Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Veretennikova_O.V.,Gvasaliya__D.S._Investuvanny...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
979.97 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю знань.

1. Процес доведення наукової ідеї або технологічного винаходу до стадії практичного використання, що приносить доход, а також пов’язані з цим процесом техніко-економічні та інші зміни у соціальному середовищі – це:

А. Інновація.

Б. Інвестиція.

В. Ініціація.

2. Оберіть синонім слова «венчурний»:

А. Малий.

Б. Ризикований.

В. Високодохідний.

3. Розвиток венчурного бізнесу в Україні розпочався у:

А. 1991 році.

Б. 1992 році.

В. 1999 році.

4. Державний інноваційний фонд України було створено у:

А. 1991 році.

Б. 1992 році.

В. 1999 році.

5. Державний інноваційний фонд України було ліквідовано у:

А. 1991 році.

Б. 1992 році.

В. 1999 році.

6. Не має правового захисту і реалізується у вигляді інформаційних послуг на контрактній основі через навчання, освіту або публікацію – це:

А. Інформаційна власність.

Б. Ліцензійна власність.

В. Виключна власність.

7. Інтелектуальні інвестиції можуть здійснюватися у вигляді:

А. Придбання виключних прав використання.

Б. Придбання оборотних засобів.

В. Капітальних вкладень.

8. Діяльність, спрямована на здійснення „ризикованих” проектів, як правило, інноваційного характеру з метою одержання прибутку – це:

А. Венчурне підприємництво.

Б. Хеджування.

В. Форфейтинг.

9. Інтелектуальна власність, що запатентована або захищена авторським правом – це ... власність:

А. Виключна.

Б. Інформаційна.

В. Ліцензійна.

10. Інтелектуальні інвестиції є складовою:

А. Реальних інвестицій.

Б. Фінансових інвестицій.

В. Капітальних вкладень.

Тема 6. Залучення іноземних інвестицій

В результаті вивчення даної теми курсу студент має засвоїти:

  • сутність і види іноземних інвестицій;

  • законодавче визначення іноземного інвестора;

  • можливі види режиму правового регулювання іноземного інвестування;

  • основи функціонування інвестиційного ринку;

  • поняття „спеціальна економічна зона” і „територія приоритетного розвитку”;

  • задачі і функції СЕЗ різних видів.

План.

1. Сутність іноземних інвестицій та їх роль для країни – реципієнта.

2. Види іноземних інвестицій.

3. Особливості правового регулювання іноземного інвестування.

4. Інвестиційна діяльність у СЕЗ та офшорних зонах.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ: МІЖНАРОДНИЙ ІНСТИТУТ, ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ, ІНОЗЕМНИЙ ІНВЕСТОР, СПЕЦІАЛЬНА ЕКОНОМІЧНА ЗОНА, ОФШОРНА ЗОНА.

Література: 10, 16, 23, 41, 44, 54, 57, 77, 80.

Методичні рекомендації до вивчення теми.

В економічній та юридичній літературі існують різні підходи до визначення поняття „іноземні інвестиції”. Однак, тим, хто вивчає дану тему, пропонується використовувати визначення, надане в законодавстві України.

Визначення терміну „іноземні інвестиції” дається в ст. 1 Закону України „Про режим іноземного інвестування”. Під іноземними інвестиціями розуміються цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою одержання прибутку або досягнення соціального ефекту.

Визначаючи правовий зміст поняття "іноземні інвестиції", слід звернути увагу на такі положення. Будь-яка інвестиція - це майно або майнові права, які є об'єктом права власності. Наступним важливим моментом для правової характеристики іноземних інвестицій є те, що під іноземними інвестиціями розуміють усі майнові цінності, які дозволені для інвестування національним

Студент має засвоїти, що іноземні інвестори можуть здійснювати інвестиції на території України у тих видах, які передбачені законодавством. Насамперед це стосується конвертованої валюти, оскільки економіка України потребує залучення іноземних інвестицій у вільноконвертованій валюті з метою вкладення її у найважливіші інвестиційні проекти.

