Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAS_YaMR_ICh.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
5.44 Mб
Скачать

Діаграми енергетичних рівнів і різниці заселеності для двох спінів,s і I, між якими є диполярна взаємодія:

+δ – надлишок ядер на нижньому рівні, -δ – дефіцит ядер на верхньому рівні, W0 – нуль-квантовий перехід, W2 – двохквантовий перехід.

Для молекул з високою швидкістю обертання спостерігаються позитивні ЯЕО, що обумовлені крос-релаксацією за шляхом W2, а для молекул, що обертаються повільно – негативні ЯЕО за рахунок підвищення ефективності шляху W0.

  • > 0 для невеликих молекул (MW до ~500), < 0 для макромолекул;

  • максимальна величина ЯЕО – 1/2(γsi), γ- гіромагнітне відношення;

  • ЯЕО ~ 1/r6, де r – відстань між ядрами. На відстанях, більших за 3 Å, ЯЕО спостерігається рідко;

  • коректно використовувати відносні величини ЯЕО (тобто в порівняльному аспекті).

Процедура отримання різницевого яео спектру:

Слід зазначити, що якщо два спіни перебувають поблизу один до одного і між ними є сильна диполярна взаємодія, то ЯЕО між ними може бути і маленьким, якщо неподалік розташовується третій спін.

Нестаціонарний ЯЕО полягає у миттєвому збудженні спінової системи не за допомогою насичення, а за допомогою інверсії обраного сигналу. Після цього без подальших зовнішніх впливів вивчається залежність величини ЯЕО від часу. Це здійснюється за допомогою додаткового 900 імпульсу, що подається через змінний проміжок часу τm. ЯЕО при збільшенні τm спочатку зростає, а потім внаслідок релаксаційних процесів, які відновлюють рівновагу, спадає до нуля.

Практичне застосування ЯЕО:

  • найчастіше використовують на кінцевих стадіях структурних досліджень, коли основна структура молекули вже встановлена;

  • для підвищення чутливості магнітних ядер з низькими величинами гіромагнітних відношень

  • стаціонарний ЯЕО придатні для молекул, які в розчині рухаються дуже швидко; нестаціонарний – для молекул з великою молекулярною масою, що рухаються набагато повільніше.

  1. Шкала часу в ямр. Швидкі та повільні процеси з точки зору ямр.

НА ↔ НБ

Якщо переходи між станами А і Б у зразку відбуваються значно більш повільніше, ніж переорієнтація спінів протонів, то у рівновазі одна частка цих протонів (WА) перебуває у стані А і має хімічний зсув δА, а друга частка (1-WА) – у стані Б з хімічним зсувом δБ. У спектрі при цьому спостерігатимуться два вузькі піки з відношенням інтенсивностей WА/(1-WА). Процеси, що відбуваються з такою швидкістю, коли для двох можливих станів протона спостерігаються два окремі піки, називаються повільними у шкалі часу ЯМР. Якщо процес переходу між станами відбувається значно частіше, ніж переорієнтація ядерних спінів, то за час існування певного спінового стану протон встигає декілька разів перейти зі стану А в стан Б. Тоді хімічний зсув протона буде проміжним між δА і δБ. У спектрі спостерігатиметься один вузький сигнал між піками з δА і δБ. Хімічний зсув цього сигналу дорівнює WА•δА+(1-WА)•δБ. Процеси, що відбуваються із швидкістю, при якій спостерігається один усереднений сигнал, який відповідає обом можливим станам протона, називаються швидкими у шкалі часу ЯМР.

Якщо швидкості переорієнтації ядерних спінів і переходу між станами А і Б близькі між собою, то в спектрі спостерігатиметься широкий сигнал у проміжку між δА і δБ. Таку швидкість переходу між станами А і Б називають проміжною у шкалі часу ЯМР.

31. Практичне знаходження константи швидкості обмінного процесу за спектрами ЯМР. Основним завданням методу динамічного ЯМР (ДЯМР) є визначення констант швидкостей хімічних процесів за спектрами ЯМР. Для розв’язання цієї задачі використовують зв'язок форми сигналу з тривалістю життя ядра в різних хімічних оточеннях. Це визначається рівняннями Блоха, які описують форму резонансного сигналу як функцію частоти і часу поперечної спін-спінової релаксації Т2. У ДЯМР рівняння Блоха модифікують, щоб врахувати вплив обмінних процесів на час релаксації Т2. У результаті для форми лінії резонансного сигналу добуто такий вираз:

(1),

де P = (0,25Δ22+0,25δν2)t + Δ/4π;

Q = [-ν – 0,5(pA-pB)δν]τ;

R = 0,5(pA-pB)δν-ν(1+2πτΔ)

τ = τAτB/(τAB), τA і τB – середні тривалості життя ядер в положенні А і В;

pA и pB – мольні частки форм А і В;

δν – різниця частот (Гц) в положеннях А і В;

Δ - ширина сигналу (Гц) на половині висоти піку при відсутності обміну (τ→∞), для простоти ΔA прийнято рівним ΔB;

ν - поточна частота (Гц).

У рівняння входять величини, які можна виміряти експериментально, тому для кожної заданої тривалості життя ядра в оточеннях А і Б можна дістати теоретичний вигляд спектра. Обчислення можна зробити вручну, але через велику кількість розрахунків задачу найчастіше розв’язують за допомогою ПК.

Якщо відомі тривалості життя ядер у станах А і Б, то для процесу

можна обчислити константу швидкості, використовуючи такі формули:

τА=τ/рБ=1/КА і τБ=τ/рА=1/КБ (2)

У випадку, коли населеності енергетичних рівнів у станах А і Б однакові, то

τАБ=1/К (3)

Отже, аналіз форми резонансного сигналу дає змогу за допомогою рівняння (2) визначити швидкість процесу. Задачу можна вирішити як в області швидкого обміну, так і в області проміжного або повільного обміну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]