Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика навчання біології та природознавства.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Хід роботи

Завдання №1. Дайте письмову відповідь:

  1. З яких структурних компонентів складається процес навчання біології? Коротко схарактеризуйте їх.

  2. Що таке закономірності навчального процесу? Розкрийте сутність основних із них.

  3. Що таке принципи навчання? Назвіть основні сучасні принципи навчання біології.

  4. Що означає демократизація процесу навчання?

Завдання №2. Ознайомтесь з нормативно-правовою базою шкільної біологічної освіти:

  1. Державний стандарт базової і повної середньої освіти

  2. Національна доктрина розвитку освіти.

  3. Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів (саме кабінет біології).

  4. Державна програма "Вчитель"

Контрольні запитання:

  1. У літературі оптимізація розглядається як теорія побудови процесу навчання, як умови його ефективності й як принцип навчання. Яке із зазначених трактувань правильне? Відповідь обґрунтуйте.

  2. Що визначає Державний стандарт базової і повної середньої освіти? Які його функції?

  3. Назвіть складові Державного стандарту базової і повної середньої освіти.

  4. Назвіть чинники позитивного ставлення учнів до навчання.

  5. У чому полягає новизна Концепції базової біологічної освіти в Україні?

  6. С

    Запитання до дискусії

    еред науковців панують різні думки щодо мети вивчення шкільного курсу біології. Одні вважають, що цей навчальний предмет має реалізовувати в основному світоглядну функцію, інші — інформаційну, розвивальну. Аргументуйте свою позицію з даної проблеми.

  7. Б. С. Гершунський писав: - Учитель XXI століття — це людина, яка знає зміст свого життя, вірить у можливість його досягнення й цілеспрямовано працює в ім'я найповнішої самореалізації». Як би ви скоригували мету біологічної освіти для того, щоб можна було сформувати таку особистість?

ТЕМА № 3

Шкільна програма з біології та природознавства: загальна структура, методичний аналіз

Опорний план-конспект

Цілі й завдання біологічної освіти в 12-річній школі:

  • оволодіння компонентами наукових знань та методологією науко­вого пізнання, що становить основу цілісного світорозуміння й нау­кового світогляду учнів;

  • усвідомлення життя як найвищої цінності, формування вміння будувати свої стосунки з природою й суспільством на основі гуманно­го ставлення до всього живого;

  • оволодіння знаннями методів, понять, теорій, концепцій;

  • різнобічний розвиток особистості учнів засобами біології: пам'яті, спостережливості, творчих здібностей, теоретичного мислення, прагнення до самоосвіти й застосування біологічних знань на прак­тиці;

  • формування наукового світогляду, здорового способу життя, необ­хідності додержання гігієнічних норм і правил, набуття екологічної грамотності;

  • підготовка молоді до трудової діяльності в галузі медицини, сільсь­кого господарства, біотехнології, раціонального природокористу­вання та охорони природи.

Сучасні проблеми методики навчання біології:

  • визначення ролі предмета біології в загальній системі навчання й виховання школярів;

  • узгодження змісту, структури та обсягу шкільного предмета біології з вимогами часу;

  • розробка методів, методичних прийомів та організаційних форм навчання учнів з урахуванням специфічних особливостей біологічних наук;

  • впровадження й поширення інноваційних технологій навчання, розроблених педагогами, які працюють творчо;

  • удосконалення змісту й організації позакласної роботи з біології;

  • розробка навчально-методичних комплексів із біології;

  • розробка й практична перевірка оснащення навчального процесу (кабінету біології, куточка живої природи, шкільної навчально-дос­лідної земельної ділянки, об'єктів живої природи, навчальних наоч­них посібників).

Навчальна програма з біології визначає зміст та обсяг знань, умінь і навичок із навчального предмета, зміст розділів і тем із розподілом їх за роками навчання.

Програми поділяються на типові, робочі та індивідуальні.

Типові навчальні програми складаються вченими, методистами й затверджуються Міністерством освіти і науки. їх виконання є обов'язко­вим. Ці програми містять цільові настанови, окреслюють базові знан­ня, вміння й навички, форми та види діяльності учнів, характеризують вимоги до підготовки школярів. У них даються рекомендації щодо ор­ганізації навчання, вказується на необхідні засоби навчання. Внесен­ням змін до програм опікуються комісії, створені при Науково-мето­дичному центрі Міністерства освіти і науки України, до яких входять провідні вчені, спеціалісти-практики.

Робочі навчальні програми складаються або добираються самими вчителями для здійснення реального навчання в конкретних умовах. Робоча навчальна програма складається по кожному класу й, як прави­ло, на навчальний рік. При цьому враховуються Державний стандарт базової і повної середньої освіти, регіональний компонент, прийнята школою освітня концепція, дидактична система вчителя, індивідуальні бажання учнів та їхніх батьків. Важливу роль відіграє авторська модер­нізація навчальних програм залежно від нових методичних розробок, науково-методичного прогресу та змін у соціальній сфері.

Індивідуальні навчальні програми складаються стосовно окремих учнів. Вони можуть мати різні вигляд і форму. В їх конструюванні пев­ною мірою беруть участь і самі учні. В програмах даного типу інди­відуально для кожного учня вказуються його цілі навчання, напрями й загальний план діяльності, предмети й теми за вибором, факультативи, назви творчих робіт, заплановані освітні результати, терміни, форми перевірки й оцінки досягнень у навчанні тощо. Індивідуальні навчаль­ні програми учнів ураховуються вчителем під час конструювання за­гальної робочої програми.