються викладачу з екрана монітора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]