До іноземних інвестицій належать реінвестовані кошти у валюті України за умови сплати податку на доходи від інвестицій. Чинне законодавство передбачає і такий вид іноземних інвестицій, як будь-яке рухоме і нерухоме майно та пов'язані з ним майнові права, однак, закон не визначає, яке майно є рухомим, а яке нерухомим. За загальним правилом до нерухомого майна належать земля, споруди, будівлі та насадження. І в контексті законодавства про іноземні інвестиції інвестору необхідно спочатку придбати майно, а потім вкласти його в об'єкти інвестиційної діяльності.

Іноземні інвестиції можуть здійснюватись у вигляді майнових вимог, до яких відносяться не тільки цінні папери, які містять майнові вимоги, а й документи, які не визнаються як цінні папери, наприклад, договірні зобов'язання. Крім акцій, облігацій, інших цінних паперів Закон України „Про режим іноземних інвестицій” передбачає, що іноземні інвестиції можуть здійснюватись також у вигляді корпоративних прав - прав власності на частку (пай) у статутному фонді юридичної особи, створеної відповідно до законодавства України або інших країн.

У Законі України „Про внесення змін до Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” під корпоративними правами розуміють право власності на частку (пай) у статутному фонді (капіталі) юридичної особи, включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку такої юридичної особи, а також частки активів у разі її ліквідації відповідно до чинного законодавства. Тобто мова йде лише про право власності на частку (пай) у статутному фонді юридичної особи, створеної у відповідності із законодавством України. Закон України „Про режим іноземних інвестицій” передбачає серед видів інвестицій також право на пай у статутному фонді юридичної особи, створеної за законодавством інших країн.

Одним із видів іноземних інвестицій можуть бути грошові вимоги та право на вимогу виконання договірних зобов'язань, які гарантовані першокласними банками і мають вартість у конвертованій валюті, підтверджену згідно із законами (процедурами) країни інвестора або міжнародними торговельними звичаями. Різновидом таких платіжних вимог є векселі, чеки. Грошове зобов'язання, яке міститься у векселі, має бути абсолютним. Хоча грошове зобов'язання є абстрактним, чек за своєю правовою природою є платіжним документом, у якому зафіксовано право, що не може бути реалізоване без пред'явлення цього паперу. За змістом чек вважається грошовим документом і містить наказ чекодавця платнику-банку заплатити ремітенту за його наказом певну суму після пред'явлення чека до оплати.

Відповідно до законодавства України іноземні інвестиції можуть виступати у вигляді будь-яких прав інтелектуальної власності, вартість яких у конвертованій валюті підтверджена згідно із законами (процедурами) країни-інвестора або міжнародними торговельними звичаями, а також підтверджена експертною оцінкою в Україні, включаючи легалізовані на території України авторські права, права на винаходи, промислові зразки, корисні моделі, знаки для товарів і послуг, "ноу-хау" тощо.

Необхідно пам’ятати, що права інтелектуальної власності як вид іноземних інвестицій мають бути чітко визначені. Об'єкт інтелектуальної власності повинен підлягати правовій охороні як у країні інвестора, так і в країні, що приймає інвестицію. Іноземні інвестиції у вигляді майнових прав на об'єкти інтелектуальної власності можуть здійснюватись по-різному. Майнові права на об'єкт інтелектуальної власності можуть бути інвестиційним внеском як при створенні юридичної особи, так і для вже зареєстрованої. Вони можуть мати місце у всіх видах створюваних підприємств з іноземними інвестиціями - як спільних, так і тих, які цілком належать іноземному інвестору. Але якщо у другому випадку це залежить від волі самого іноземного інвестора, то в першому потрібна згода інших учасників. Крім цього, законодавство України про іноземні інвестиції висуває спеціальну вимогу до іноземної інвестиції у вигляді прав інтелектуальної власності, а саме: їх вартість має бути підтверджена згідно із законами (процедурами) країни інвестора або міжнародними торговельними звичаями у конвертованій валюті, а також експертною оцінкою в Україні.

Закон України „Про режим іноземного інвестування” не встановлює вичерпного переліку об'єктів інтелектуальної власності. Тому іноземною інвестицією можуть бути будь-які об'єкти інтелектуальної власності, які визнаються такими та охороняються законодавством України. Права на кожний з цих об'єктів мають різний зміст, строк дії, що істотно впливає на їх практичне здійснення, але всі вони можуть здійснюватись у вигляді інвестицій.

