Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
religiya_sarapin_ispit_apofeoz.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать
  1. Особливості іудейського віровчення і культу.

Іудаїзм — одна з найстародавніших етнічних релігій, релігія давніх юдеїв, що проживали на території Палестини та віруючих сучасних євреїв.

Базується на концепті всюдисущого вічного бога, чия воля та особливе ставлення до єврейського народу відбиті в Торі. У Тору входять перші п'ять книг Біблії, що містять історію, закони і правила життя для гідної поведінки.

Основний принцип юдаїзму — віра в єдиного Бога, що сформувалася поступово шляхом злиття понять: Бог отців, Ягве (що був у давніх юдеїв богом гір та пустель), та Господь — грізний бог, який з`явився перед Мойсеєм. Бог Старого Заповіту має багато імен: Саваот, Ягве, Єгова, Елохім в залежності від контексту їх вживання.

Зі Старого Заповіту відомо, що нащадки дванадцяти синів Іакова — дванадцять колін Ізраїлевих, потрапили у Єгипетське рабство. Бог закликав Мойсея визволити їх. Коли сам Бог наслав на Єгипет “10 казней”, фараон відпустив народ Ізраїля, але потім передумав і наказав своєму військові наздогнати Мойсея біля Червоного моря. І тут, за велінням Бога, води морські розступились, а над єгипетським військом зімкнулись. Ця подія відзначається під час свята Пасхи.

Юдеї вірять в загробне життя, але найбільшу увагу юдаїзм приділяє земному життю.

Засновником можна вважати Мойсея (жив бл. 1250 р. до Р.Х.), якому Бог передав Тору (заповіт). В основі юдаїзму полягає Тора, або “закон” – п`ять перших книг єврейської Біблії.

Святе місце для юдеїв — Стіна плачу. 2000 років тому у столиці давньоєврейської держави Єрусалимі за наказом царя Ірода будо збудовано храм, сьогодні від нього залишилась лише Західна стіна — Стіна плачу, яка є пам`яткою про зруйнування храму і держави. Сьогодні юдеї з усього світу приїжджають, щоб помолитися коло Стіни плачу.

Символи юдаїзму

Символ юдаїзму — шестикінечна зірка Давида. Стародавнішим символом юдаїзму є семисвічник (менора), який, згідно традиції, стояв у Храмі Соломона в Єрусалимі.

Течії юдаїзму

Йосип Флавій описав такі напрями юдаїзму: садукейство, фарисейство, єсейство. Садукеї здійснювали службу в Храмі (після його зруйнування зникли), не вірили у воскресіння, безсмерну душу та прихід месії. Фарисеї були мандрівними проповідниками, вони доповнювали Тору власними уявленнями та батьківською вірою, створивши Талмуд — так звану усну Тору. Єсеї не визнавали другий храм.

65.Історичні форми іудаїзму. Напрямки сучасного іудаїзму. Історичні течії юдаїзму

Йосип Флавій описав такі напрями сучасного йому юдаізму : садукейство, фарисейство, єсейство. Садукеї(цадокім) здійснювали службу в Храмі (після його зруйнування зникли), не вірили у воскресіння, безсмертну душу та прихід месії. Фарисеї(прушім) створили Талмуд на основі Усної Тори. Єсеї не визнавали Другий Xрам.

Сучасні течії юдаїзму

Однією із течій юдаїзму є караїмство, що виникло у VIII ст. в Вавилоні. На відміну від інших юдеїв, караїми не визнають Талмуд. Відокремівшісь від основної маси юдеїв вони за два-три покоління стали окремою невеликою етноконфесійною групою. Тому більшістью юдеїв караїмство визнається окремою релігією, а не течією юдаїзму. Караїмські поселення є в Криму.

Самаритяни уникнувши вавилонського рабства, не зберегли Тору в її оригінальному вигляді, тому також не вважаються більшістью юдеїв за юдеїв.

У новий час були засновані декілька релігійних течій, що відкололись від юдаїзму, але у своїй назві зберегли слово "юдаїзм". Їснують так звані "реформистський юдаїзм", "консервативний юдаїзм", "реконструктивистський юдаїзм" та ін. Усі ці течії поєднує те що вони не визнають Письмову та Усну Тору(дві частини Тори, шо Мойсей отримав від Творця) незмінним Законом, що юдеї отримали на всі часи.

У так званому ортодоксальному юдаїзмі, до якого належить більшість сучасних юдеїв, їснують такі течії: хасидизм, літовський юдаїзм(літваки), сучасний ортодоксальний юдаїзм, національно-релігійний рух(або релігійний сіонізм). У кожній течії існують підтечії, наприклад хасидизм Хабаду, браславський хасидизм, гіперсіонізм та ін. Течії та підтечії відрізняються одна від одної своїм ставленням до конкретних засобів вивчення Тори та виконування заповідей Творця. Також важливою ознакою, яка відрізняє течії одна від одної є ставлення до Держави Ізраїль, починаючи з її права на їснування у сучасному вигляді і закінчуючи її внутрішньою та зовнішньою політикою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]