Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
religiya_sarapin_ispit_apofeoz.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

24. Феномен народної магії. Сучасні жіночі комунікативно-магічні практики.

Народна магія – сукупність вірувань в те, що окремі люди можуть отримати допомогу потойбічних сил, вдатись до реалізації певних практик.

Прикмети:

  1. Не вітатись через поріг

  2. Не сідати на кутку стола

  3. Дзвін у вухах

  4. Розбити дзеркало

  5. Гроші ввечері не позичають

  6. Чорна кішка

  7. Вуха горять

До різновидів жіночих комунікативних практик належать:

  • Святі листи

  • Листи щастя

  • Пиріг щастя

  • Магічний чайний гриб

  • Поради Луїзи Хей; кодекс віри: 1) Життя просте, що даємо те і отримуємо.

2)кожна думка буквально творить наше майбутнє. 3) кожен створює події такі, які потім зазнає у житті.

25. Характеристика магічної релігії вуду.

Вуду - це синкретична релігія поєднання вірувань африканців.За своєю сутністє – це магічна релігія. Виникла на о. Гаїті у продовж 16 ст.

Вуду – дух чи божество. За вудуїзмом Лоа переповнений світ, від них залежить доля людини. Унгани (білі чаклуни) і чаклунки Мамбо можуть співіснувати з Лоа.

Під час ритуалу чаклун і чаклунка ніби зливаються з Лоа; потім всі впадають в транс і починають всі танцювати , учасників впадають у транс, стають одержимими – їм здається , що вони Лоа, можуть ходити по вугіллю без опіків, занурюють в руки киплящу смолу – без опіків.

Лоа не може увійти в тіло поки в ньому є душа.

Особливості :

  • Поклоняються змію Уроборсу ( який коватає власний хвіст)

  • Богині любові Ерзумі

  • Численним Лоа у яких є свій знак і ім’я.

Вуду чорної магії – віра в монстрів, вбивць, воскресіння мертвих.

Бокори – чаклуни чорної магії – можуть накласти порчу, оживити мерця, смертельно налякати. Об’єднуються в таємні товариства.

Француа Дювалье – володів і культивував вудуїзм. Тонтонмакути – помічники Француа.

Феномен зомбі – ходячі мерц, безплатна робоча сила. ( роблять таких людей завдяки отруті)

90% населення Гаїті культивують вудуїзм.

26. Суть тотемізму. Особливості тотемістичних уявлень.

Тотемізм – вірування в тотем. Тотем – це об’єкт (тварина чи рослина) який служить емблемою чи символом роду чи якоїсь групи.

Тотемізм – уявлення про існування спорідненого зв’язку між якоюсь групою людей (племенем, родом) і певним видом тварин і рослин.

Вивчення тотемізму було започатковано в 19 ст. Макленом, Фрезером. (Праці Дюркгейма, Фрейда,О. Гольтенвейзера,М. Мосса)

Особливості тотемістичних уявлень;

  1. Тотему не поклоняються – його просто визнають емблемою роду, символічним батьком батьком бога.(заборона вживати в їжу, вбивати тотемну тварину). Після смерті людина повертається в тотем. Тотем не збуджує релігійні почуття.

  2. В тотемізмі важливим є не прототипи, а їх замінники – зображення, які символізують життєве начало, силу. Тотеми не обирають, їх просто визнють. Люди виконують танці – поклоніння( танець ворона, вовчиці). Учасники одягають маски, які зображали тотем.

  3. Мета – закріпити зв’язок з тотемом. Члени роду визнавались однієї крові людини і тотему; родоначальник племені - Фратрії – частина племені.

  4. Завдяки тотемним уявленням починає здійснюватись класифікація світу. Вони розподілялись у ділянки: ти – тотем вовка, ти – тотем бика і т.п.

  5. Тотемізм являє собою неоднорідне явище, він є сплетінням, синкретом релігійного і соціального. Завдяки тотему спільноти ідентифікували себе, як вовки, мавпи… Тотем мав соціальне підґрунтя.

ДЮРКГНЙМ ВПЕРШЕ ЗАПРОПОНУВАВ – Тотемізм – релігія первісного клану. Тотемізм посприяв солідарності суспільства. Тотемізм не був універсальним феноменом.

Взагалі тотемізм – одна з найбільш давніх форм релігійних уявлень. Поширення тотемізму серед народів світу досить добре вивчено, тотемізм був притаманний в той чи інший період розвитку всім народам. Класичною державою тотемізму є Австралія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]