Крім того, видом іноземних інвестицій є право на здійснення господарської діяльності, включаючи право на користування надрами та використання природних ресурсів, наданих відповідно до законодавства або договорів, вартість яких у конвертованій валюті підтверджена згідно із законами (процедурами) країни інвестора або міжнародними торговельними звичаями.

Законом України „Про режим іноземного інвестування” передбачено, що іноземні інвестиції можуть здійснюватись у вигляді інших цінностей відповідно до законодавства України.

А тому можна вважати, що цей перелік не є вичерпним і за відсутності заборони в законах України іноземні інвестиції можуть здійснюватись і в будь-яких інших формах.

Кожен із вивчаючих дану тема має запам’ятати, що правове регулювання іноземних інвестицій здійснюється національним законодавством, на яке впливає міжнародне право. Норми національного права встановлюють правовий режим іноземних інвестицій: національний, пільговий чи обмежувальний. Усі види режиму потребують уважно розгляду і вивчення найбільш суттєвих характеристик.

Суттєва увага студентів має бути приділена суб'єктам, які здійснюють інвестиційну діяльність на території України. В конспекті наведено вичерпний перелік осіб, що можуть належати до іноземних інвесторів. Він потребує уважного розгляду і вивчення.

Перехід до ринкової економіки передбачає підвищення ступеня інтеграції країни у світовий господарський комплекс. А це, зокрема, припускає масштабну технологічну і структурну перебудову, що, у свою чергу, вимагає притоку іноземних інвестицій. Саме тому, одним з перспективних і ефективних шляхів досягнення цього досить тривалий час вважалося створення вільних економічних зон. Це явище викликало безліч дискусійних питань з приводу доцільності створення подібних територій, тому кожному студенту буде цікаво визначитися з метою створення спеціальних економічних зон і територій приоритетного розвитку, їх видами, перевагами і недоліками і сформувати власну думку щодо даної проблеми.

Питання для самоконтролю знань

1.Цінності, що вкладаються іноземними інвесторами в об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою одержання прибутку або досягнення соціального ефекту – це:

А.Іноземні інвестиції.

Б. Прямі іноземні інвестиції.

В. Фінансові інвестиції.

2. Частина території держави, де товари іноземного походження можуть зберігатися, купуватися та продаватися без сплати мита і митних зборів або з її відстроченням – це:

А. Комплексні виробничі зони.

Б. Зовнішньоторговельні зони.

В. Науково-технічні зони.

3. Зони, які створюються в регіонах, що мають багатий природний, рекреаційний та історико-культурний потенціал, з метою ефективного його використання і збереження, а також активізації підприємницької діяльності (в тому числі із залученням іноземних інвесторів) – це:

А. Науково-технічні зони.

Б. Туристсько-рекреаційні зони.

В. Банківсько-страхові (офшорні) зони.

4. Вперше зони технологічного розвитку з’явилися у ...

А. США.

Б. Англії.

В. Китаї.

5. Частина території держави на кордонах із сусідніми країнами, де діє спрощений порядок перетину кордону та торгівлі - це …

А. Зони прикордонної торгівлі.

Б. Науково-технічні зони.

В. Зовнішньоторговельні зони.

6. Метою створення СЕЗ є:

А. Залучення іноземних інвестицій.

Б. Розвиток інфраструктури ринку.

В. Активізація проведення адміністративної реформи.

7. Зони, в яких запроваджується особливо сприятливий режим здійснення банківських та страхових операцій в іноземній валюті для обслуговування нерезидентів – це…

А. Комплексні виробничі зони.

Б. Науково-технічні зони.

В. Банківсько-страхові (офшорні) зони.

8. Правове регулювання іноземних інвестицій здійснюється:

А. Міжнародними нормативно – правовими актами.

Б. Конституцією України.

В. Національним законодавством, на яке впливає міжнародне право.

9. Спеціальні (вільні) економічні зони можуть створюватися різних функціональних типів, а саме:

А. Зовнішньоторговельні зони, комплексні виробничі зони, науково-технічні зони.

Б. Туристсько-рекреаційні зони, банківсько-страхові (офшорні) зони, зони прикордонної торгівлі.

В. Варіант А і Б.

10. На території СЕЗ

А. Забороняється створення казино.

Б. Забороняється створення об'єктів невиробничої сфери.

В. В особливих випадках дозволяється створення готелів.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІІ.

ІНВЕСТИЦІЙНЕ ПРОЕКТУВАННЯ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]