Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_TRansport.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

30. Порядок надання основних та додаткових послуг під час лінійного перевезення. (29 реєстрація, розміщення та харчування туристів на морському-річковому судні).

Реєстрація туристів на регулярний рейс здійснюється керівником круїзу перед початком посадки на судно у приміщенні морського вокзалу.

До початку посадки представник туристичної фірми зобов’язаний пред’явити у касу (бухгалтерію) вокзалу копію доручення про внесення платежів (або підтвердження пароплавства про отримання платежів за даний рейс). Після реєстрації туристів, не пізніше ніж за 30 хв. до відходу судна, довідку про кількість туристів, що здійснили реєстрацію на даний рейс, із повідомленням категорій пасажирських місць. На підставі цих документів та після пред’явлення доручення, представнику турфірми видається груповий (або відповідна кількість індивідуальних) квитків на виконання туристичного рейсу. Груповий квиток (індивідуальні квитки) здається капітану судна на початку посадки та залишається у нього до кінця рейсу. Після закінчення рейсу квиток повертається представнику турфірми.

Реєстрація й розміщення туристів на судні важливий та відповідальний момент процесу обслуговування пасажирів. На багатьох пасажирських судах існує традиція зустрічі туристів перед посадкою музичним або театралізованим привітанням.

Прийом на обслуговування та розміщення на туристичному судні здійснюється за туристичними путівками та при пред’явленні паспорта або іншого документу, що засвідчує особу туриста. Працівники туристичної організації повинні звернути особливу увагу на наявність печаток, перевірити терміни початку та кінця рейсу, відповідність прізвища на путівці та паспорті.

При наявності вільних місць за письмовою заявою туриста йому може бути надано місце більш високої категорії при умові доплати різниці у вартості.

При реєстрації в обмін на туристичну путівку туристу вручають туристичну книжку, де указано номер каюти, місце (вгорі, внизу), зміна та час харчування, салон ресторану, номер столу, номер екскурсійної групи. Потрібно попередити туриста, що ця книжка є пропуском на судно і повинна бути завжди з туристом. У службі рецепції адміністратори видають ключі туристам.

Існують три види супроводу пасажирів по каютах: індивідуальний, естафетний та змішаний. Доцільність використання кожного виду залежить від умов судна, кількості та складу пасажирів.

При індивідуальному супроводі на усьому шляху від трапу до каюти пасажирів супроводжує бортпровідник. Естафетний супровід пасажирів здійснюється за допомогою членів екіпажу, що розставлені на невеликій відстані один від одного. Це дає можливість бортпровідникам зустрічати пасажирів біля “своїх” кают. При використанні змішаної схеми посадки член екіпажу супроводжує туриста від трапу до визначеного місця, звідки пасажир направляється до власної каюти індивідуально.

Якщо невелике за розмірами судно має чітке та просте планування пасажирських приміщень, можливим є варіант, коли пасажири направляються до каюти самостійно.

На початку туристичного рейсу капітан судна та керівник круїзу за допомогою помічника капітана, директора ресторану, судового лікаря проводять з туристами бесіду, під час якої знайомлять туристів з маршрутом, правилами поведінки на судні, на березі, під час купання.

На борту судна туристам надають різноманітні послуги – основні (включені у вартість) і додаткові (за плату). До основних, як правило, відносять: користування музичним салоном, кінозалом для проведення лекцій, концертів, шезлонгами, басейном. До додаткових платних послуг відносять: прийом замовлень на надання таксі (автомобіля) до причалу, бронювання місця у готелях, бронювання квитків на інші види транспорту, побутові послуги (перукарня, прання білизни тощо).

Харчування туристів відбувається у суднових ресторанах згідно замовлення. Замовлення з позначенням чисельності туристів на харчування подається за добу до відправлення в рейс. За 6 год. до першого прийому їжі це замовлення повинно бути уточнено. У період рейсу представник туристичної фірми щоденно (за добу) підтверджує письмовим замовленням чисельність туристів.

Меню складається з урахуванням національних особливостей, смаків туристів. У день посадки туристів на судно харчування здійснюється за єдиним меню. Меню знаходиться на видному місці біля входу до ресторану.

Контроль за якістю страв та кулінарних виробів, що готуються, ведення бракеражного журналу здійснюється комісією у складі завідувача виробництвом ресторану, суднового лікаря.

Турист здійснює харчування у ресторані на підставі туристичної книжки з вказаними зміною та номером столу.

31. Правове регулювання залізничних перевезень. (38 +система пільг та знижок).

Загальні правила перевезення пасажирів у міжнародному сполученні, в тому числі й залізницею, регламентуються міжурядовими угодами в рамках “Міжнародної конвенції з контракту на подорож”, прийнятої 22 жовтня 1970 р., “Конвенції й Статусу про свободу транзиту”, прийнятої 20 квітня 1921 р. Перевезення туристів на території СНД регулюється міжурядовими угодами, а також актом “Про основні принципи співробітництва держав-учасниць СНД у галузі туризму,” прийнятим 29 жовтня1994 р.

Здійснення спеціалізованих залізничних подорожей та перевезень туристів на залізничному транспорті у внутрішньому сполученні регулюється Статутом залізниць України (Постанова Кабінету Міністрів України від 06.04.98), “Порядком обслуговування громадян залізничним транспортом”, “Правилами перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України” (затверджені Наказом Міністерства транспорту України № 297 від 28.07.98).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]